avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1193 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune

Am si eu o nelamurire in legatura cu tatal care slava Domnului este inca in viata in momentul de fata este recasatorit cu o tipa care dupa parerea mea nu cauta decat sa puna mana pe avere am sa dau un exemplu oarecare daca se poate sa mi raspundeti ce e de facut. Sa zicem ca eu nu mai locuiesc cu el, el are dinaintea casatoriei 1 garsoniera de 70.000E, 1 apartament de 130.000E 1 firma si o masina (pe firma). In timpul casatoriei vinde apartamentul si garosniera ia 200.000 si cumpara o casa. nu are testament nu are nimic...totul pe cale legala. Ce imi revine mie din punct de vedere legal (unic copil al sau) si ce ii revine ei? si daca se poate ataca intr un fel partea ei pt ca dupa cate vedem ea "nu prea a venit cu nimic"....este o situatie comuna de aceea astept raspunsuri multumesc
Daca se va intampla ceea ce ati precizat anterior si tatal dvs. va deceda inainte de a face un partaj al bunurilor obtinute in timpul celei de-a doua casatorii:
se va imparti partea tatalui dvs. , respectiv 1/2 din bunuri:
3/4 pentru dvs. si 1/4 pentru ea.
La decesul tatalui dvs. sotia supravietuitoare are un drept de 1/2 din casa fiind bun dobandit in timpul casatoriei plus 1/4 din cealalta cota de 1/2 care a apartinut tatalui dvs.
Dvs. va revine ca fiica cota de 3/4 din 1/2 detinuta de tatal dvs.Firma cred ca se imparte 1/4 sotia si 3/4 dvs.fiind bun anterior casatoriei.
Sfatul meu este insa sa nu-l " ingropati " asa de repede pe tatal dvs. Cine stie? Poate va face un act de vanzare cumparare cat timp traieste.
daca a achizitionat deja bunuri imobile cu noua sotie...cam putin probabil sa faca act de vanzare pt. fiica din casat. anterioara...

av. vasilescu
consselo a scris:

Am si eu o nelamurire in legatura cu tatal care slava Domnului este inca in viata in momentul de fata este recasatorit cu o tipa care dupa parerea mea nu cauta decat sa puna mana pe avere am sa dau un exemplu oarecare daca se poate sa mi raspundeti ce e de facut. Sa zicem ca eu nu mai locuiesc cu el, el are dinaintea casatoriei 1 garsoniera de 70.000E, 1 apartament de 130.000E 1 firma si o masina (pe firma). In timpul casatoriei vinde apartamentul si garosniera ia 200.000 si cumpara o casa. nu are testament nu are nimic...totul pe cale legala. Ce imi revine mie din punct de vedere legal (unic copil al sau) si ce ii revine ei? si daca se poate ataca intr un fel partea ei pt ca dupa cate vedem ea "nu prea a venit cu nimic"....este o situatie comuna de aceea astept raspunsuri multumesc

Faptul ca tipa, actuala sotie, nu a venit cu nimic nu are nicio relevanta in caz de mostenire.
Impartirea mostenirii se va face conform legii.
Aveti drepturi mai mari decat sotia actuala, dar daca locuieste in acea casa veti ramane cu drepturile pana la decesul ei.Banii mai tarziu.
Cotele succesorale sunt cele aratate mai sus:
- sotia supravituitoare 1/4 din masa succesoarala a sotului defunct
- descendentii defunctului 3/4.

Intrebarea care se pune este: din ce se compune masa succesoarala?
Daca tatal are 1 garsoniera + 1 apartament dinaintea casatoriei = bunuri poprii pe care le vinde si cumpara 1 casa (fara nici o contributie a sotiei), atunci casa poate fi socotita chiar bun propriu al defunctului in temeiul subrogatiei reale. Art. 31 lit f din Codul Familiei spune ca e bun propriu "valoarea care reprezinta sau inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare".
Daca totusi a contribuit si sotia la achizitionarea unor bunuri se poate pune problema determinarii cotei de contributie a sotilor la dobandiea bunurilor. Astfel in cadrul unui proces de partaj succesoral puteti sustine si proba ca in masa succesoarala a defunctului nu intra automat 50% ci o cota majoritara 70, 80, 90 % ...
Ceea ce trebuie retinut este ca acesta cota se determina in raport cu totalitatea bunurilor comune (nu pentru fiecare bun in parte).

Alte discuții în legătură

Succesiune - tatal recasatorit, decedat, sunt unicul copil ACAD ACAD Sunt fiul unic, tatal meu s-a recasatorit in urma cu mai multi ani, proprietatile pe care le are sunt pe numele lui, exclusiv(asa cred, din cat il cunosc), si ... (vezi toată discuția)
Mostenire soso35 soso35 Buna seara! Rog daca ma puteti ajuta cu urmatoarea problema: parintii au divortat in urma cu mai multi ani avand in proprietate o casa . Dupa partaj mama a ... (vezi toată discuția)
Sot mostenitor tmariuscop tmariuscop Am o matusa careia i-a murit sotul. Trebuie facuta masa succesorala? La masa succesorala, daca trebuie facuta, cine poate veni daca aceasta si nici sotul nu au ... (vezi toată discuția)