avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 643 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Stagiu de cotizare realizat in alt stat - trebuie sa ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Stagiu de cotizare realizat in alt stat - trebuie sa platesc CAS si in Romania?

buna ziua sunt Iulica si as dori sa va adresez o intrebare Am lucrat in Romania in industria chimica in perioada 1980 -2005 iar in prezent in Italia de 3 ani unde am contract de munca As dori sa stiu ce ar trebui sa fac ,sa platesc cotizatie in Romania ptr a completa anii de vechime sau se pot cumula cu cei din Italia parerile sunt impartite chiar nu stiu cum sa procedez ptr a fi sigura ca nu am muncit toti acesti ani in zadar ,va multumesc
Cel mai recent răspuns: Bruta , utilizator 09:08, 5 Mai 2011
Art.19/Legea pensiilor
(1) Constituie stagiu de cotizare perioadele de timp pentru care asiguraţii datorează şi/sau plătesc contribuţii de asigurări sociale în sistemul public de pensii din România, precum şi în alte ţări, în condiţiile stabilite prin acordurile sau convenţiile internaţionale la care România este parte. ( Romania are aceasta conventie cu Italia)
(2) La stabilirea drepturilor de asigurări sociale se iau în considerare stagiile de cotizare realizate în sistemul public de pensii din România, precum şi perioadele de asigurare realizate sau recunoscute ca atare în alte ţări, în condiţiile reglementate prin instrumente juridice cu caracter internaţional la care România este parte şi/sau regulamente comunitare.
*** La data cand indepliniti conditiile de pensie, cele doua stagii se recunosc de fiecare tara in parte. Atat activitatea desfasurata in tara cat si activitatea desfasurata in italia, in baza contractului de munca, constituie stagiu de cotizare.
Ultima modificare: Joi, 5 Mai 2011
Bruta, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechime in munca ivan nicolae ivan nicolae As dori sa stiu daca vechimea in munca dobandita in Italia poate fi luata in calcul aici in Romania pentru acordarea sporului de vechime. (vezi toată discuția)
Recunoasterea vechimii pt munca legala in strainatate m-n-g m-n-g Buna ziua! Persoana a lucrat in Italia, cu forme legale, ca infirmier, si acum doreste sa se angajeze in Romania. Dar nu-i primeste dosarul la concurs, ... (vezi toată discuția)
Vechime in munca ptr perioada lucrata in strainatate claudia_popescu claudia_popescu Buna ziua! Perioada lucrata intr-un alt stat membru UE (Italia) constituie vechime in munca (pentru calculul sporului de vechime in munca) la angajarea in ... (vezi toată discuția)