avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 548 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DEDUCERI PERSONALE
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DEDUCERI PERSONALE

Daca 2 persoane traiesc impreuna in concubinaj, au acelasi domiciliu, au un copil impreuna, barbatul poate avea in intretinere si mama copilului? Mentionez ca tatal recunoaste copilul. Daca da, va rog sa-mi indicati si actul normativ care prevede asta. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:05, 3 Iulie 2008
Vedeti art. 56 din Codul fiscal, acolo va da lamuriri in problema pecare o aveti.
Raspunsul este negativ.
Deducere personala



Art. 56. - (1) Persoanele fizice prevazute la art. 40 alin. (1) lit. a) si alin. (2) au dreptul la deducerea din venitul net lunar din salarii a unei sume sub forma de deducere personala, acordata pentru fiecare luna a perioadei impozabile numai pentru veniturile din salarii la locul unde se afla functia de baza.

(2) Deducerea personala se acorda pentru persoanele fizice care au un venit lunar brut de pana la 10.000.000 lei inclusiv, astfel:

- pentru contribuabilii care nu au persoane in intretinere - 2.500.000 lei;

- pentru contribuabilii care au o persoana in intretinere - 3.500.000 lei;

- pentru contribuabilii care au doua persoane in intretinere - 4.500.000 lei;

- pentru contribuabilii care au trei persoane in intretinere - 5.500.000 lei;

- pentru contribuabilii care au patru sau mai multe persoane in intretinere - 6.500.000 lei.

Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii cuprinse intre 10.000.001 lei si 30.000.000 lei, inclusiv, deducerile personale sunt degresive fata de cele de mai sus si se stabilesc prin ordin al ministrului finantelor publice.

Pentru contribuabilii care realizeaza venituri brute lunare din salarii de peste 30.000.000 lei nu se acorda deducerea personala.

(3) Persoana in intretinere poate fi sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 2.500.000 lei lunar.

(4) In cazul in care o persoana este intretinuta de mai multi contribuabili, suma reprezentand deducerea personala se atribuie unui singur contribuabil, conform intelegerii intre parti.

(5) Copiii minori, in varsta de pana la 18 ani impliniti, ai contribuabilului sunt considerati intretinuti.

(6) Suma reprezentand deducerea personala se acorda pentru persoanele aflate in intretinerea contribuabilului, pentru acea perioada impozabila din anul fiscal in care acestea au fost intretinute. Perioada se rotunjeste la luni intregi in favoarea contribuabilului.

(7) Nu sunt considerate persoane aflate in intretinere:

a) persoanele fizice care detin terenuri agricole si silvice in suprafata de peste 10.000 mp in zonele colinare si de ses si de peste 20.000 m2 in zonele montane;

b) persoanele fizice care obtin venituri din cultivarea si din valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor in sere, in solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat, din cultivarea si din valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor, precum si din exploatarea pepinierelor viticole si pomicole, indiferent de suprafata.

(8) Deducerea personala determinata potrivit prezentului articol nu se acorda personalului trimis in misiune permanenta in strainatate, potrivit legii.
enco a scris:

Daca 2 persoane traiesc impreuna in concubinaj, au acelasi domiciliu, au un copil impreuna, barbatul poate avea in intretinere si mama copilului? Mentionez ca tatal recunoaste copilul. Daca da, va rog sa-mi indicati si actul normativ care prevede asta. Multumesc.


Potrivit dispoziţiilor Codului fiscal, numai sotia/sotul, copiii sau alti membri de familie, rudele contribuabilului sau ale sotului/sotiei acestuia pana la gradul al doilea inclusiv, ale carei venituri, impozabile si neimpozabile, nu depasesc 2.500.000 lei lunar. Ca atare, in speta, barbatul nu poate avea in intretinere pe mama copilului.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Deducere personala la impozitul pe salarii gelian_andubog gelian_andubog Cine poate sa-mi raspunda care este venitul maxim realizat de o persoana pentru a putea fi introdusa la deducere de impozit la o alta persoana? (vezi toată discuția)
Deducere personala pitici pitici Ce acte trebuie pentru a beneficia de deducere personala din salariu, eventual unde pot citi. Daca copilul are peste 18 ani, este inca la scoala, dar are ... (vezi toată discuția)
Luare persoana in intretinere pentru deducere la salariu nicoleta-luiza nicoleta-luiza Am o angajata a carei mama locuieste la tara si ar vrea sa fie trecuta la ea in intretinere pentru deducere la salariu. Mama doamnei are pamant la tara in ... (vezi toată discuția)