avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... calitate procesuala
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

calitate procesuala

Cum poate afla instanta ca paratul pesoana juridica are sau nu capacitate procesuala de folosinta?daca paratul se prezinta la proces si participa activ?
Cel mai recent răspuns: aser , utilizator 17:20, 6 Mai 2011
"calitatea procesuala", este una si "capacitatea de exercitiul" este alta.
Dv. ce doritriti sa aflati? daca persoana juridica are 'calitatea procesuala pasiva' adica de "parat". Daca a participat o data la vreo sedinta si a ridicat "exceptia lipsei calitatii procesuale pasive" si asi dovedit-o, atunci instanta se pronunta pe exceptie si respinge cererea ca indreptata impotriva unei persoane fara ""calitate procesuala""B-)

Privind capacitatea de folosinta a dreptului, daca persoana juridica exista ii este garantata capacitatea de folosinta a dreptului, Deci poate sta in judecata..:(
Ultima modificare: Joi, 5 Mai 2011
Manole Dumitru, utilizator
La persoanele juridice capacitatea de folosinţă începe de la data înregistrării, pentru cele supuse înregistrării, ori de la data actului de dispoziţie, data autorizării sau data îndeplinirii unei alte condiţii prevăzute de lege.

Capacitatea procesuală de folosinţă a persoanelor juridice încetează de la data încetării persoanei juridice însăşi, la data comasării, divizării totale sau dizolvării.

Nu are importanta implicarea sa nu in proces.
Capacitatea procesuala de folosinta a persoanelor juridice se dobândeste de la data înfiintarii lor ( înregistrare, act de dispozitie, autorizare ) si înceteaza la data desfiintarii prin dizolvare, faliment.
Calitatea procesuala presupune existenta unei identitati între persoana reclamantului si cel care este titularul dreptului pretins ( calitate procesuala activa ), precum si între persoana chemata în judecata ( pârât ) si cel care este subiect pasiv în raportul juridic dedus judecatii ( calitate procesuala pasiva ).
Reclamantul fiind cel care porneste actiunea trebuie sa justifice atât calitatea sa procesuala activa cât si calitatea procesuala pasiva a persoanei pe care a chemat-o în judecata prin indicarea obiectului cererii si a motivelor de fapt si de drept pe care se întemeiaza pretentia sa.
Este vorba de primarie,care a emis o Dispozitie gresita(aceasta Dispozitie are antet Primaria) Am chemat deci primaria in proces pentru schimbarea Dispozitiei emise.S-a judecat fondul si apelul ;la ambele primaria a participat la sedinte,a invocat motive pentru mentinerea Dispozitiei in forma emisa.Pierzind,primaria a facut recurs invocind acum exceptia lipsei capacitatiiprocesuale de folosinta.Iar daca fac alt proces chemind ca parit Municipiu prin Primar vin in proces aceleasi persoane de la directia juridica a primariei! multumesc
Primaria este o institutie, nu are calitate procesuala .Are calitate procesuala municipiul prin primar, comuna prin primar, iar in cazurile de administrare a bunurilor U.A.T , Consiliul local.
Vor veni aceleasi persoane dar cadrul procesual trebuie respectat in cazul d-voastra aplicandu-se L.215/2001 a administratiei locale..
Dispozitia a fost emisa de Primar, de CONSILIUL LOCAL si nu de PRIMARIE.

Alte discuții în legătură

Rolul activ al instantei lotuss lotuss In ce art. se prevede ca instanta in virtutea rolului sau activ ar trebui sa puna in discutia partilor capacitatea lor procesuala ? (vezi toată discuția)
Exceptie ovidiu7 ovidiu7 doresc sa aflu ce inseamna fiecare -exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta,si -exceptia lipsei calitatii procesuale pasive Ele se suprapun ... (vezi toată discuția)
Invocarea exceptiei la recurs aser aser La recurs Primaria, ca parata, invoca exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta,dar -am avut primul proces cu Primaria, in care am solicitat ca ... (vezi toată discuția)