avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 732 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediul medical influenteaza cuantumul somajului?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediul medical influenteaza cuantumul somajului?

Buna dimineata!
Lucrez de 24 de ani neintrerupti. In ultimele 5 luni am avut medical de la psihiatru. De luni cel mai probabil voi intra in preaviz pentru concediere, nu din vina mea.
Acest lucru influenteaza la somaj si la calcularea deasemenea a somanului?
Avand un salariu net de 2800 lei si 24 de ani vechime la ce somaj as putea ajunge?
Multujmesc frumos pentru amabilitate si disponibilitate!
Cel mai recent răspuns: iosif.kramar , utilizator 10:28, 28 Aprilie 2011
1. Legea 76/2002, privind sistemul asigurãrilor pentru şomaj şi stimularea ocupãrii forţei de muncã, spune:
Art. 34.
(1) Somerii prevãzuţi la art. 17 alin. (1) beneficiazã de indemnizaţie de şomaj dacã îndeplinesc cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni în ultimele 24 de luni premergãtoare datei înregistrãrii cererii;
...
(1.1) La stabilirea perioadei de 24 de luni, prevãzutã la alin. (1) lit. a), nu se iau în calcul:
a) perioada de suspendare a raporturilor de munca sau de serviciu, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca in care plata indemnizatiei se suporta de unitate, conform legii;
...
2. Asta inseamna ca nu sunt luate ca stagiu de cotizare la somaj decat perioadele de concediu medical a caror indemnizatie a fost suportata de angajator (acele 5 zile prevazute de OUG 158/2005).

3. Tot din Legea 76/2002:
Art. 39. - (1) Indemnizaţia de şomaj se acordă şomerilor prevăzuţi la art. 17 alin. (1), pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 6 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) 9 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 12 luni, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani.
(2) Cuantumul indemnizaţiei de şomaj prevăzute la alin. (1) este o sumă acordată lunar şi în mod diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare, după cum urmează:
a) 75% din indicatorul social de referinta, în vigoare la data stabilirii acestuia, pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin un an;
b) suma prevăzută la lit. a) la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu de cotizare, a unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare.
(3) Cotele procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, prevăzute la alin. (2) lit. b), sunt:
a) 3% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 3 ani;
b) 5% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 5 ani;
c) 7% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 10 ani;
d) 10% pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani.

4. Indicatorul social de referinta, in vigoare = 500 lei.
Multumesc frumos pentru rapiditate

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calculul indemnizatiei de somaj constantin_murariu constantin_murariu Cum influenteaza concediul medical pentru incapacitate temporara de munca ( care afecteaza total sau partial o luna ) calculul indemnizatiei de somaj? (vezi toată discuția)
Somaj babirusa babirusa am 62 de ani , 36,5 ani vechime si risc sa intru in somaj as vrea sa stiu cat timp pot lua indemnizatia de somaj si cam cat este ca valoare:O (vezi toată discuția)
Indemnizatia de somaj in martie 2011 sylar87 sylar87 buna seara! As dori sa stiu cum se calculeaza indemnizatia de somaj la ora actuala deoarece de la 1 aprilie voi fi somer! La un salariu de 880 de ron si ... (vezi toată discuția)