avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 690 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... deosebirea intre 2 exceptii ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

deosebirea intre 2 exceptii ?

Care este deosebirea dintre
-exceptia LIPSEI CAPACITATII PROCESUALE de FOLOSINTA si
-exceptia LIPSEI CALITATII PROCESUALE PASIVE ?
Cind pot fi invocate fiecare si ce consecinte diferite pot avea ?
Cel mai recent răspuns: lotuss , utilizator 13:16, 9 Mai 2011
Capacitatea procesuala de folosinta presupune ca o persoana, pentru a putea sta in judecata, trebuie sa aiba folosinta drepturilor civile.Lipsa capacitatii procesuale de folosinta poate fi invocata in orice stare a procesului, iar actele de procedura indeplinite de cel care nu are capacitate de folosinta sunt lovite de nulitate absoluta.
Calitatea procesuala pasiva presupune sa existe identitate intre persoana paratului (cel despre care se pretinde ca este obligat in raportul juridic supus judecatii) si cel chemat in judecata ca parat. Sarcina indicarii calitatii procesuale revine reclamantului, care, prin cererea de chemare in judecata, trebuie sa expuna imprejurarile din care sa rezulte ca el este indreptatit sa-l cheme in judecata pe parat.Dar si instanta sesizata trebuie sa verifice atat calitatea procesuala activa, cat si calitatea procesuala pasiva.
Lipsa calitatii procesuale poate fi invocata pe cale de exceptie in tot cursul judecatii si duce la respingerea actiunii, fiind o exceptie de fond, absoluta si peremtorie.

Ultima modificare: Luni, 9 Mai 2011
ContSters181996, utilizator
Multumesc emma_woodhouse.Te rog sa-mi spui si unde duce invocarea exceptiei lipsei capacitatii procesuale de folosinta doar la recurs,la respingerea actiunii sau la casarea hotaririlor date de Tribunal si Apel(deci intoarcerea procesului la fond ?)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Rolul activ al instantei lotuss lotuss In ce art. se prevede ca instanta in virtutea rolului sau activ ar trebui sa puna in discutia partilor capacitatea lor procesuala ? (vezi toată discuția)
Calitate procesuala Oana Istina Oana Istina consiliul local al unei comune poate intenta o actiune in numele catorva locuitori din comuna respectiva. exemplu: exista o serie de proprietari de o ... (vezi toată discuția)
Exceptie ovidiu7 ovidiu7 doresc sa aflu ce inseamna fiecare -exceptia lipsei capacitatii procesuale de folosinta,si -exceptia lipsei calitatii procesuale pasive Ele se suprapun ... (vezi toată discuția)