avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general rezerva legala
Discuție deschisă în Contabilitate în general

rezerva legala

care sunt destinatiile legale ale acestei rezerve?
Cel mai recent răspuns: Ana Muntianu , Consultant fiscal 08:22, 30 Aprilie 2011
"rezerva legala" nu se "utilizeaza"... rezerva legala are aceeasi natura cu cea a capitalului social, fiind o prelungire a acestuia.
formarea sa este obligatorie, dispozitiile art.183 alin.(1) din legea 31/1990 fiind de ordine publica.
Legea 31/1990
Art. 183
(1) Din profitul societatii se va prelua, in fiecare an, cel putin 5% pentru formarea fondului de rezerva, pana ce acesta va atinge minimum a cincea parte din capitalul social.

Codul Fiscal
Art. 22. - (1) Contribuabilul are dreptul la deducerea rezervelor şi provizioanelor, numai în conformitate cu prezentul articol, astfel:
a) Rezerva legală este deductibilă în limita unei cote de 5% aplicată asupra profitului contabil [...] În cazul în care aceasta este utilizată pentru acoperirea pierderilor sau este distribuită sub orice formă, reconstituirea ulterioară a rezervei nu mai este deductibilă la calculul profitului impozabil.

Norme Metodologice
50. [...] Rezerva se calculează cumulat de la începutul anului şi este deductibilă la calculul profitului impozabil trimestrial sau anual, după caz. [...] Rezervele astfel constituite se completează sau se diminuează în funcţie de nivelul profitului contabil din perioada de calcul. De asemenea, majorarea sau diminuarea rezervelor astfel constituite se efectuează şi în funcţie de nivelul capitalului social subscris şi vărsat sau al patrimoniului. [...]
51. În cazul în care această rezervă este utilizată pentru acoperirea pierderilor sau este distribuită sub orice formă, rezerva reconstituită ulterior acestei utilizări în aceeaşi limită nu mai este deductibilă la calculul profitului impozabil.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Aprilie 2011
Ana Muntianu, Consultant fiscal

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diminuare capital social- rezerve legale madellaine madellaine buna ziua. am diminuat capitalul social al societatii.acum, in contul rezervelor legale este mai mult de 20% din capital. ce fac in aceasta situatie?este in ... (vezi toată discuția)
Rezerva legala microintreprindere omer omer Buna ziua! Am o intrebare: pentru microintreprinderi se calculeaza rezerva legala de 5% din profitul brut sau la venituri pentru bilantul din 2008 decembrie? ... (vezi toată discuția)
Rezerva legala-impozabila TeoTea TeoTea Buna ziua! Daca am utilizat rezerva legala la acoperirea pierderii, valorea aceasta este impozabila? Si o pot deduce trimestrial la calcul impozit pe profit? ... (vezi toată discuția)