avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Hotararea de divort in Anglia
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Hotararea de divort in Anglia

Buna ziua! Ma numesc Laura.Acum 1 saptamana am primit hotararea de divort-eu casatorindu-ma aici in Anglia si tot aici am rezolvat cu divortul. As vrea sa calatoresc cu fetita mea,care este trecuta in pasaportul meu romanesc...Deja am trimis divortul la un traducator autorizat din Londra- il va traduce,va pune Apostila si-l va legaliza.
Pe hotararea de divort scrie clar ca este final si absolut...dar nu specifica nimic de custodie. Nu este ca in Romania.
In afara de a avea cu mine tot timpul cand voi calatori divortul tradus,apostilat si legalizat...ce altceva imi mai trebuie?
Si trebuie divortul transcris si in tara?
Mii de multumiri!!!
Numai bine!
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:03, 24 Iunie 2010
In cazul in care doriti sa veniti in Romania cu minora, trebuie sa stiti ca nu veti mai putea parasi tara impreuna cu ea decat cu acordul notarial al fostului sot.
Ce trebuie sa faceti pentru a va putea deplasa din nou in strainatate impreuna cu fetita:
1. Transcrierea hotararii de divort in Romania.
2. Va trebui sa obtineti in Romania o hotare de incredintare a minorului, fara de care nu va mai putea calatori alaturi de dvs., chiar daca e trecuta la dvs. in pasaport.

In baza articolului 2 alin. 2 din Legea nr. 248/2005, privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, minorii romani pot calatori in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali.
Prin reprezentant legal se intelege persoana desemnata, potrivit legii, sa exercite drepturile si sa indeplineasca obligatiile parintesti fata de minor.

Politistii de frontiera permit iesirea din tara a cetatenilor romani minori numai daca sunt insotiti de o persoana fizica majora, in urmatoarele cazuri:

minorului care este inscris in documentul de calatorie a unui parinte si calatoreste in strainatate insotit de ambii parinti sau minorului care este titular al unui document de calatorie individual sau minorului care este titular al cartii de identitate si calatoreste in strainatate insotit de acestia i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acestia;

minorului care este inscris in pasaportul unui parinte si calatoreste in strainatate impreuna cu acesta sau minorului care este titular al unui pasaport individual si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti sau minorului care este titular al cartii de identitate si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti i se permite iesirea in aceleasi conditii si impreuna cu acesta


numai daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte, din care sa rezulte acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei respective in statul sau in statele de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia;


fara a mai fi necesara declaratia celuilalt parinte, numai daca parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila sau face dovada decesului celuilalt parinte;
Daca in hotararea de divort nu este specificat faptul ca vi s-a incredintat copilul, atunci trebuie sa obtineti o hotarare judecatoreasca irevocabila ,in acest sens, ca sa puteti calatori cu copilul in afara tarii fara acordul tatalui.
In caz contrar, este nevoie de acordul tatalui pentru a calatori in strainatate cu copilul.
Va multumesc frumos pt respuns! Deci eu trebuie sa obtin Ordinul de Custodie!???
Da, trebuie sa obtineti asa ceva ca sa puteti calatori in afara tarii cu copilul fara acordul tatlui.
salut laura sunt casatorita din oct anul trecut cu un cetatean polonea. nu avem cpoii si nimik in comun.casatoria a avut lok in anglia.am dori sa divortam deoarece el doreste sa se intorca in pl eu sa revin in ro.poti sami spui cum as putea sa procedez sa divortez in uk ??care sunt pasii si cam cat mar costa?? mersi mult

Alte discuții în legătură

O intrebare.. anescumaria anescumaria Buna ziua, azi s-au facut 30 zile de la comunicarea hotararii de divort..am fost la arhiva civila si am solicitat sa se mentioneze pe hotarare ca este ... (vezi toată discuția)
Divortata - parasirea tzarii cu minorul hompyandreea hompyandreea :sorry:Am si eu rugaminte.Ar putea cineva sa,mi raspunda dak pot parasi tara cu minorul in varsta de 4 ani?Sunt divortata si pe hotararea de divort scrie k ... (vezi toată discuția)
Despre partaj si iesire minor din tara mariamagdalena mariamagdalena Buna ziua! As dori de la cei avizati doua raspunsuri: - in cazul unui divort fara copii, partenerul ce are in proprietate un imobil dobindit inaintea ... (vezi toată discuția)