avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 666 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... ce art.de lege stipuleaza audierea unui minor in cazul ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

ce art.de lege stipuleaza audierea unui minor in cazul incredintarii?

este mentionat in codul familiei dreptul unui minor de a fi audiat? dc are sub 10 ani este posibil?multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:40, 30 Aprilie 2011
art 42 codul familiei.
pt motive intemeiate, daca cereti sau daca instanta nu e lamurita, se pot audia si copii mai mici de 10 ani, dar nu cu mult mai mici
Art. 42.CF Instanţa judecătorească va hotărî, odată cu pronunţarea divorţului, căruia dintre părinţi vor fi încredinţaţi copiii minori. În acest scop, instanţa va asculta părinţii şi autoritatea tutelară şi, ţinând seama de interesele copiilor, pe care de asemenea îi va asculta dacă au împlinit vârsta de zece ani, va hotărî pentru fiecare dintre copii, dacă va fi încredinţat tatălui sau mamei.
Pentru motive temeinice, copiii pot fi încredinţaţi unor rude ori unor alte persoane, cu consimţământul acestora, sau unor instituţii de ocrotire.
Totodată, instanţa judecătorească va stabili contribuţia fiecărui părinte la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a copiilor.
Învoiala părinţilor privitoare la încredinţarea copiilor şi la contribuţia fiecărui părinte la cheltuielile de creştere, educare, învăţătură şi pregătire profesională a acestora va produce efecte numai dacă a fost încuviinţată de instanţa judecătorească.
Ultima modificare: Sâmbătă, 30 Aprilie 2011
ContSters61634, utilizator
"Art. 42. - Instanta judecãtoreascã va hotãrî, odatã cu pronuntarea divortului, cãruia dintre pãrinti vor fi încredintati copiii minori. În acest scop, instanta va asculta pãrintii si autoritatea tutelarã si, tinând seama de interesele copiilor, pe care de asemenea îi va asculta dacã au împlinit vârsta de zece ani, va hotãrî pentru fiecare dintre copii, dacã va fi încredintat tatãlui sau mamei.
Pentru motive temeinice, copiii pot fi încredintati unor rude ori unor alte persoane, cu consimtãmântul acestora, sau unor institutii de ocrotire.
Totodatã, instanta judecãtoreascã va stabili contributia fiecãrui pãrinte la cheltuielile de crestere, educare, învãtãturã si pregãtire profesionalã a copiilor.
Învoiala pãrintilor privitoare la încredintarea copiilor si la contributia fiecãrui pãrinte la cheltuielile de crestere, educare, învãtãturã si pregãtire profesionalã a acestora va produce efecte numai dacã a fost încuviintatã de instanta judecãtoreascã. "

nu mi se pare ca art.42 ar stipula asa ceva... :(
referitor la cei sub 10 ani.....acestia nu pot fi audiati?
Legea 272/2004 Art. 24. - (1) Copilul capabil de discernământ are dreptul de a-şi exprima liber opinia asupra oricărei probleme care îl priveşte.
(2) În orice procedură judiciară sau administrativă care îl priveşte copilul are dreptul de a fi ascultat. Este obligatorie ascultarea copilului care a împlinit vârsta de 10 ani. Cu toate acestea, poate fi ascultat şi copilul care nu a împlinit vârsta de 10 ani, dacă autoritatea competentă apreciază că audierea lui este necesară pentru soluţionarea cauzei.
(3) Dreptul de a fi ascultat conferă copilului posibilitatea de a cere şi de a primi orice informaţie pertinentă, de a fi consultat, de a-şi exprima opinia şi de a fi informat asupra consecinţelor pe care le poate avea opinia sa, dacă este respectată, precum şi asupra consecinţelor oricărei decizii care îl priveşte.
(4) În toate cazurile prevăzute la alin. (2), opiniile copilului ascultat vor fi luate în considerare şi li se va acorda importanţa cuvenită, în raport cu vârsta şi cu gradul de maturitate a copilului.
(5) Orice copil poate cere să fie ascultat conform dispoziţiilor alin. (2) şi (3). În caz de refuz, autoritatea competentă se va pronunţa printr-o decizie motivată.
(6) Dispoziţiile legale speciale privind consimţământul sau prezenţa copilului în procedurile care îl privesc, precum şi prevederile referitoare la desemnarea unui curator, în caz de conflict de interese, sunt şi rămân aplicabile.
Art. 25. - (1) Copilul are dreptul la libertate de gândire, de conştiinţă şi de religie.

Alte discuții în legătură

Divort adinutza.2008 adinutza.2008 intr-un proces de divort, la ce varsta au dreptul copii sa vorbeasca, respectiv sa li se ceara parerea ori sa li se puna intrebari? Multumesc (vezi toată discuția)
Reincredintare minor notme notme am divortat in anul 2007 la cererea fostului sot, insa in fapt a fost un divoert de comun acord;baiatul nostru nascut in 2004 i-a fost incredintat lui, cu ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentara cris_deo cris_deo buna ziua. se poate introduce actiune pentru sistarea pensiei de intretinere dearece eu doresc sa ma achit de aceasta indatorire si fara a fi fortat printr-o ... (vezi toată discuția)