avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 265 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Cum pot trage la raspundere un functionar public de ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Cum pot trage la raspundere un functionar public de conducere care greseste repetat in mod intentionat?

Buna ziua. Cum pot sa trag la raspundere un secretar de comuna, care se ocupa si de RU, care, in mod gratuit, de la angajare are ceva de impartit cu mine, sicanandu-ma permanent. Concret, in feb.2007 m-am angajat ca Sef SVSU, personal contractual. In 2008 mi s-a transformat postul, conf OG 10/2008, in Ref.de specialitate gr.III (S). De la angajare si pana in prezent (2011) nu mi s-a facut nici o evaluare profesionala, nu am beneficiat de prev.L 330/2009 (transf Ref spec gr.III in Ref.spec.gr.II), nu am beneficiat de nici un spor sau indemnizatie pentru specificul postului (desi,candva acest lucru era posibil). In 2011, la reincadrarile conf L 284 si 285 a dorit sa ma reincadreze Sef Svsu post de studii medii, desi incadrarea din dec.2010, in raport cu care trebuia facuta reincadrarea, era de S. Dupa indelungi parlamentari am fost incadrat Insp.de spec.gr.II, fc.specifica Sef SVSU, dar fara clasele de salarizare specifice. La controlul legalitatii actelor din Inst.Prefectului, dispozitia a fost gasita ca nelegala deoarece nu erau acordate aceste clase (conf.Legii), lucru subliniat in adresa primita de primarie. Onor dl.secretar a dat o noua dispozitie (pt.ca el le da, Primarul semneaza fara a sti daca este bine sau nu) in care modifica clasele de salarizare cum i se ceruse, dar in acelasi timp si incadrarea de S (Insp de specialitate) fara ca acest lucru sa i se ceara. Desi are biroul la 2 (doi)m de biroul meu, o disp.data in data de 21 a ajuns la mine pe 31 (vineri), ca sa nu mai am timp de contestatie. Am refuzat sa o primesc fara o adresa de inaintare cu data respectiva, astfel ca am putut face contestatie, la care am atasat copii dupa dispozitiile de incadrare ale altor colegi ce ocupa posturi similare in alte primarii, ce au fost gasite ca fiind legale la controlul Prefecturii, care specifica: Insp.de specialitate, diferite gr., fc.specifica ocupata Sef SVSU, cu clasela de salarizare corespunzatoare, cerand sa fiu incadrat si eu la fel. Cu toate ca dispozitia era contestata (am nr.de inregistrare a contestatiei), a inaintat dispozitia cu incadrarea pe studii medii, motivand ca se depasea termenul si se sesiza serviciul de contencios.
Ce pot face ? Va multumesc.
PS Nu tin neaparat la titulatura de studii superioare (desi, spre rusinea mea am facut o facultate), dar urmaresc a ocupa un post la care una din conditii este de a avea minim doi ani vechime in specialitatea studiilor - studii superioare.
Cel mai recent răspuns: filozoful , utilizator 23:15, 16 Mai 2011
In baza adresei de la Prefectura puteti face o plangere la Parchet de abuz in serviciul si fals in acte .
hmmm, sa incepem cu inceputul.
1. legea nr. 215/2001- legea administratiei publice locale
" ART.61
(3) Pentru punerea în aplicare a activităţilor date în competenţa sa prin actele normative prevăzute la alin. (2), primarul beneficiază de un aparat de specialitate, pe care îl conduce.
(4) Aparatul de specialitate al primarului este structurat pe compartimente funcţionale, în condiţiile legii. Compartimentele funcţionale ale acestuia sunt încadrate cu funcţionari publici şi personal contractual."
"ART. 77
Primarul, viceprimarul, secretarul unităţii administrativ-teritoriale şi aparatul de specialitate al primarului constituie o structură funcţională cu activitate permanentă, denumită primăria comunei, oraşului sau municipiului, care duce la îndeplinire hotărârile consiliului local şi dispoziţiile primarului, soluţionând problemele curente ale colectivităţii locale."
Daca o sa va uitati cu atentie pe aceste doua articole de lege, o sa observati un lucru simplu : secretarul, nu se poate ocupa de RU, pentru simplul motiv ca el nu face parte din aparatul de specialitate al primarului.Faptul ca, in Romania, secretarul face de toate, inclusiv pe prostul, cand e nevoie, nu inseamna ca aceasta "practica" este si cea legala.
2. Dispozitiile, le emite Primarul, secretarul numai pe avizeaza pentru legalitate.Simplul aviz ( favorabil sau nefavorabil) nu inseamna ca prin aceasta semnatura, secretarul isi asuma legalitatea , ca si in cazul hotararilor de consiliu local (art. 47 din legea nr. 215/2001).
Dex - AVÍZ s. n. 1. înștiințare oficială; documentul prin care se face. 2. punct de vedere, părere. ◊ apreciere, rezoluție a unei autorități; consimțământ. (< fr. avis)
Ca totusi, sa nu credeti ca am ceva cu inspectorii SVSU, sau sunt partinitor in opiniile mele, o sa va spun un secret : daca sunteti nemultumit de conduita profesionala a secretarului ( si aveti de ce...dar nu referitor la ce reclamati dvs., sesizati comisia de disciplina competenta.)
Succes. :)
Comisia de disciplina are competenta de a-i trage la raspundere pe sefi?:OEu zic ca trebuie sa -l sesizati de toate aceste aspecte pe primar .:)Daca nu dati-l in judecata pe secretar sau cand vine controlul descrieti aspectele relatate comisiei de control.:(Nu e bine sa va certati ca nu obtineti nimic.#-oX-(
h.g.1344/2007
"ART. 6
(1) Prin excepţie de la prevederile art. 3, se constituie la nivel judeţean, respectiv la nivelul municipiului Bucureşti, câte o comisie de disciplină pentru analizarea şi propunerea modului de soluţionare a sesizării privitoare la faptele secretarilor unităţilor administrativ-teritoriale sesizate ca abateri disciplinare.
(2) Comisia prevăzută la alin. (1) se constituie prin ordin al prefectului şi are următoarea componenţă:
a) subprefectul care are atribuţii în domeniul verificării legalităţii;
b) secretarul judeţului, respectiv secretarul municipiului Bucureşti;
c) un membru desemnat de majoritatea secretarilor unităţilor administrativ-teritoriale din judeţul respectiv."
:)
D-le Calinescu, ca intodeauna raspunsuri, sa le spunem, diplomatice, care ocolesc raspunsul concret si prin care aparati, sau poate mi se pare mie, aceasta tagma a secretarilor uat.
Nu ati raspuns la urmatoarele si as fi recunoscator daca a-ti face-o:
1. Este legal a inainta o Dispozitie la Prefectura, daca aceasta este contestata, iar contestatia nu a fost solutionata, fie favorabil fie nefavorabil, pretextand motivul ca altfel se va sesiza instanta de contencios administrativ (motivarea d.lui secretar) deoarece se depasea termenul legal de intrare in legalitate dat de serviciul de legalitate, dupa ce dispozitia a fost emisa pe 21 si adusa la cunostinta pe 31, la 10 (zece) zile de la emitere?
2.Ce inseamna " contrasemneaza pentru legalitate"?
3. Daca in adresa Prefecturii, pentru intrarea in legalitate se cere a se modifica numarul claselor de salarizare (lucru evidentiat si subliniat in respectiva adresa), numic altceva, cum se numeste modificarea cu de la sine putere a incadrarii propriu-zise, din Insp.specialitate (stud.superioare) in Sef SVSU (studii medii), chiar daca am prezentat copii dupa incadrarile altor colegi, ce au fost gasite legale de aceeasi Inst.a prefectului?
Raspundeti-mi la aceste intrebari si va multumesc mult.

Alte discuții în legătură

Salarizarea se face dupa functia ocupata sau dupa incadrare? zama cristian zama cristian Buna ziua. Cum se stabileste clasa de salarizare si coeficientul de ierarhizare in cazul personalului contractual incadrat conf. L 284/2010 ca Inspector de ... (vezi toată discuția)
Incompatibilitate consilier local-sef serviciu svsu aliodor4750 aliodor4750 seful SVSU dintr-o comuna pleaca un an in concediu fara plata. Primarul poate atribui unui consilier local acest post? Sunt consilier local si cred ca este ... (vezi toată discuția)
Incadrare dupa soare? zama cristian zama cristian Buna ziua. Probabil voi fi taxat de d-na Pintea,din nou, dar cum la sectiunea Dreptul muncii nu am primit raspuns voi posta cam aceeiasi intrebare si aici. ... (vezi toată discuția)