buna seara,
suntem in faza in care sotia mea doreste sa divorteze. doresc sa vin cu anumite precizari lamuritoare. m/a anuntat acum 12 zile despre intentia ei de a divorta, motivand fosta ei mare iubire etc, dupa 8 ani de casnicie. a doua zi a si parasit domiciliul. avem impreuna un credit ipotecar contractat in mai 2008, cu ajutorul caruia am achizitionat o casa, ea figureaza ca titular de credit, eu ca si co-debitor. m-a anuntat ca nu mai doreste sa participe la plata ratelor si ca nu are pretentii la nimic din casa. ca renunta la dreptul de proprietate asupra ei etc, doar sa divortam pe cale amiabila.
1. poate fi vorba de divort pe cale amiabila, daca ea spune ca nu mai doreste sa plateasca ratele in continuare? eu nu pot sustine singur plata lor, decat daca inchiriez casa. ce poate decide instanta in cazul in care solicit partajul? daca decide plata 50-50 a acestora, ce se intampla in cazul in care refuza sa le plateasca, mai ales ca intentioneaza sa paraseasca romania? ce se intampla cu partea mea de rate in acest caz? banuiesc ca banca nu va tine cont de acest lucru si va executa oricum casa... se va executa, daca suma obtinuta nu va acoperi creditul, diferenta se va imparti la doi?
2. ok. partea a doua este si mai interesanta. inainte de casatorie am detinut un apartament de doua camere. pentru a putea cumpara casa, eram deja casatoriti, am vandut apartamentul si din suma obtinuta am achitat un avans de 28.000 de euro pentru cumpararea casei. am justificare in a cere instantei pretentia de a primi inapoi acesti bani, avand in vedere ca apartamentul era un bun al meu inainte de casatorie? daca da, in ce cuantum, se poate chiar 100%?
3. apartamentul meu a fost vandut cu 70.000 de euro. pe langa cei 28.000 de euro platiti ca avans pentru achizitionarea casei, pot solicita si despagubiri in legatura cu restul sumei de 42.000 de euro? ma gandesc ca sint indreptatit la a solicita macar jumatate din cei 42.000 de euro, avand in vedere ca banii au fost utilizati pentru mobilarea casei, pentru cumpararea de masini, amenajarea curtii, aparatura electronica si electrocasnica etc? sau pot solicita mai mult? sau mai putin?
4. daca instanta decide ca am dreptul la despagubiri financiare, indiferent de cuantumul acestora, cum imi voi putea recupera banii, avand in vedere ca doamna la acea vreme va fi, poate, deja divortata si, poate, plecata in tarile calde?
multumesc pentru rabdarea de a citi toate aceste randuri. am nevoie de sfaturi destul de rAPID, mai ales ca ma preseaza deja cu procedura de divort.
o seara buna
s.
Cel mai recent răspuns:
sandu_muresan , utilizator
20:37, 30 Aprilie 2011