avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 573 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... exceptie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

exceptie

doresc sa aflu ce inseamna fiecare
-exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta,si
-exceptia lipsei calitatii procesuale pasive
Ele se suprapun uneori?
Cel mai recent răspuns: lotuss , utilizator 11:20, 29 Mai 2011
Nu sunt similare , dar pot fi interdependente.Persoana care este subiect pasiv al raportului juridic , praratul, trebuie sa aiba si capacitate procesuala.
Capacitatea procesuala de folosinta presupune capacitatea de a avea drepturi si obligatii pe plan procesual si este o transpunere a capacitatii civile a persoanei.
Lipsa calitatii procesuale pasive presupune ca paratul chemat in judecata de reclamant nu este persoana obligata in acel raport juridic, nu exista identitate intre persoana cu care reclamantul are ,,ceva de impartit" , si cel chemat in judecata.Astfel incat reclamantul va trebui sa il cheme pe cel cu care intr-adevar un raport juridic , acela poate sta in judecata ca parat.
Va multumesc de raspuns.
Daca cel chemat in judecata nu are capacitate procesuala de folosinta si in locul sau a participat la fond si apel cel ce are capacitatea de folosinta ,insa fara a se face o cerere de intrvnienta si fara ca cele doua instante sa faca vreo referire in sentinta ,respectiv decizie ca in locul paratului s-a aflat cel cu capacitate de folosinta se poate anula procesul in intregime la recurs?SE mai poate repara ceva la recurs? Recursul este facut si de cel fara capacitate de folosinta si de cel cu capacitate .
Daca paratul nu are capacitate procesuala de folosinta, acest lucru presupune ca el nu el nu poate figura ca parte in proces.Insa persoanele care nu au capacitate procesuala pot fi reprezentate in instanta.
Daca este ceea ce spuneti, anume lipsa capacitatii procesuale de folosinta, poate fi invocata si in caile de atac, fiind o exceptie absoluta.
De asemenea, daca se invoca lipsa calitatii procesuale pasive, exceptia poate fii invocata in orice faza procesuala , fiind o exceptie absoluta.
Situatia este la ora actuala aceasta:
-sunt inainte de recurs,intimat;recursul l-a cerut parata ,care nu are capacitate procesuala de folosinta si Municipiu care are de fapt capacitatea de folosinta.Cele doua cer respingerea cererii de chemare in judecata;motive
-exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta ,a paratei
-alte motive ......care pot fi combatute.
Problema spinoasa este exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta a paratei.Prezenta la fond si la apel numai a celei care are capacitatea procesuala de folosinta ce relevanta are ?Niciuna? ca si cum s-a prezentat complet aiurea ?iar cele doua instante admitind tacit in locul paratei Municipiu putea sa incalce legea? Eu cred ca sunt motivari si de aceea va rog sa-mi spuneti care sunt acestea.Astfel ca la recurs sa se admita ca parata sa iase din proces ,dar sa ramina Municipiu,care sa-si insuseasca decizia instantei.Municipiu mai poate fi pus sa faca cerere de intervenient?
ati mai postat aceasta problema a dvs. si mie tot nu imi vine sa cred ca o persoana juridica ca primaria nu are capacitate de folosinta. poate sa nu aibe calitatea procesual pasiva in dosar.

Alte discuții în legătură

Deosebirea intre 2 exceptii ? lotuss lotuss Care este deosebirea dintre -exceptia LIPSEI CAPACITATII PROCESUALE de FOLOSINTA si -exceptia LIPSEI CALITATII PROCESUALE PASIVE ? Cind pot fi invocate ... (vezi toată discuția)
Rolul activ al instantei lotuss lotuss In ce art. se prevede ca instanta in virtutea rolului sau activ ar trebui sa puna in discutia partilor capacitatea lor procesuala ? (vezi toată discuția)
Gresala instantelor? aser aser Am un proces unde parat este primaria ,dar s-a prezentat la proces municipiu, cu toate documentele necesare discutiilor din proces ,prin consilier ... (vezi toată discuția)