avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 873 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... inregistrare copil
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

inregistrare copil

buna ziua, am si eu o intrebare. Sunt insarcinata dar nu sunt casatorita cu tatal copilului,si suntem despartiti, eu as dori ca acest copil sa fie inregistrat pe numele meu, se poate trece si numele tatalui in certificat cu acordul lui bineinteles, dar copilul sa poarte numele meu?mentionez ca tatl este de acord ca bebe sa fie trecut pe numele meu, insa va putea fi trecut si el in act?eu as vrea sa nu depind de tata atunci cind vreau sa plec din tara cu copilul, avem unele probleme si nu prea ne intelegem , si as vrea sa fac asta pt siguranta mea ca tatal copilului nu imi va creea probleme pe viitor, sau daca obtin custodia totala pot sta linistita? orice sfat mi-ar fi de mare ajutor, multumesc
Cel mai recent răspuns: ginutzajoco , utilizator 08:42, 8 August 2009
Codul familiei

Art. 64
Copilul din afara casatoriei dobandeste numele de familie al aceluia dintre parinti fata de care filiatia a fost mai intai stabilita.
In cazul in care filiatia a fost stabilita ulterior si fata de celalalt parinte, instanta judecatoreasca va putea de incuviintare copilului sa poarte numele acestuia din urma.
In cazul in care copilul a fost recunoscut in acelasi timp de ambii parinti, se aplica dispozitiile art. 62 alin. 2.

Art. 65
Daca filiatia copilului din afara casatoriei este stabilita fata de ambii parinti, incredintarea lui, precum si contributia parintilor la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala se vor hotara potrivit dispozitiilor art. 42-44 inclusiv, care se aplica prin asemanare.

iar articolele 42-44 spun următoarele


Art. 42
Instanta judecatoreasca va hotara, odata cu pronuntarea divortului, caruia dintre parinti vor fi incredintati copiii minori. in acest scop, instanta va asculta parintii si autoritatea tutelara si, tinand seama de interesele copiilor, pe care de asemenea ii va asculta, daca au implinit virsta de zece ani, va hotara, pentru fiecare dintre copii, daca va fi incredintat tatalui sau mamei.
Pentru motive temeinice, copiii pot fi incredintati unor rude, ori unor alte persoane, cu consimtamantul acestora, sau unor institutii de ocrotire.
Totodata, instanta judecatoreasca va stabili contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a copiilor.
Invoiala parintilor privitoare la incredintarea copiilor si la contributia fiecarui parinte la cheltuielile de crestere, educare, invatatura si pregatire profesionala a acestora va produce efecte numai daca a fost incuviintata de instanta judecatoreasca.

Art. 43
Parintele divortat, caruia i s-a incredintat copilul, exercita cu privire la acesta drepturile parintesti.
Cand copilul a fost incredintat unei alte persoane sau unei institutii de ocrotire, instanta judecatoreasca va stabili care dintre parinti va exercita dreptul de a-i administra bunurile si de a-l reprezenta sau de a-i incuviinta actele. Persoana sau institutia de ocrotire careia i s-a incredintat copilul va avea fata de acesta numai drepturile si indatoririle ce revin parintilor privitor la persoana copilului. Dispozitiile art. 108 se aplica prin asemanare.
Parintele divortat, caruia nu i s-a incredintat copilul, pastreaza dreptul de a avea legaturi personale cu acesta, precum si de a veghea la cresterea, educarea, invatatura si pregatirea lui profesionala.

Art. 44
in cazul schimbarii imprejurarilor, la cererea oricaruia dintre parinti sau a copilului, daca acesta a implinit virsta de patrusprezece ani, a autoritatii tutelare sau a vreunei institutii de ocrotire, instanta judecatoreasca va putea modifica masurile privitoare la drepturile si obligatiile personale sau patrimoniale intre parintii divortati si copii.
Modificarea masurilor luate potrivit dispozitiilor art. 42 alin. (1) si (2) se va face cu paza cerintelor prevazute de acele dispozitii.

La momentul declararii copilului, trebuie sa fiti impreuna cu tatal copilului. Daca este de acord, prin urmare daca recunoaste ca este copilul lui, va fi trecut in certificatul de nastere. Pentru numele de familie al copilului, daca ambii parinti sunt de acord, va purta numele dumneavoastra.
si daca copilul va purta numele meu tatal ce drepturi va avea asupra lui?
Are aceleasi drepturi pe care le are si un copil rezultat din casatorie.
Stimati colegi, daca imi permitet-ti sa ma adresez asa:D, cred ca userul are impresia ca daca copil va purta numele mamei, tatal nu va avea drepturi asupra lui, "" eu as vrea sa nu depind de tata atunci cind vreau sa plec din tara cu copilul, avem unele probleme si nu prea ne intelegem , si as vrea sa fac asta pt siguranta mea ca tatal copilului nu imi va creea probleme pe viitor, sau daca obtin custodia totala pot sta linistita""
Asa ca eu cred ca @ginutzajoco, trebuie sa intelega, ca o data recunoscuta paternitatea copilului de catre Tata, si trecerea acestuia in certificatul de nastere al copilului, cei 2 parinti au aceleasi drepturi si obligatii fata de copil.

Alte discuții în legătură

Custodie comuna a copiilor ContSters76214 ContSters76214 Buna ziua! Sunt divortata de 1 an si jumatate. Am obtinut custodia celor 2 copii(17 ani, respectiv 11 ani) pentru care tatal lor plateste pensie ... (vezi toată discuția)
Incredintare minor maryapopescu maryapopescu am un copil de 1 an si este trecut pe numele ambiilor parinti, nu suntem casatoriti. tatal il viziteaza foarte rar,sa nu mai vorbesc de contributia la ... (vezi toată discuția)
Program vizita copil gabi_br.ro gabi_br.ro buna ziua.as dori va rog sa-mi enumerati eventuale legi care prevad in ce mod instanta stabileste programul de vizitare de catre tata al copilului aflat in ... (vezi toată discuția)