avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 956 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Cat timp este valabila o demisie?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Cat timp este valabila o demisie?

Am depus demisia in data de 24 iunie. Angajatorul nu mi-a dat nr. de inregistrare, dar mi-a spus ca o aproba doar daca trec articol 79, pct. 7 din codul muncii.
Am trecut acest articol si tot nu stiu ce s-a intamplat cu ea. La sediul firmei nu mai este nimeni, mi-a luat si mie cheile...si acum...sant in stand-by.
Nu stiu cand se intoarce (din strainatate), firma e inchisa, iar la ITM am verificat si nu este inregistrata nici o decizie de incetae a CIM.

Acum as dori sa fac o noua demisie, de aceasta data fara preaviz(nu a respectat termenul de plata din CIM), si as vrea sa o timit prin posta.

El ar putea totusi sa inregistreze prima demisie, dupa atata timp?:-/
Cel mai recent răspuns: adelaida_07 , utilizator 16:39, 2 Iulie 2008
Fiind un act unilateral de vointa, demisia nu trebuie aprobata. Dovada depunerii se poate face prin orice mijloc de proba, spre exemplu prin scrisoare recomanadata cu confirmare de primire, (pe cartea postala sa se scrie de preferat ca este o demisie).
Faptul ca nu aveti nicio dovada pentru demisia depusa este un aspect negativ.
Reluati procedura dupa exemplul de mai-sus.
Salariatul poate demisiona fara previz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile prevazute in CIM.
Codul Muncii defineste demisia ca fiind "actul unilateral de vointa a salariatului care comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă". Se mai precizeaza ca demisia se va face printr-o notificare scrisa si se va tine cont de un termen de preaviz.

Termenul de preaviz este cel convenit de parti contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile. Cei care detin functii de executie nu pot avea un termen de preaviz mai mare de 15 zile calendaristice. Iar pentru salariatii care ocupa functii de conducere termenul de preaviz nu poate fi mai mare de 30 de zile. Angajatul trebuie sa cunoasca ca pe perioada preavizului, contractul individual de munca va continua sa isi produca toate efectele. Astfel este indicat ca el sa nu lipseasca fara o motivatie credibila, caci angajatorul poate lua impotriva lui masura desfacerii disciplinare a contractului individual munca.
Exista si situatia in care salariatul poate demisiona fara preaviz. Demisia fara preaviz se aplica in momentul in care angajatorul nu isi indeplineste toate obligatiile asumate prin contractul individual de munca. Spre exemplu,in contractul individual de munca se poate prevedea ca angajatul sa primeasca salariul in avans pe o anumita perioada. Daca angajatoul nu respecta aceasta prevedere, salariatul are posibilitatea sa paraseasca firma fara un preaviz.

Iata un model de cerere de demisie:
Domnule Director,

Prin prezenta notificare va aduc la cunostinta demisia din functiile mele. Pentru a respecta preavizul pe o durata de ..., voi parasi intreprinderea la data de...

Va rog sa agreati, Domnule Director, cerea de demisie.

Cu sentimente distinse,
Numele angajatului

In cererea de demisie nu este necesar ca angajatul sa isi motiveze plecarea din firma. Cu cat se spun mai putine, cu atat mai bine. Si este bine ca cererea de demisie sa fie inmanata direct sefului firmei. Pentru evitarea oricarui incident, cum ar fi contestarea de catre directorul firmei ca nu a primit forma scrisa a demisiei.

buna ziua
daca tot este vb de demisie am si eu urgenta nevoie de indrumare
am cim determinata de 6 luni, expira pe 15.07.2008 intre timp am gasit un alt loc de munca, iar in preaviz nu pot sa stau pentru ca nu mai sunt 15 zile lucratoare si pentru ca trebuie sa ma prezint la celalata firma!!! SA depun demisia cu data de azi...???


ce sa fac?
Ultima modificare: Miercuri, 2 Iulie 2008
ContSters53045, utilizator
Pentru Lore_dana:
-la demisie sunt 15 zile calendaristice, nu lucratoare;
-daca ve expira CIM pe 15.07.2008, nu puteti sa mai asteptati? Puteti demisiona dar va complicati mai mult decat e cazul;
-daca gasiti intelegere la angajator, acesta poate renunta le termenul de preaviz.

Un model de notificate de demisie:


Catre,
S.C. ________________________________________




Domnule Administrator,



Subsemnatul(a) __________________________________________________
angajat(a) in functia/meseria ____________________________________________________
la Comp._________________________________________ , prin prezenta notificare va comunic incetarea contractului individual de munca prin demisie, conf. art. 79 (1,7,8) din Codul muncii.

Perioada de preaviz de ____ zile calendaristice va decurge da la data prezentei pana la data de __________________ , iar cu data de ___________________ inceteaza activitatea mea la S.C. ______________________________________ .

Va rog sa procedati la intocmirea documentelor necesare pentru incetarea contractului individual de munca!





Data _________________ Semnatura _______________________
Ultima modificare: Miercuri, 2 Iulie 2008
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Loredanei.
Iti recomand sa incerci incetarea CIM prin acordul partilor la data dorita de tine.
Daca angajatorul tau refuza, ar mai fi 2 variante:
1. Potrivit art. 74 alin. 3 din Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel National pentru anii 2007-2010, In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de
angajator.
Astfel, poti depune demisia in care arati ca orele la care ar trebui sa absentezi, le cumulezi si pleci cu cateva zile mai devreme.
2. Depui demisia si arati ca nu respecti preavizul conform art. 79 alin. 8 din Codul Muncii dar numai daca angajatorul nu a respectat vreo obligatie din CIM.

Alte discuții în legătură

Demisie danik28 danik28 sunt angajata la un birou notarial (secretara), intentionez sa-mi dau demisia incepand cu data de 01 septembrie, intrucat voi pleca din tara impreuna cu sotul ... (vezi toată discuția)
Va rog sa ma ajutati cu un sfat mazere cornel mazere cornel lucerez la o firma de aproximativ 5 luni ,am contract de munca incepind din 4 01 2011,in care prevede ca lucrez 40 ore pe sapt.iar eu lucrez si sambata si ... (vezi toată discuția)
Demisie andrea 31 andrea 31 demisie , codul muncii, informatii (vezi toată discuția)