avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 626 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie pentru cresterea copilului
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie pentru cresterea copilului

Hristos a inviat.
O nepoata, eleva in clasa a XIIa, a ramas insarcinata si a nascut un copil in luna feb 2011.
Ea spune ca a urmat cursurile de zi pana in luna noiembrie 2010 cand nu s-a mai prezentat la scoala.
Din OG 111/2010, art.2, alin. (5), lit.m) ar rezulta ca are (sau nu are) dreptul la indemnizatie.
Are pentru ca a urmat cursurile de zi preuniversitare intrerupte de sarcina, la recomandarea medicului;
nu are pentru ca nu a urmat FARA INTRERUPERE cursurile preuniversitare.
AJPS Arges, i-a respins cererea motivand ca nu se incadreaza in prv art 2, alin (5) si (6 ?), si "alte motive", fara a preciza eventualele obs facute de mine mai sus.
Intrebare: daca medicul a recomandat intreruperea studiilor, mai are sau nu dreptul la indemnizatie?
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:20, 6 Mai 2011
1. OUG 111/2010 spune:
Art.2...
(5) Cele 12 luni prevazute la alin.(1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...
m) frecventeaza, fara intrerupere, cursurile de zi ale invatamantului preuniversitar sau, dupa caz, universitar si postuniversitar la nivelul studiilor universitare de masterat, organizat potrivit legii, in tara sau intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, intr-un domeniu recunoscut de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu exceptia situatiei de intrerupere a cursurilor din motive medicale;
...
2. Din Normele de aplicare a OUG 111/2010:
Art.6...
(6) Actele doveditoare privind atestarea situaţiilor prevãzute la art. 2 alin. (5) din ordonanţa de urgenţã şi, dupã caz, nivelul venitului lunar aferent acestor perioade, certificate pentru conformitate de autoritãţile competente, sunt urmãtoarele:
...
f) adeverinţa eliberatã de instituţia de învãţãmânt, care sã ateste frecventarea cursurilor fãrã întrerupere, pânã la data solicitãrii acesteia, pentru situaţiile prevãzute la lit. m) - s);
...
3. Asadar unitatea de invatamant ii da o adeverinta in care scrie perioada in care a frecventat cursurile si in care precizeaza si perioada in care a absentat.
4. Perioada in care a absentat trebuie acoperita cu o adeverinta sau certificat de la medicul de familie sau de la medicul curant ginecolog prin care i se recomanda repaus si nefrecventarea cursurilor.
5. Daca a depus la dosar si aceasta adeverinta si nu s-a tinut cont de ea atunci poate contesta decizia AJPS. In decizie scrie termenul si unde se poate contesta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Indemnizatie copil GabrielaRaicu GabrielaRaicu Numele meu este Gabriela si sunt insarcinata in luna a 4-a. Va contactez in legatura cu o problema pe care am intampinat-o astazi cand am fost sa ma interesez ... (vezi toată discuția)
Primesc indemnizatie de cc daca sunt studenta? SimonaIo SimonaIo Buna ziua! Luna aceasta urmeaza sa nasc. Mentionez ca sunt studenta in anul I la zi, studii de master. Pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului? (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pana la 2 ani sapatoruminela sapatoruminela Am un nepotel de 2 luni, mama este cursanta curs de zi anul 3 la Scoala postliceala F.E.G. Bacau. Intrebarea mea este daca adeverinta eliberata de aceasta ... (vezi toată discuția)