avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 557 soluții astăzi

Marți, 4 februarie, are loc evenimentul: TVA, Impozitul datorat de nerezidenți, Impozitul pe profit, facilități fiscale 2025: Sesiune practică cu Adrian Bența. Participă →

Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general un restaurant se poate aproviziona cu marfa (materie ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

un restaurant se poate aproviziona cu marfa (materie prima) de la hypermarket ?

Buna seara,

Am un restaurant care se mai aprovizioneaza cu materie prima de hypermarket supermarket....(salate, faina, salam...etc..) cu factura.
Dar am aflat acum ca nu are voie...sa cumpere de la aceste magazine, are voie doar de la magazinele comert cu ridicata?....
Cum are voie? :(
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Aprilie 2011
invatacel, utilizator
Cel mai recent răspuns: doradragan , utilizator 15:36, 1 Mai 2011
Daca produsele cumparate sunt folosite spre revanzare sau ca materie prima pentru obtinerea unor produse cu scopul de a fi vandute, atunci trebuie achizitionate doar de la magazinele cu ridicata. Se pot cumpara de la magazinele cu amanuntul produse pentru nevoi proprii: rechizite, hartie, materiale de curatenie etc.
Nu cunosc care este legislatia in acest domeniu, dar citind aceasta intrebare stau si ma intreb daca la en-gros nu se gasesc marfuri, produse care imi sunt necesare mie in procesul zilnic de productie, sau anumite trufandale pe care nu le pot lua en-gros pt. ca sunt perisabile, sau stiu ca nu se cer des la menu aceste lucruri, chiar nu pot sa le iau din magazinele obisnuite de en-detail?
Asta pe unde mai scrie? Puteti , va rog sa postati numarul actului normativ. Pai iti da factura si nu e de ajuns?
In aceasta speta nu sunt de acord cu colegul meu ,dl. Iulian Manea.

Legea nr. 12/1990, art.1, lit.g prevede :

..achiziţionarea de mărfuri sau produse în scop de revânzare de la unităţile de desfacere cu amănuntul, de alimentaţie publică, cantine, unităţi de turism şi alte unităţi similare sunt activităţi comerciale ilicite şi atrag răspunderea contravenţională sau penală .


Atata timp cat achizitionez marfa pe care o folosesc in procesul de productie ,devenind materie prima ,nu cred ca este incalcata legislatia . Eu asa interpretez articolul din legea mentionata mai sus. Da , nu am voie sa comercializez direct ceea ce achizitionez si nu am voie sa cumpar preparate provenite dintr-un restaurant , in scopul revanzarii . Asta imi este foarte clar .

Poate ca exista si alte pareri din partea colegilor nostri.

Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Aprilie 2011
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
am luat la rand un lant de restaurante...si am intrebat la fiecare de unde se aprovizioneaza...toti ..au zis supermarket, hypermarket....mai putin de la magazine cu ridicata Si totusi...nu stiu la un eventual control pe un restaurant daca li se scot aceste facturi....
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Aprilie 2011
invatacel, utilizator

Alte discuții în legătură

Casa de marcat kamy_nora kamy_nora Buna ziua, O fima de distributie care are ca obiect de activitate principala (CAEN 4639) comert [b]cu ridicata[/b] nespecializat de produse alimentare, ... (vezi toată discuția)
De unde se poate cumpara marfa? ela1987 ela1987 Buna ziua, am avut control de la vama si ni s-a spus ca nu se poate vinde marfa cumparata de la Billa, Kaufland etc. Am gasit legea 12/1990 care prevede ca nu ... (vezi toată discuția)
Comert cu ridicata? robertsega32 robertsega32 Buna ziua. Exista in CAEN mai multe coduri care incep cu denumirea \"comert cu ridicata...\" Ce inseamna aceasta notiune? Exista vreo normare oficiala a ... (vezi toată discuția)