avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 890 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... custodie comuna a copiilor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

custodie comuna a copiilor

Buna ziua!
Sunt divortata de 1 an si jumatate. Am obtinut custodia celor 2 copii(17 ani, respectiv 11 ani) pentru care tatal lor plateste pensie alimentara.
Am solicitat prin instanta majorarea pensiei alimentare, proces ce se va termina (teoretic) pe 04 nov. 2009

Ex-sotul a venit sa-mi propuna (nu prin instanta) urmatoarea rugaminte:

De comun acord:
1. - sa avem custodia comuna a celor doi copii ai nostri;
2. - toate cheltuielile necesare copiilor (imbracaminte, scola, etc....) sa se-mparta pe din doua.

Intrebarile mele sunt:
- Exista posibilitatea custodiei comune si ce anume presupune aceasta (daca se poate art....din lege)
- In acest caz, unde ar avea domiciliul copii?
Cel mai recent răspuns: ContSters76214 , utilizator 14:18, 8 Octombrie 2009
In legislatia romana nu exista institutia custodiei comune.

Codul familiei:

Art. 42
Instanta judecatoreasca va hotara, odata cu pronuntarea divortului, caruia dintre parinti vor fi incredintati copiii minori. in acest scop, instanta va asculta parintii si autoritatea tutelara si, tinand seama de interesele copiilor, pe care de asemenea ii va asculta, daca au implinit virsta de zece ani, va hotara, pentru fiecare dintre copii, daca va fi incredintat tatalui sau mamei.
Pentru motive temeinice, copiii pot fi incredintati unor rude, ori unor alte persoane, cu consimtamantul acestora, sau unor institutii de ocrotire.
Totodata, instanta judecatoreasca va stabili contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.
Invoiala parintilor privitoare la incredintarea copiilor si la contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a acestora va produce efecte numai daca a fost incuviintata de instanta judecatoreasca.

Art. 43
Parintele divortat, caruia i s-a incredintat copilul, exercita cu privire la acesta drepturile parintesti.
Cand copilul a fost incredintat unei alte persoane sau unei institutii de ocrotire, instanta judecatoreasca va stabili care dintre parinti va exercita dreptul de a-i administra bunurile si de a-l reprezenta sau de a-i incuviinta actele. Persoana sau institutia de ocrotire careia i s-a incredintat copilul va avea fata de acesta numai drepturile si indatoririle ce revin parintilor privitor la persoana copilului. Dispozitiile art. 108 se aplica prin asemanare.
Parintele divortat, caruia nu i s-a incredintat copilul, pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, precum si de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lui profesionala.

Art. 44
in cazul schimbarii imprejurarilor, la cererea oricaruia dintre parinti sau a copilului, daca acesta a implinit virsta de patrusprezece ani, a autoritatii tutelare sau a vreunei institutii de ocrotire, instanta judecatoreasca va putea modifica masurile privitoare la drepturile si obligatiile personale sau patrimoniale intre parintii divortati si copii.
Modificarea masurilor luate potrivit dispozitiilor art. 42 alin. (1) si (2) se va face cu paza cerintelor prevazute de acele dispozitii.
Nu exista custodia comuna in legislatia noastra, decat atunci cand parintii sunt casatoriti. Instanta va atribui custodia copilului acelui dintre parinti care prezinta garantiile morale si materiale necesare cresterii , educarii si dezvoltarii copiilor, copiii urmand a avea domiciliul legal la parintele care a obtinmut custodia. Celuilalt parinte ii va reveni sarcina platii unei pensii de intretinere, in virtutea obligatiei legale de intretinere , care subzista chiar si in cazul divortului.
Va multumesc pentru raspunsuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort cu 2 minori mirclau mirclau buna ziua am si eu o intrebare:daca vreau sa divortez de sotul meu pe motivatia ca suntem dirijati de mama lui iar el admite aceste lucruri si in permanenta ... (vezi toată discuția)
Program vizita copil gabi_br.ro gabi_br.ro buna ziua.as dori va rog sa-mi enumerati eventuale legi care prevad in ce mod instanta stabileste programul de vizitare de catre tata al copilului aflat in ... (vezi toată discuția)
Inregistrare copil ginutzajoco ginutzajoco buna ziua, am si eu o intrebare. Sunt insarcinata dar nu sunt casatorita cu tatal copilului,si suntem despartiti, eu as dori ca acest copil sa fie inregistrat ... (vezi toată discuția)