Buna ziua. Un prieten a fost condamnat la 2 ani cu suspendare pentru complicitate la furt. Termenul de reabilitare de la ce data incepe?si care este acesta? va multumes.
Termenul de încercare se compune din cuantumul pedepsei închisorii aplicate, la care se adaugă un interval de timp de 2 ani. In acest caz, termenul este de 4 ani.
Termenul de încercare se socoteşte de la data când hotărârea prin care s-a pronunţat suspendarea condiţionată a executării pedepsei a rămas definitivă.
Durata suspendarii conditionate a executarii pedepsei constituie termen de încercare pentru condamnat si se compune din cuantumul pedepsei închisorii aplicate, la care se adauga un interval de timp de 2 ani.
În cazul când pedeapsa a carei executare a fost suspendata este amenda, termenul de încercare este de un an.
Termenul de încercare se socoteste de la data când hotarârea prin care s-a pronuntat suspendarea conditionata a executarii pedepsei a ramas definitiva.
Art. 86. - Reabilitarea în cazul suspendarii conditionate a executarii pedepsei
Daca condamnatul nu a savârsit din nou o infractiune înauntrul termenului de încercare si nici nu s-a pronuntat revocarea suspendarii conditionate a executarii pedepsei în baza art. 83 si 84, el este reabilitat de drept.
Este vorba de reabilitarea de drept in cazul suspendarii conditionate a executarii pedepsei.
Codul penal prevede:
Art. 81. - Instanţa poate dispune suspendarea condiţionată a executării pedepsei aplicate persoanei fizice pe o anumită durată, dacă sunt întrunite următoarele condiţii:
a) pedeapsa aplicată este închisoarea de cel mult 3 ani sau amendă;
b) infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 6 luni, afară de cazul când condamnarea intră în vreunul dintre cazurile prevăzute în art. 38;
c) se apreciază că scopul pedepsei poate fi atins chiar fără executarea acesteia.
....
Art. 82. - Durata suspendării condiţionate a executării pedepsei constituie termen de încercare pentru condamnat şi se compune din cuantumul pedepsei închisorii aplicate, la care se adaugă un interval de timp de 2 ani.
În cazul când pedeapsa a cărei executare a fost suspendată este amenda, termenul de încercare este de un an.
Termenul de încercare se socoteşte de la data când hotărârea prin care s-a pronunţat suspendarea condiţionată a executării pedepsei a rămas definitivă.
.......
Art. 86. - Dacă condamnatul nu a săvârşit din nou o infracţiune înăuntrul termenului de încercare şi nici nu s-a pronunţat revocarea suspendării condiţionate a executării pedepsei în baza art. 83 şi 84, el este reabilitat de drept.
Buna ziua
alexbz
am si eu o ? sa terminat procesul in care am fost judecat si vreau sa stiu cat imi ramane fapta in cazier am luat 2 ani cu suspendare si 4 de incercare or ... (vezi toată discuția)
Cazier - reabilitare
ady0
buna ziua.am o intrebare am avut 2 condamnari cu suspendare pt circulatie una in 2011 si una in 2012 as vrea sa stiu cand se sterge cazieru sau cum pot sa ... (vezi toată discuția)