avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1011 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire

Buna seara!
Rog daca ma puteti ajuta cu urmatoarea problema: parintii au divortat in urma cu mai multi ani avand in proprietate o casa . Dupa partaj mama a beneficiat de o suma de bani iar tatal a ramas in casa, el recasatorindu-se ulterior (neavand copii impreuna). In timpul acestei casatorii a vandut casa cumparand un apartament impreuna cu sotia sa.
Intrebarea este daca noi cei doi copii ai lui avem dreptul la mostenire in urma decesului sau.? Si daca da, in ce procent?
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 22:07, 12 Martie 2010
Sotia supravietuitoare mosteneste o cota de 1/4 din averea succesorala a sotului decedat.
Daca apartamentul sotilor este achizitionat in timpul casatoriei, unul din soti decedeaza, averea succesorala a sotului decedat va fi doar de jumatate (prezumata de lege) din imobil, cota ce va fi supusa partajului succesoral: 1/4 sotia supravietuitoare si 3/4 descendentii. Astfel, sotia supravietuitoare va avea cota sa de 1/2 din imobil ca urmare a partajului bunului comun la care se va adauga 1/4 din 1/2, adica 1/8 din imobil ca urmare a mostenirii averii succesorale a defunctului in aceasta calitate. ;)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire verginica73 verginica73 in curtea parinteasca a ramas ocumnata deoarece fratele meu a murit si parintii sant morti demult, , cumnata nu are copii si nici acte asa ca avem toti fratii ... (vezi toată discuția)
Succesiune - drepturi ale sotiei supravietuitoare si ale copiilor IULIA47 IULIA47 va rog sa-mi spuneti in urmatoarea speta care este rezolutia:tatal meu a achizitionat o casa in anul 2004 cu bani proveniti din vanzarea altui imobil. La data ... (vezi toată discuția)
Mostenire - dezbatere succesorala Vasile Olteanu Vasile Olteanu In urma cu 3 luni tatal meu a decedat.Mama a decedat in 1989, dar nu am facut dezbaterea . Mai am un frate. In 1992 tata s-a recasatorit. Masa succesorala se ... (vezi toată discuția)