buna ziua
nu se poate ; impozitul este datorat de proprietar intotdeauna
In legatura cu afirmatia : "mai ales ca prin contractul de inchiriere, impozitul pe cladire va fi suportat tot de catre chirias" as avea o intrebare :cum procedati ?
plata impozitului pe cladire, este o prevedere pe care proprietarul doreste sa o inscrie in in contractul de inchiriere, in sarcina chiriasului!!!!
doreste ... dar nu se poate !!!!
(ca sa raspund si eu , tot cu 4 semne de exclamatie ...)
Doar daca era leasing, impozitul cadea in sarcina locatarului.
Asa, la inchiriere, impozitul este in sarcina proprietarului, el fiind contribuabil .
Persoana juridica, proprietar, fie refactureaza impozitul catre chiriasul persoana fizica, fie majoreaza chiria cu contravaloarea acelui impozit .
temei legal :
ART. 249
Reguli generale
(1) Orice persoană care are în proprietate o clădire situată în România datorează anual impozit pentru acea clădire, exceptând cazul în care în prezentul titlu se prevede diferit.
17. (1) Contribuabili, în cazul impozitului pe clădiri, sunt proprietarii acestora, indiferent de clădire şi de locul unde sunt situate în România. Contribuabilii datorează impozitul pe clădiri şi în situaţia în care clădirea este administrată sau folosită de alte persoane decât titularul dreptului de proprietate şi pentru care locatarul sau concesionarul datorează chirie ori redevenţă în baza unui contract de închiriere, locaţiune sau concesiune, după caz.
va multumesc pt raspuns; acelasi raspuns l-am dat si eu sefului...dar el a raspuns ca potrivit art 32, legea 114/1996 a locuintei....!
art 32 :
Nivelul maxim al chiriei pentru locuinţele aflate în proprietatea statului se stabileşte prin lege specială. Chiria maximă pentru aceste locuinţe se diferenţiază pe categorii de localităţi şi pe zone de către consiliile locale, după criteriile avute în vedere la stabilirea impozitelor şi a taxelor locale pentru terenuri.
si nici in norme nu vad legatura :
Art. 25
(1) Stabilirea chiriei nominale se face cu respectarea prevederilor art. 31 si 32 din lege, coroborate cu art. 44 din lege pentru locuinte sociale si, respectiv, art. 55 din lege pentru locuinte de necesitate, la propunerea primarului, cu aprobarea consiliului local. Prin hotarâre a consiliului local se vor stabili daca se subventioneaza chiria pentru locuintele sociale, declarate ca locuinte de necesitate conform art. 56 din lege, si categoriile de persoane beneficiare ale subventiei.
(2) Nivelul chiriei pe care o va plati beneficiarul repartitiei pentru o locuinta sociala sau de necesitate se stabileste o data cu încheierea contractului de închiriere, cu respectarea prevederilor art. 44 si, respectiv, 55 din lege. Chiria astfel stabilita se va recalcula o data cu prezentarea documentelor privind schimbarea venitului mediu net lunar al familiei, potrivit alin. (1) si prevederilor art. 45 din lege.
(3) Pentru acoperirea de la bugetul local a diferentei dintre chiria nominala a locuintei si cea platita de beneficiarul repartitiei, unitatile care administreaza fondul locuintelor sociale sau al celor de necesitate, dupa caz, vor depune la consiliile locale situatia privind justificarea sumelor necesare pentru acoperirea de la bugetul local a diferentei pâna la valoarea nominala a chiriei aferente locuintelor sociale sau, dupa caz, a chiriei aferente locuintelor de necesitate, prevazuta în anexa nr. 9. Pentru cuprinderea în programele bugetelor anuale ale consiliilor locale se va completa cererea de acordare a subventiei de la bugetul local pentru acoperirea chiriei nominale aferente locuintelor sociale sau, dupa caz, a chiriei aferente locuintelor de necesitate, prevazuta în anexa nr. 10.
In cazul nostru este valabil codul fiscal si tot codul fiscal prevaleaza asupra oricarei alte reglementari .
Cu placere !
:)