avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 419 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna seara!
Rog daca ma puteti ajuta cu urmatoarea problema: parintii au divortat in urma cu mai multi ani avand in proprietate o casa . Dupa partaj mama a beneficiat de o suma de bani iar tatal a ramas in casa, el recasatorindu-se ulterior (neavand copii impreuna). In timpul acestei casatorii a vandut casa cumparand un apartament impreuna cu sotia sa.
Intrebarea este daca noi cei doi copii ai lui avem dreptul la mostenire in urma decesului sau.? Si daca da, in ce procent?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 22:07, 12 Martie 2010
1/4 sotia, 3/4 descendentii, ideea este din ce?
din cota de 1/1 din imobil sau din cota de 1/2 din acest imobil?!in opinia mea bunul acesta-casa-este doar bunul tatalui dvs.
da, sigur ca aveti drepturi
in situatia in care exista sot supravietuitor, cota dvs va fi de 3/4 din bunuri iar daca nu exista sot supravietuitor mostenirea de va imparti in mod egal intre dvs , cei 2 descendenti.
daca valoarea apartamentului este mai mica decat valoarea casei , este bun propriu al tatalui, in caz contrar pentru diferenta de valoare, sotia actuala are un drept de creanta
Ipoteza 1. Casa a fost cumparata de tatal dvs cu banii obtinuti din vanzarea apartamentului si atunci casa apartine in totalitate tatalui dvs ca bun propriu (valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu este bun propriu). Atunci dvs si fratele dvs mosteniti in exclusivitate in cote egale (pe capete) in proportie de 1/2 fiecare.
Ipoteza 2. Casa a fost achizitionata de tatal dvs impreuna cu a doua sa sotie si atunci casa este bun comun iar a doua sotie vine la mostenire in concurs cu descendentii (dvs si fratele dvs) ca sot supravietuitor. In aceasta situatie doamna va avea 5/8 (1/8 + 1/2) din intregul imobil iar dvs si fratele dvs veti avea fiecare cate 3/16 din intregul imobil.
Aceasta deoarece sotul supravietuitor mosteneste 1/4 din averea celuilalt sot atunci cand vine in concurs cu descendentii, indiferent de numarul acestora (Legea nr. 319/1944).
florinraican a scris:

Ipoteza 1. Casa a fost cumparata de tatal dvs cu banii obtinuti din vanzarea apartamentului si atunci casa apartine in totalitate tatalui dvs ca bun propriu (valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu este bun propriu). Atunci dvs si fratele dvs mosteniti in exclusivitate in cote egale (pe capete) in proportie de 1/2 fiecare.

Cum adica? Bunurile proprii sotului nu se mostenesc de sotul supravietuitor? Dar bunurile mostenite de sot de la parinti, pot fi mostenite de sotie? Multumesc.
Ups, am comis-o!
Multumesc magie_noire!
Eu am amintit de 319/1944 si eu sunt cel care a ignorat-o!
(Ma uitam si la meci...)
Cer scuze lui soso35 dar legea recunoaste sotului supravietuitor un drept de mostenire legala in concurs cu oricare dintre clasele de mostenitori precum si un drept temporar de abitatie asupra casei. Celelalte observatii raman valabile...

Apropos, in Codul civil initial (art. 652) sotul supravietuitor venea la mostenire dupa rudele de gradul XII ale defunctului. In 1921, Legea asupra impozitului progresiv pe succesiuni a modificat articolul respectiv si a stabilit ca sotul supravietuitor venea la mostenire dupa rudele de gradul IV ale defunctului.
Actuala reglementare dureaza asadar din 1944.

Alte discuții în legătură

Mostenire verginica73 verginica73 in curtea parinteasca a ramas ocumnata deoarece fratele meu a murit si parintii sant morti demult, , cumnata nu are copii si nici acte asa ca avem toti fratii ... (vezi toată discuția)
Succesiune - drepturi ale sotiei supravietuitoare si ale copiilor IULIA47 IULIA47 va rog sa-mi spuneti in urmatoarea speta care este rezolutia:tatal meu a achizitionat o casa in anul 2004 cu bani proveniti din vanzarea altui imobil. La data ... (vezi toată discuția)
Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)