Am o situatie mai neobisnuita:
- in 2004 se cumpara un imobil (apartament) liber de sarcini, prin act de adjudecare (vanzare silita). Fostul proprietar a fost executat silit in baza unei sentinte penale.
- 2007 cumparatorul descopera notata o sentinta penala ulterioara actului de adjudecare (in partea a III- a, sarcini???). Sentinta penala se refera la desfiintarea unor contracte de vanzare-cumparare si ipoteci care apartin fostului proprietar.
Cum pot radia aceasta notare, avand in vedere ca fiind inscrisa ca sarcina, nu mai pot vinde imobilul?
Depinde la ce se refera contractele respective. NU cumva se refera chiar la contractul de vanzare-cumparare pentru apartamentul pe care l-ati cumparat prin licitatie?
Pe de alta parte, in momentul in care imobilul este adjudecat la licitatie este liber de orice sarcini.
Art. 518 Cod procedura civila prevede efectele adjudecarii:
(1) Prin actul de adjudecare proprietatea imobilului sau, dupa caz, un alt drept real care a facut obiectul urmaririi silite se transmite de la debitor la adjudecatar. De la aceasta data adjudecatarul are dreptul la fructe si venituri, datoreaza dobanzile pana la plata integrala a pretului si suporta toate sarcinile imobilului.
(2) Prin intabulare, adjudecatarul dobandeste dreptul de a dispune de imobilul cumparat, potrivit regulilor de carte funciara.
(3) De la data intabularii imobilul ramane liber de orice ipoteci sau alte sarcini privind garantarea drepturilor de creanta, creditorii putandu-si realiza aceste drepturi numai din pretul obtinut. Daca pretul de adjudecare se plateste in rate, sarcinile se sting la plata ultimei rate.
(4) Ipotecile si celelalte sarcini reale, precum si drepturile reale intabulate dupa notarea somatiei in cartea funciara se vor radia din oficiu, afara de acelea pentru care adjudecatarul ar conveni sa fie mentinute; de asemenea, vor fi radiate din oficiu drepturile reale intabulate ulterior inscrierii vreunei ipoteci, daca vanzarea s-a facut in conditiile prevazute de art. 509 alin. 4, toate notarile facute cu urmarirea silita, precum si interdictia de instrainare sau de grevare, daca exista, inclusiv promisiunea de a incheia un contract viitor, daca pana la intocmirea actului de adjudecare beneficiarul promisiunii nu si-a inscris in cartea funciara dreptul dobandit in temeiul contractului care a facut obiectul acesteia.
Asa este, se refera la respectivul apartament..dar sunt incheiate in anii 1998-1999, cu mult inainte de vanzarea silita...iar la vremea respectiva nu era deschisa carte funciara pentru apartament (acesta fiind intabulat de abia in 2004, in baza actului de adjudecare)