avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 677 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... taxa animal de companie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

taxa animal de companie

Buna ziua
As dori sa ma ajutati cu un raspuns daca se poate in urmatoarea problema cu care ma confrunt

Sunt detinatorul unui animal de companie (mai exact un catel de talie mica - maxim 4 kg) si de doua luni la intretinere, in baza hotararii adunarii generale mi s-a inclus suma de 10 lei in cheltuielile aferente intretinerii lunare. Mi s-a spus ca suma respectiva va fi folosita la intretinerea spatiilor comune din interiorul blocului si din jurul blocului, dezinsectie, deratizare, etc, iar evidenta animalelor s-a realizat prin declaratiile vecinilor si a responsabililor de scara.
Stiu ca exista posibilitatea aplicarii unor astfel de taxe, insa ce ma deranjeaza cel mai mult este faptul ca aceasta hotarare nu se aplica la toti detinatorii de animale ci doar preferential. Astfel, eu daca am avut anumite conflicte cu responsabilul de scara, aceasta suma imi apare la intretinere, insa alte persoane desi detin animale de companie nu sunt obligate la plata acestor sume. Mai mult decat atat, un locator desi luna trecuta aparea cu aceasta suma acum nu numai ca nu mai este trecut la plata cu suma respectiva ci i s-a scazut si cea datorata de luna trecuta. Desi am solicitat scutirea de la aceasta cotizatie , bineinteles ca solicitarea mi-a fost respinsa. In aceste conditii, pentru unele persoane hotararea asociatiei de proprietari se aplica, pentru altele (cele mai multe) nu.

In aceste conditii, pot sa fac ceva sau doar sa accept situatia si sa platesc suma.
In cazul in care hotararea adunarii generale ar fi atacata in instanta sunt sanse sa fie admisa actiunea ?

Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 12:38, 28 Aprilie 2011
Hotararea AG nu poate fi "scoasa" de comitetul executiv, ci dimpotriva, acesta este obligat sa puna in aplicare aceste hotarari.
Ideea e ca ar trebui aplicata pentru toata lumea fara discriminare.
Puteti reclama la primarie, chiar aceasta taxa, dar si modul cum este aplicata.
Aceasta hotarare poate fi contestata in instanta in termen de 45 de zile de cand a fost adoptata.
Taxa corecta inca ar trebui marita ca nici un catelar refer laTg.mures nu aduna dejectiile de pe domeniul public.
ogra a scris:

Taxa corecta inca ar trebui marita ca nici un catelar refer laTg.mures nu aduna dejectiile de pe domeniul public.

vi se pare o taxa corecta ? sincer, nu am inteles in totalitate ce ati dorit sa scrieti
s-ar intelege ca vi se pare o taxa corecta pentru ca " niciun catel nu aduna dejectiile de pe domenoiul public " - cam asta am inteles din mesajul dumneavoastra
Imi pare rau dar cu aceasta motivatie, in niciun caz taxa nu mi se pare legala caci in primul rand daca un detinator de animale nu respecta conditiile de curatenie de pe domeniul public sunt alte sanctiuni (de ex. amenda contraventionala), iar in al doilea rand nu este rezolvata problema cainilor vagabonzi (sau detinatorii de animale ar trebui sa plateasca si curatenia pentru mizeria lasata de acestia)
Iar daca taxa este atat de corecta, ar insemna ca eu sa-mi scot catelul pe scara blocului sa-si faca nevoile pentru a beneficia de ceva servicii in contul sumei platite lunar (chiar si asa taxa aplicata este cam de 4 ori mai mare decat suma pe care o plateste o persoana pentru curatenie)? Mie personal taxa mi s-ar parea corecta daca as beneficia de orice servicii ca si contravaloare pentru suma platita.

multumesc elga50 pentru raspuns (nu am fost foarte documentata in legatura cu legislatia in materie , de altsi se pare ca am pierdut termenul de contestatie, aveam impresia ca se merge pe acelasi termen ca si in contencios administrativ. Acum am inteles de ce cei de la asociatie au intarziat cu raspunsul la adresa mea! )
Ultima modificare: Joi, 28 Aprilie 2011
cuchisima, utilizator
Hotararea adunarii generale contravine dispozitiilor in vigoare care prevad impunerea la plata a persoanelor care locuesc in imobil mai mult de 15 zile consecutiv
Masura dispusa de adunarea generala din asociatia dvs este abuz din cauza ca animal de companie in acceptiunea detinatorilor sau iubitorilor de animale poate sa fie inclusiv porcul ,iguana,etc
In instanta ,actiunile promovate avand ca obiect masura impunerii la plata de sume suplimentare reprezentand plata detinere animal de companie,au fost respinse ca nefondate
Adunarea generala a proprietarilor are competenta sa dispuna masuri conforme cu legea,cu statul de asociere...fara a dispune masuri discriminatorii
In instanta, in anumite cazuri s-a respins taxa de animale impusa in unele asociatii de proprietari.
V-am mai spus si altadata, pe vremea cand erati @ynocentta si ati dat acelasi exemplu, ca acesta este un caz judecat astfel, dar nu este general valabil.

Plus ca nu exista lege in care sa se spuna ca nu se pune taxa de animale, deci nu poate fi numita aceasta hotarare a AG ca nelegala. Catelul nu este trecut la intretinere ca persoana, ci este instituita taxa de animale, o suma fixa, cu cauza si destinatie precisa. Nu se pune aceasta taxa pentru baia facuta animalului sau pentru gazele consumate la prepararea hranei, ci pentru dezagrementul provocat de catei celorlalti vecini in spatiul si in jurul condominiului si pentru plata suplimentara a ingrijitorului pentru a strange si curata mizeria facuta de unii catei.

Fiecare asociatie isi poate pune sau nu aceasta taxa, daca considera necesar si nu poate fi descurajata cu exemple mai mult sau mai putin convingatoare din salile de judecata. Acolo se judeca cazurile, nu principiul.

Alte discuții în legătură

Caine la cheltuieli lumi007 lumi007 Buna ziua. As dori sa aflu cat este de legal faptul ca Asociatia de Proprietari a blocului in care locuiesc a decis sa treaca cainii la cheltuieli, exact asa ... (vezi toată discuția)
Animalele la intretinere iulyana62 iulyana62 Am fost anuntata de catre asociatia de proprietari ca este o lege noua prin care suntem obligati sa bagam animalele la intretinere ca si cum ar fi o persoana ... (vezi toată discuția)
E normal sa trec la intretinere cainele? gabriella_2912 gabriella_2912 Este vb de asociatie de locatari. Ieri la sedinta s-a hotarat ca ptr fiecare animal din casa sa platim cate o taxa de 5 lei. Este normal \"? unde se duc banii ... (vezi toată discuția)