avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie anticipata
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie anticipata

Buna ziua,
Sper ca ma puteti ajuta, problema este in felul urmator: tatal meu este nascut in data de 26 iunie 1954, are in cartea de munca 39 de ani de serviciu.Ma intereseaza daca se poate pensiona anticipat , el avand acum 57 de ani si probleme de sanatate, un diabet diagnosticat. De asemenea ma intereseaza si actele de care avem nevoie pentru acest lucru.
Va multumesc!
O zi buna!
Anticipat sau anticipat partial la 60 de ani.Pentru anticipat conditia de stagiu este de 43 de ani,fara stagiu asimilat.Pentru anticipat partial conditia de stagiu este de 35 de ani,fara stagiu asimilat.

Legea 263/2010
Art. 103
(2) Cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, se depune, incepand cu data indeplinirii acestor conditii, la casa teritoriala de pensii competenta, in a carei raza domiciliaza persoana.

H.G.257/2011

Art. 76
(1) Actele la care se face referire la art. 103 alin. (2) din lege sunt, dupa caz:
a) pentru pensia pentru limita de varsta, anticipata si anticipata partiala:
cerere pentru inscrierea la pensie (anexa nr. 6);
carnetul de munca (original si copie);
carnetul de munca pentru membrii CAP (original si copie);
carnetul de asigurari sociale pentru agricultori (original si copie);
alte acte prevazute de lege privind vechimea in munca sau vechimea in serviciu realizata;
actele de stare civila ale solicitantului: BI/CI, certificat de nastere si de casatorie (original si copie);
livretul militar (original si copie);
diploma de absolvire a invatamantului universitar (original si copie) si adeverinta din care sa rezulte durata normala, perioada studiilor si faptul ca acestea au fost urmate la zi;
dovada echivalarii de catre statul roman a cursurilor desfasurate in cadrul unor institutii de invatamant universitar din strainatate;
adeverinta privind sporurile cu caracter permanent reglementate prin lege sau prin contractul colectiv/individual de munca (original);
adeverinta privind conditiile de munca deosebite, speciale si/sau alte conditii (original);
procura speciala, pentru mandatar (original si copie);
acte pentru dovedirea calitatii de beneficiar al Decretuluilege nr. 118/1990, republicat, si/sau al Legii recunostintei fata de eroii-martiri si luptatorii care au contribuit la victoria Revolutiei romane din Decembrie 1989, precum si fata de persoanele care si-au jertfit viata sau au avut de suferit in urma revoltei muncitoresti anticomuniste de la Brasov din noiembrie 1987 nr. 341/2004, cu modificarile si completarile ulterioare;
dovada incetarii calitatii de asigurat in cazul inscrierii la pensie anticipata sau pensie anticipata partiala, pentru persoanele care, la data solicitarii, nu mai au calitatea de asigurat (original);
adeverinta care sa ateste perioadele de activitate realizate dupa data de 1 ianuarie 2011 (original);
alte acte intocmite potrivit prevederilor legale prin care se dovedesc elemente necesare stabilirii drepturilor de pensie;
Interventie moderator Am rugamintea sa continuati discutiile incepute folosind butonul "raspunde" (albastru, dreapta, jos). In acest mod exista continuitate intre discutia initiala si intrebarile si raspunsurile ulterioare.
Multumesc!

Gabriela Pintea

anca_b37@yahoo.com a scris:
Buna ziua,
revin pentru o informatie suplimentara: doresc sa stiu varsta minima pentru pensionare anticipata partiala pentru vechimea efectiva , stagiu de cotizare de 39 de ani si stagiul militar de 1 an si 4 luni.
Va multumesc!
O zi buna!


Valentin Mester a raspuns:
Limita de varsta la 65 de ani,anticipata partial la 60 de ani.


In legatura cu intrebarea dvs.

Nu exista "varsta minima pentru pensionare anticipata partiala pentru vechimea efectiva". Varsta la care tatal dvs. poate beneficia de pensie anticipata partiala nu se afla in functie de stagiul realizat, ci in functie de data nasterii.

In raport de data nasterii, tatal dvs. poate beneficia de pensie anticipata partiala la 60 de ani.
Ultima modificare: Marți, 3 Mai 2011
Gabriela Pintea, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar pensionare angi25 angi25 Va rog sa-mi spuneti ce trebuie sa contina un dosar de pensionare si daca are dreptul la pensionare anul acesta. Persoana in cauza nu mai lucreaza; este ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata cojocar veronica cojocar veronica buna, mama mea are 22 ani de munca, nascuta in august, 58. se poate pensiona anticipat? (vezi toată discuția)
Pensie VACARIU VACARIU Sunt nascuta la 21.06.21957si am 32 ani+5luni vechime in munca dintre care16 ani+7luni in gr.2 de munca.Mentionez ca am facut facultatea la zi 5ani.As dori sa ... (vezi toată discuția)