avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 907 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ajutor de deces/ inmormantare pentru lider sindical
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ajutor de deces/ inmormantare pentru lider sindical

buna ziua

1. prima mea nelamurire este legata de diferenta dintre ajutor de deces si ajutor de inmormantare. exista vreo deosebire si daca da, care e aceea?

2. mama mea a fost lider sindical la un teatru de papusi din tara. a decedat in urma cu 1 luna.
2.1. Doresc sa stiu daca ART.51. din CONTRACT COLECTIV DE MUNCA UNIC LA NIVEL NATIONAL PE ANII 2007-2010
Incheiat conform art. 10 si 11 din Legea nr. 130/1996, republicata, inregistrat
la Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei cu nr. 2895/29.11.2006
este valabil si pentru anul 2011?
Intreb acest lucru pentru ca liderul sindical judetean mi-a spus ca acest articol ar fi valabil si pentru 2011, dar Directorul Resurse Umane din cadrul institutiei in care isi desfasura mama mea activitatea mi-a infirmat acest fapt, sustinand ca de acest ajutor acordat familie nu pot beneficia, neexistand o baza legala.

2.2. Doresc sa stiu daca printre drepturile liderului sindical se afla si acel drept de ajutor pt familie in caz de deces si care este legea care reglementeaza acest drept. Daca da, care este procedura de solicitare a acestui drept, catre ce institutie se indreapta cererea si care ar fi cuantumul.

Va multumesc
r.
Cel mai recent răspuns: rododendron , utilizator 13:17, 2 Mai 2011
1. In cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile ocazionate de deces şi care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care face această dovadă.
Ajutorul de deces se achită în termen de 24 de ore de la solicitare de:
a) angajator, în cazul decesului asiguratului prevăzut la art. 6 alin. (1) pct. I, II şi V, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
b) instituţia care gestionează bugetul asigurărilor pentru şomaj, în cazul decesului şomerului, respectiv al unui membru de familie al acestuia;
c) Casa Teritorială de Pensii, respectiv Casa de pensii Sectorială (Bucuresti), în cazul decesului pensionarului sau al asiguratului prevăzut la art. 6 alin. (1) pct. IV şi VI şi alin. (2), respectiv al unui membru de familie al acestuia.

2. Art.51 din CCMN nu mai este in vigoare, intrucat de la data de 01.01.2011 nu mai exista CCMN.
1) Cele doua notiuni, desi marcheaza acelasi eveniment, se diferentiaza in functie de sursa din care sunt suportate. Ele pot fi cumulate de persoana indreptatita a le primi, intrucat sursele de acordare sunt diferite. Daca ajutorul de deces este un drept conferit ca urmare a calitatii de asigurat, ajutorul de inmormantare se acorda de catre angajator din sursele proprii, respectand prevederile contractului colectiv de munca.
Ajutorul de deces
Cuantumul acordat este cel stabilit anual prin legea bugetului asigurarilor sociale de stat. Din acest punct de vedere, ajutorul de deces este un ajutor cu destinatie speciala, suportat din bugetul asigurarilor sociale de stat, si prin urmare un venit neimpozabil in temeiul art. 42 lit. a) din Codul fiscal.
Cuantumul ajutorului de deces nu poate fi mai mic decat valoarea salariului mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul respectiv.
2) Prevederile CCMN referitor la ajutorul de inmormantare nu-si mai fac aplicabilitate, pentru ca acest contract este denuntat.
Dar, daca aveti contract de munca la nivel de ramura, vederi prevederile acestuia in aceste cazuri, care sunt aplicabile.
Ultima modificare: Duminică, 1 Mai 2011
Marcel Mihalache, Avocat
Multumesc pt informatii.
Mai am o nelamurire:
2.2. Doresc sa stiu daca printre drepturile liderului sindical se afla si acel drept de ajutor pt familie in caz de deces si care este legea care reglementeaza acest drept. Daca da, care este procedura de solicitare a acestui drept, catre ce institutie se indreapta cererea si care ar fi cuantumul.
apreciez promptitudinea dvs.
Cu regret va informez faptul ca daca a fost lider de sindicat nu-i confera alte drepturi in plus fata de ceilalti membrii de sindicat, care in fond sunt toti asigurati in virtutea unui contract de munca.
Vedeti si
[ link extern ]
multumesc :)
numai bine

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor pentru inmormantare fantasy4you fantasy4you cat este ajutorul de înmormântare pentru pensionari CAP. ? (vezi toată discuția)
Ajutor de inmormantare povestitorul povestitorul in cazul in care persoana decedata e un copil decedat in spital la scurt timp dupa nastere(cu certificat de nastere si certificat de deces) cel care solicita ... (vezi toată discuția)
Ajutor de deces mililori mililori mama mea a murit acu 2 saptamani,lucra la un liceu ca ingrijitoare.mi-au cerut de la liceu o copie dupa certificatul de deces.as dori sa stiu ce bani se da ,ce ... (vezi toată discuția)