:oops: :-/
si care este intrebarea sau problema cu care te confrunti ?
Daca ma uit la subiect acestui topic, banuiesc ca te intereseaza scutirile de taxa judiciara de timbru ;)
Potrivit art.15-17 din Legea nr.146/1997, sunt scutite de taxe judiciare de timbru acţiunile şi cererile, inclusiv cele pentru exercitarea căilor de atac, referitoare la încheierea, executarea şi încetarea contractului individual de muncă, orice drepturi ce decurg din raporturi de muncă, stabilirea impozitului pe salarii, drepturile decurgând din executarea contractelor colective de muncă şi cele privind soluţionarea conflictelor colective de muncă, precum şi executarea hotărârilor pronunţate în aceste litigii; plata muncii membrilor cooperativelor de producţie meşteşugărească, de producţie mixtă agricolă-meşteşugărească, de invalizi şi de prestări de servicii; obligaţiile legale şi contractuale de întreţinere; stabilirea şi plata pensiilor, precum şi alte drepturi prevăzute prin sistemele de asigurări sociale; stabilirea şi plata ajutorului de şomaj, a ajutorului de integrare profesională şi a alocaţiei de sprijin, a ajutorului social, a alocaţiei de stat pentru copii, a drepturilor persoanelor handicapate şi a altor forme de protecţie socială prevăzute de lege; restituirea de către persoanele fizice şi juridice care folosesc personal salariat a sumelor acordate de organul de asigurare cu titlu de pensii şi ajutoare sociale celor accidentaţi în muncă; stabilirea şi acordarea despăgubirilor decurgând din condamnarea sau luarea unei măsuri preventive pe nedrept; adopţie, constatarea abandonului, ocrotirea minorilor, tutelă, curatelă, interdicţie judecătorească, asistenţa bolnavilor psihic periculoşi, precum şi la exercitarea de către autoritatea tutelară a atribuţiilor ce şi revin; sancţionarea contravenienţilor; protecţia consumatorilor, atunci când persoanele fizice şi asociaţiile pentru protecţia consumatorilor au calitatea de reclamant împotriva agenţilor economici care au prejudiciat drepturile şi interesele legitime ale consumatorilor; stabilirea drepturilor persoanelor fizice acţionare la societăţile comerciale agricole pe acţiuni; valorificarea drepturilor Societăţii Naţionale de Cruce Roşie; amenzile de orice fel: exercitarea drepturilor electorale; cauzele penale, inclusiv despăgubirile civile pentru daunele materiale şi morale decurgând din acestea; stabilirea şi acordarea daunelor morale pentru prejudicii aduse onoarei, demnităţii sau reputaţiei unei persoane fizice; cererile introduse de proprietari sau de succesorii acestora pentru restituirea imobilelor preluate de stat sau de alte persoane juridice în perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989, precum şi cererile, accesorii şi incidente; cererile pentru înregistrarea asociaţiilor de proprietari, locatari sau mixte; cererile pentru dizolvarea societăţilor comerciale şi a grupurilor de interes.
De asemenea, se înscriu în rândul scutirilor, cererile şi acţiunile introduse de Guvernul României, Ministerul Public, Ministerul Finanţelor şi de alte autorităţi publice, indiferent de obiectul acestora, precum şi cele formulate de alte instituţii publice, când au ca obiect venituri publice .
Taxele judiciare de timbru se plătesc anticipat .
intrebarea este DACA SUNT SCUTITA SAU SE POATE PLATI TAXA JUDICIARA DE TIMBU DE 194 LEI?
SUNT SINGURA INTRETINATOARE A3 COPII. CA URMARE ADIVORTULUI DE ACUMA 5 ANI.
SUNT INTR-UN PROCES CU CONS LOCAL.PENTRU UN CONTRACT DE INCHIRIERE A SPATIULUI IN CARE LOCUIESC.
IN URMA DIVORTULUI S-A ATRIBUIT ACEST CONTRACT MIE DAR....CU INTARZIERI DE PLATA FFF MARI.
ASA M-A LASAT SOTUL MEU CU MULTE DATORII, CARE LE-AM PLATIT FFF GREU PE O PERIOADA DE CITEVA LUNI
ASTA FIIND IN ANUL 2004....APOI IN TOAMNA AM AVUT PROBLEME CU SANATATEA UNUI COPIL
FAPT CE NU AM MAI PUTUT PLATI SI DEASEMENEA NU AVEAM CONTRACT PE NUMELE MEU.
IN 2005 MI-AM FACUT CONTRACTUL...DAR RESTANTELE ERAU FFF MARI FAPT CARE EU NU AVEAM DE UNDE PLATII ACEASTA SUMA....DECIT DACA STRINGEAM IN FIECARE LUNA CITE PUTIN....AVIND LA OAR RESPECTIVA UN SAL. FOARTE MIC SI TREI COPII DE CRESCUT.
IN FINAL IN 2006 CONS.LOCAL MA DA IN JUDECATA...MA PREZINT SI DECLAR CA VOI PLATI DATORIA
DAR NEFIIND ATENTA CARE ESTE TERMENUL.IN ACELASI TIMP COPILUI CEL MARE
S-A LASAT DE SCOALA PT A SE ANGAJA SA MA POATA AJUTA
DAR......NU AVEA CARTEA DE IDENTITATE.
AM ASTEPTAT 6 LUNI PANA I-A FACUT BULETINUL .APOI CAUTA DE LUCRU,,,NEAVAIND STUDII....
TIMPUL ATRECUT DATORIILE NU AVEAM DE UNDE SA LE PLATESC, ORICIT AS FII VRUT
NU PUTEAM AJUNGE LA ZII....IN ANUL 2007 CONS.LOCAL IMI TRIMITE ACASA SENTINTA DE REZILIERE CONTRACT
ACEASTA INSTIINTARE NU AJUNGE IN POSESIA MEA....SI IN TIMP CE EU ADUNAM BANUTI PT ACEASTA INTIRZIERE
COPILUL FIIND ANGAJAT IN LUNA MAI 2007.AU VENIT DIFERITE PERSOANE LA USA MEA SPUNIND CA LI SA ATRIBUIT ACEST APARTAMENT.
ATUNCI M-AM INVOIT DE LA SERVICIU AM FOST LA PRIMARIE SI AM LUAT ACEA SENTINTA DE REZILIERE CONTRACT.O COPIE,AM LUAT BANI IN IMPRUMUT+CE MAI AVEAM STRINSI SI AM PLATIT TOATA CHIRIA+ 3 LUNI IN AVANS
DECI INCLUSIV SEPT 2007. AM DESCHIS PROCES....DE ATUNCI TOT MA JUDEC.
IN PREZENT COPILUL MIJLOCIU SE ANGAJEAZA SA CISTIGE SI EL SA PUTEM TRAII. MAI AM IN INTRETINERE 1 COPIL.
AM UN VENIT DE 1000 LEI SI CER ESALONARE SAU REDUCERE PT TAXA JUD.DE TIMBRU.
SUNT IN PROCES .AM CERUT AMANARE PT AM STRINGE BANI NECESARI PT A-MI
ANGAJA UN APARATOR NU MI S-A DAT
PESTE 2 SAPT SE JUDECA
EU VA INTREB IN ACEASTA TARA EXISTA PROTECTIA SOCIALA????
LEGILE SUNT FACUTE PT TOTI?
CU CE AM GRESIT?
CA AM VRUT SA FIU O MAMA CARE ISI CRESTE SINGURA COPII?
NU TREBUIA EU MAI BINE SA-I LAS IN GRIJA STATULUI?
SI SA NU AJUNG IN ACEASTA IMPOSIBILITATE DE PLATA, OARE NU-MI ERA MAI BINE??
DAR VEDETI CA NU POT PT CA SUNT MAMA.
DE ACEA VA ROG DACA PUTETI SA-MI RASPUNDETI LA ACESTE INTREBARI, POATE MA AJUTATI>??
VA MULTUMESC. SI POATE SUNT NERVOASA PE ACEST SISTEM CARE....DACA V-AM SUPARAT IMI CER SCUZE
CU STIMA ...MONIKKA E
Faptul ca sunteti suparata pe cineva / ceva care nu are legatura cu acest site nu va scuza ignoranta fata de regulamentul acestui forum. In primul mesaj nu ati scris nimic desi aveati ceva de intrebat, dupa care ati scris un mesaj foarte lung numai cu majuscule, ceea ce e foarte obositor pentru cititor si in internet echivaleaza cu a tipa, lucru care e interzis de regulament. Va rog mult sa studiati regulamentul si sa il respectati atunci cand participati pe forum.
Daca doriti sa fiti scutita de plata taxei judiciare de timbru trebuia sa formulati o cerere ,in acest sens.
Legea nr.146/1997 prevede la art. 21 alin.1 ca instanta judecatoreasca poate acorda scutiri, reduceri, esalonari sau amanari pentru plata taxelor judiciare de timbru in conditiile art. 74-81 din Codul de procedura civila.
OUG nr. 51/2008 privind ajutorul public judiciar in materie civila, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 327 din 25 aprilie 2008.
CAPITOLUL II
Formele ajutorului public judiciar si conditiile de acordare.
Art. 6. - Ajutorul public judiciar se poate acorda in urmatoarele forme:
a) plata onorariului pentru asigurarea reprezentarii, asistentei juridice si, dupa caz, a apararii, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim in justitie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumita in continuare asistenta prin avocat;
b) plata expertului, traducatorului sau interpretului folosit in cursul procesului, cu incuviintarea instantei sau a autoritatii cu atributii jurisdictionale, daca aceasta plata incumba, potrivit legii, celui ce solicita ajutorul public judiciar;
c) plata onorariului executorului judecatoresc;
d) scutiri, reduceri, esalonari sau amanari de la plata taxelor judiciare prevazute de lege, inclusiv a celor datorate in faza de executare silita.
Art. 7. - Ajutorul public judiciar se poate acorda, cumulat, in oricare dintre formele prevazute la art. 6, fara a putea depasi, in cursul unei perioade de un an, suma maxima echivalenta cu 12 salarii minime brute pe tara la nivelul anului in care a fost formulata cererea de acordare.
Art. 8. - (1) Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute la art. 6 persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
(2) Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.
(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda si in alte situatii, proportional cu nevoile solicitantului, in cazul in care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natura sa ii limiteze accesul efectiv la justitie, inclusiv din cauza diferentelor de cost al vietii dintre statul membru in care acesta isi are domiciliul sau resedinta obisnuita si cel din Romania.
Art. 9. - La stabilirea venitului se iau in calcul orice venituri periodice, precum salarii, indemnizatii, onorarii, rente, chirii, profit din activitati comerciale sau dintr-o activitate independenta si altele asemenea, precum si sumele datorate in mod periodic, cum ar fi chiriile si obligatiile de intretinere.
Art. 53. - La data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se abroga art. 74-81 din Codul de procedura civila, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, alin. (1) al art. 21 din Legea nr. 146/1997 privind taxele judiciare de timbru, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 173 din 29 iulie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare, si art. 295 alin. (11) lit. b) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 927 din 23 decembrie 2003, cu modificarile si completarile ulterioare.