Trebuie sa semnez un plan de situatie intocmit de arhitect, prin care imi dau acordul pentru o compartimentare comuna cu un vecin. Sotul meu este plecat in strainatate. E nevoie neaparat si de semnatura lui sau este valabila doar a mea? Nu as vrea sa fie probleme, sa se spuna pe urma ca nu e valabil daca nu a semnat si sotul.
Multumesc anticipat
Legiuitorul prezuma existenta unui mandat tacit reciproc intre soti, prezumtie in temeiul careia, atunci cand un sot exercita oricare din drepturile ce-i sunt conferite de lege asupra bunurilor comune, se presupune ca el actioneaza avand si acordul celuilalt sot sau, intr-o alta exprimare, sotii sunt prezumati de lege ca si-au dat reciproc mandat de reprezentare.
Art. 35 C.fam., printr-o aplicatie a principiului deplinei egalitati in drepturi intre barbat si femeie, dispune ca „sotii administreaza si folosesc impreuna bunurile comune si dispun tot astfel de ele [alin. (1)]; oricare dintre soti, exercitand singur aceste drepturi este socotit ca are si consimtamantul celuilalt sot. Cu toate acestea, niciunul dintre soti nu poate instraina si nici nu poate greva un teren sau o constructie ce face parte din bunurile comune, daca nu are consimtamantul expres al celuilalt sot” [alin. (2)].