avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 510 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... preschimbare permis conducere
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

preschimbare permis conducere

Sunt cetatean roman cu domiciliul in strainatate si am un permis de conducere romanesc expirat. Pentru a-l putea preschimba in Romania (Timis) am nevoie de rezidenta si de cartea de identitate provizorie (CIP) sau este suficient pasaportul?
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 18:43, 3 Iulie 2008
ACTE NECESARE IN CAZUL PRESCHIMBARII PERMISULUI DE CONDUCERE ROMANESC

A. eliberarea unui nou permis de conducere se efectueaza, in conditiile legii, in baza urmatoarelor documente:
- actul de identitate ( carte de identitate, buletin de identitate sau carte de identitate provizorie in original si copie );
- fisa detinatorului permisului de conducere, completata prin dactilografiere;
- permisul de conducere a carui preschimbare se solicita in original, daca acesta exista;
- dovada achitarii taxelor, prevazute de lege, aferente preschimbarii permisului de conducere;
- fisa medicala tip din care sa rezulte ca este apt pentru a conduce autovehicule sau tramvaie, daca solicitarea preschimbarii s-a facut dupa expirarea valabilitatii administrative a permisului de conducere;
- in cazul schimbarii numelui documentul care atesta acest lucru in original si copie
- in cazul pierderii. furtului sau distruglrea, titularul permisului de conducere trebuie sa declare in cel mult 48 de ore de la constatare, autoritatii emitente si sa solicite eliberarea unui nou permis de conducere;


B. in cazul cetatenilor romani care au domiciliul in Romania si se afla temporar in strainatate, eliberarea unui nou pemis de conducere se poate face prin internediul altei persoane, pe baza de procura speciala, autentificata de misiunile diplomatice sau de oficile consulare ale romaniei ori, daca a fost data in fata autoritatiilor straine, sa indeplineasca condiitile de supra legalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila "conform conventiei cu privire la suprimarea cerintei asupra legalizarii actelor oficiale straine, adoptata la haga la 05.10.1961, la care romania a aderat prin ordonanta guvernului nr, 66/1999, aprobata prin legea nr.52/2000 cu modificarile ulterioare ".mandatarul va prezenta documentele de la litera a) in urmatuarele conditii :
- fisa detinatorului permisului de conducere. trebuie sa fie semnata de titularul permisului de conducere cu pix de culoare neagra in spatiul special destinat, in fata unui functionar diplomatic;
- actul care atesta starea de sanatate, precum si doua fotografii de data recenta ale titularului, 3x4cm/4x5 cm, din care una aplicata pe procura speciala eliberata mandatarului, iar a doua pe fisea detinatorului pemisului de conducere, in spatiul special destinat acesteia, fiind vizate de misiunea diplomatica;
- declaratia pe propria raspundere a tItularului, data in fata functionarului diplomatic, din care sa rezulte ca nu mai detine un alt permis de conducere national cu exceptia celui depus pentru preschimbare
Ultima modificare: Vineri, 27 Iunie 2008
Lăzăruţiu Lucian, Avocat
Buna ziua,

Deoarece situatia mea este asemanatoare cu cea descrisa de Vio Lupu, scriu acest mesaj in discutia prezenta.

Problema:

Sunt cetatean roman cu domiciliul principal in Romania si cu rezidenta si in Canada.

Am nevoie sa conduc atit in Romania cit si in Canada, deoarece stau un timp egal in ambele tari.

Astazi (2 iulie 2008) acesta mi s-a refuzat preschimbarea permisului auto romanesc pe motiv ca sunt rezident in Canada.

Legal, permisul canadian pot sa il folosesc doar 30 de zile pe teritoriul Romaniei.

La prefectura Bistrita mi s-a motivat refuzul de emitere a noului permis cu o lege europeana. Am consultat Directiva 91/439/CE care reglementeaza regimul permiselor de conducere in UE si aceasta se refera doar la limitarea emiterii de permise multiple pentru cetatenii care au rezidenta in mai multe tari UE (nu si Canada). Mai mult decit atit, la punctul 5 al numitei directive se specifica explicit ca se poate preschimba permisul intr-o tara UE (in cazul nostru, Romania), daca "Cetateanul UE detine un permis de conducere eliberat de un stat din afara Uniunii Europene", si se motiveaza prin faptul ca "Statele membre nu sunt obligate sa recunoasca reciproc un astfel de permis de conducere, chiar daca a fost deja recunoscut de unul dintre acestea. Este preferabil ca detinatorul sa se informeze la autoritatile competente pentru a sti daca permisul eliberat de un stat din afara Uniunii Europene este valabil si pentru a putea actiona in consecinta."

Nu inteleg de ce mi se refuza dreptul de cetatean roman de a avea un permis auto romanesc. Eu sunt cetatean roman nu cetatean canadian si am nevoie de un permis auto romanesc pentru a conduce in Romania.

Functionarii de la prefectura mi-au spus ca asa e ordinul primit de la "UE" dar nu mi-au aratat vreo lege specifica. Eu cred ca au dreptate in a nu mai prelungi permisele pentru cei care au deja permise in alte tari ale UE (se evita redundanta) dar din cite stiu eu Canada inca nu e membra a UE. Cred ca ei interpreteaza gresit legea extinzind respectiva restrictie si la rezidentii canadieni.

Ce sa fac pentru a imi obtine prelungirea permisului romanesc si pentru a putea conduce cu acesta in tarile UE? Daca functionarii imi refuza in continuare preschimbarea permisului, ce cai de atac am? In final, cu permisul canadian nu pot sa circul decit 30 de zile in Romania, si eu stau mai mult timp aici, si in consecinta am nevoie de permisul romanesc.

Multumesc,

George R.
Ordonanta 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice prevede in mod expres:
Art. 27. -
(1) Persoanele care îşi stabilesc domiciliul ori reşedinţa în România pot solicita obţinerea permisului de conducere la autorităţile competente pe a căror rază îşi au domiciliul sau reşedinţa, în condiţiile prevăzute la art. 24 alin. (1) şi (6).
(2) Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate pot solicita în România obţinerea permisului de conducere la autorităţile competente pe a căror rază îşi au locuinţa deţinută în proprietate sau închiriată. În sensul prezentei ordonanţe de urgenţă, locuinţa din România a cetăţeanului român cu domiciliul în străinătate se consideră reşedinţă.
(3) Persoanele prevăzute la alin. (1) şi (2) trebuie să facă dovada că nu sunt titulare ale unui permis de conducere eliberat de o autoritate străină.
(4) Se interzice deţinerea simultană a două permise de conducere naţionale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preschimbare permis italian francisc72 francisc72 Asi vrea sa schimb permisul italian in cel romanesc si am auzit ca trebuie sa dau o declaratie ca nu am residenta normala in italia.Normal ca am dar de 3 luni ... (vezi toată discuția)
Info va rog - schimbare permis rezident ue cu permis romanesc khan khan salut,sunt cetaten pakistanez cu resedinta permanent in Italia(de 20 ani) am permis de conducere emis de autoritate din pakistan,.cum fac sa schimb permisul ... (vezi toată discuția)
Obtinere permis conducere cetatean strain simoalin simoalin Buna ziua, as dori sa stiu daca un cetatean UE poate sa dea examen si sa obtina permis de conducere in Romania. Mentionez ca este om de afaceri din Marea ... (vezi toată discuția)