avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 612 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara

buna ziua. se poate introduce actiune pentru sistarea pensiei de intretinere dearece eu doresc sa ma achit de aceasta indatorire si fara a fi fortat printr-o hotarare judecatoreasca? mentionez ca pensia mi-a fost pusa dearece sotia refuza sa primeasca banii trimisi de mine prin mandat postal iar instanta netinand cont de toate chitantele mele prin care imi faceam dovada ca ma achitam de aceasta indatorire . va multumesc
Cel mai recent răspuns: Rodica Ciobanu , Avocat 17:06, 7 Februarie 2009
:D Nu se poate, de unde stiti cat sa ii trimiteti daca nu stabileste instanta, din pacate nu se poate asa ceva.
Pensia de intretinere este un drept al copilului.
In conformitate cu prevederile codului familiei:
Art. 42
Instanta judecatoreasca va hotari, odata cu pronuntarea divortului, caruia dintre parinti vor fi incredintati copiii minori. In acest scop, instanta va asculta parintii si autoritatea tutelara si, tinand seama de interesele copiilor, pe care de asemenea ii va asculta daca au implinit varsta de zece ani, va hotari pentru fiecare dintre copii, daca va fi incredintat tatalui sau mamei.
Pentru motive temeinice, copiii pot fi incredintati unor rude ori unor alte persoane, cu consimtamantul acestora, sau unor institutii de ocrotire.
Totodata, instanta judecatoreasca va stabili contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.
Invoiala parintilor privitoare la incredintarea copiilor si la contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a acestora va produce efecte numai daca a fost incuviintata de instanta judecatoreasca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de intretinere norocel_bab norocel_bab itrebare in numele unei rude? persoana in speta este dat in judecata pentru pensie de intretinere.Sotia locueste singura cu doi copii minori .Piritul nu are ... (vezi toată discuția)
Divort adinutza.2008 adinutza.2008 intr-un proces de divort, la ce varsta au dreptul copii sa vorbeasca, respectiv sa li se ceara parerea ori sa li se puna intrebari? Multumesc (vezi toată discuția)
Custodie comuna a copiilor ContSters76214 ContSters76214 Buna ziua! Sunt divortata de 1 an si jumatate. Am obtinut custodia celor 2 copii(17 ani, respectiv 11 ani) pentru care tatal lor plateste pensie ... (vezi toată discuția)