avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 293 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... cerere de liberare sub control judiciar
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

cerere de liberare sub control judiciar

buna ziua.este adevarat ca cererea de liberare se poate depune saptamanal daca acuzatul este arestat preventiv dar in penitenciar?si ce sanse sunt ca aceasta sa fie acceptata daca inculpatul este acuzat si trimis in judecata pt luare de mita si constituire de grup infractional?va multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters201507 , utilizator 23:38, 28 Aprilie 2011
Conform legii, liberarea provizorie sub control judiciar se poate acorda in cazul infractiunilor savarsite din culpa, precum si in cazul infractiunilor intentionate pentru care legea prevede pedeapsa inchisorii ce nu depaseste 18 ani.
Nu se acorda daca exista date ca invinuitul sau inculpatul va incerca sa zadarniceasca aflarea adevarului sau ca va savarsi noi infractiuni.
Nu se depune saptamanal....
se poate cere o stramutare a dosarului de la iasi la bucuresti?in ce conditii?
Pot constitui motive de strămutare a cauzei, următoarele împrejurări:
- în cazul în care imparţialitatea judecătorilor ar putea fi ştirbită datorită împrejurărilor cauzei, duşmăniilor locale sau calităţii părţilor;
- când există pericolul de tulburare a ordinii publice;
-când una dintre părţi are o rudă sau afin până la gradul al patrulea inclusiv printre judecători sau procurori, asistenţii judiciari sau grefierii instanţei.
1. Cererea de strămutare a unei cauze se adresează Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi ea trebuie motivată.
Dacă deţineţi înscrisuri care vin în sprijinul cererii dumneavoastră le puteţi anexa la aceasta.
În cerere trebuie să faceţi şi menţiunea dacă sunt arestaţi în cauză.
2. La primirea cererii, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie poate dispune suspendarea judecării cauzei; această măsură poate fi dispusă chiar de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie după ce a fost investită cu judecarea cererii de strămutare.
3. Atunci când cererea de strămutare nu a fost formulată de dumneavoastră ci de alte persoane care au această posibilitate legală, veţi fi înştiinţată despre existenţa unei astfel de cereri de preşedintele instanţei ierarhic superioare celei la care se află cauza dumneavoastră spre judecare. Cu această ocazie vi se va comunica şi termenul fixat pentru soluţionarea cererii, întrucât în calitate de parte în procesul penal puteţi trimite memorii instanţei care soluţionează cererea sau vă puteţi prezenta la termenul fixat pentru soluţionarea acesteia.
În situaţia în care vă prezentaţi la termenul fixat, instanţa superioară va asculta şi concluziile dumneavoastră.
4. Examinarea cererii de strămutare se face în şedinţă publică, iar încheierea instanţei supreme nu este supusă nici unei căi de atac.
5. Indiferent de titularul cererii de strămutare, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie poate dispune admiterea sau respingerea unei astfel de cereri.
6. Atunci când instanţa supremă găseşte întemeiată cererea, dispune strămutarea judecării cauzei şi stabileşte în ce măsură actele îndeplinite până la acea dată de instanţa de la care se strămută cauza, se menţin.
7. Dacă instanţa la care s-a aflat cauza a procedat la judecarea acesteia, hotărârea pronunţată este desfiinţată ca efect al admiterii cererii de strămutare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot solicita schimbarea judecatorului sau stramutarea procesului in alt oras? aldearocsana aldearocsana as dori ca procesul fratelui meu pentru omor din culpa sa fie mutat in alt oras daca s-ar putea sau macar sa fie schimbata judecatoarea deoarece locuim intr-un ... (vezi toată discuția)
Cerere stramutare aurelpesa aurelpesa am calitatea de inculpat. La urmatorul termen vreau sa introduc o cerere de stramutare. Ma intereseaza daca dupa ce predau cererea presedintei la inceputul ... (vezi toată discuția)
Stamutare dosar penal gancuta gancuta pot cere stramutarea dosarului pe baza anchetei la parchet ?s-au dictat la martori ce sa scrie in declaratii (vezi toată discuția)