avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1126 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Coasigurat la sanatate
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Coasigurat la sanatate

Mi-a expirat perioada de acordare a indemnizatiei de somaj si nu am gasit inca de lucru. Doresc sa intru pe asigurarea de sanatate a sotului ca persoana in intretinere.
Care sunt prevederile legale in acest sens si ce acte trebuie intocmite de mine si de sot?
Sotul beneficiaza de deducere de impozit daca mai are o persoana in intretinere? Lui i se va mari valoarea procentului retinut din salariu pentru asigurarea de sanatate in acest caz?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: 1603 , utilizator 22:57, 7 Mai 2011
La notar dati o declaratie pe propria raspundere ca nu aveti venituri din nici o sursa producatoare de venituri, si ca va aflati in intretinerea sotului. Declaratia sa cuprinda toate datele de identificare ale dvs.si ale sotului (CNP, data nasterii, domiciliu, numele parintilor, etc. ......), un exemplar duceti la Casa de Asigurari de Sanatate si un exemplar ii dati sotului pt. a il depune la serviciu
Daca perioada de somaj s-a terminat la sfarsitul lunii aprilie anul curent, in cat timp imi expira calitatea de asigurat?

Dupa ce devin coasigurat, trebuie sa mai platesc ceva la CAS?
1. Daca veti coasigurata sotului nu veti plati nici dvs. si nici sotul nimic in plus la contributia pentru sanatate.
2. Mergeti la Casa de Asigurari de Sanatate, impreuna cu sotul, cu actele de identitate si certificatul de casatorie si... se rezolva.
3. Sotul trebuie sa va treaca si la locul de munca al lui ca persoana in intretinere (sa vorbeasca cu contabilul firmei).
"Ordonanta de urgenta discutata in Guvern elimina insa categoria reprezentata de sotul, sotia si parintii fara venituri proprii, aflati in intretinerea unei persoane asigurate, din categoriile de persoane care beneficiaza de calitatea de asigurat fara plata contributiei.

Conform calculelor Guvernului, prin aceasta prevedere, 937.000 de persoane nu vor mai avea, de la 1 ianuarie 2011, calitatea de asigurat in sistemul public de sanatate. "Pentru cele aproximativ 937.000 de persoane (sot, sotie si parinti fara venituri proprii) care se afla in intretinerea unei persoane asigurate va trebui sa fie achitata contributia la asigurarile de sanatate, pentru a fi considerati asigurati", se arata in actul normativ.

Statul estimeaza ca va incasa din toate aceste contributii suplimentare 1,4 miliarde lei anual.
Românii care nu au niciun venit trebuie să plătească lunar contribuţia la sănătate în valoare de 37 de lei, adică 5,5% din salariul minim pe economie, dacă nu au fost înregistrate la primărie ca beneficiare ale unor ajutoare sociale."

Ce este cu acest act normativ? A intrat deja in vigoare?
1. Eu nu am auzit sa fi aparut asa ceva.
2. Dvs. de unde ati luat acest text?

Alte discuții în legătură

Coasigurat pe relatia copil - parinti marosan emil marosan emil Sunt angajat pe teritoriul Romania si am toate impozitele platite catre CAS. Mama mea nu este angajata - poate fi coasigurata in Romania pe relatia ... (vezi toată discuția)
Coasigurat EugenioAmi EugenioAmi Buna ziua. Sotul meu lucreaza cu contract de munca ca si curier cu o ora pe zi. As dori sa stiu daca eu ca si sotie pot beneficia de calitatea de coasigurat ... (vezi toată discuția)
As dori sa stiu daca eu am contract de munca, prin urmare sunt ... ioanax05 ioanax05 as dori sa stiu daca eu am contract de munca, prin urmare sunt asigurata, cum poate obtne sotul calitatea de coasigurat?el nu are contract de munca si nu si a ... (vezi toată discuția)