avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 801 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii medical
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

medical

salutare. am un salariat care in luna mai a avut 15 zile de concediu medical. in iunie a venit iar cu un medical. la baza de calcul pentru noul concediu, la luna mai ce calculez: brutul impartit la zile lucratoare, sau brutul pe zilele lucrate impartit la zilele lucrate?
Cel mai recent răspuns: irina_gentimir , utilizator 17:51, 7 Noiembrie 2008
Logic este sa scadeti zilele de concediu medical. Iar din ce a ramas se stabileste procentual: c/v salariului brut/ o zi inmultit cu nr de zile lucrate.
iuliaro2006 a scris:

Logic este sa scadeti zilele de concediu medical. Iar din ce a ramas se stabileste procentual: c/v salariului brut/ o zi inmultit cu nr de zile lucrate.

logic este, dar legal?
banuiesc ca e vorba de un nou concediu medical cu indicativul initial. Altfel, baza de calcul este aceeasi cu baza de calcul pentru certificatul medical anterior.
din OUG 158/2005 reiese ca:
"Art. 10
(1)Baza de calcul a indemnizaţiilor prevăzute la art. 2 se determină ca medie a veniturilor lunare din ultimele 6 luni din cele 12 luni din care se constituie stagiul de cotizare, până la limita a 12 salarii minime brute pe ţară lunar, pe baza cărora se calculează contribuţia pentru concedii şi indemnizaţii.(la data 28-Nov-2006 Art. 10, alin. (1) din capitolul I modificat de Art. III, punctul 1. din Ordonanta urgenta 91/2006 )
(2) În situaţia în care la stabilirea celor 6 luni din care, potrivit prevederilor alin. (1), se constituie baza de calcul a indemnizaţiilor, se utilizează perioade asimilate stagiului de cotizare sau perioade dintre cele prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b) şi c), veniturile ce se iau în considerare sunt:
a)cuantumul indemnizaţiilor, pentru situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. c) şi alin. (2);
b)salariul de bază minim brut pe ţară, din perioadele respective, pentru situaţiile prevăzute la art. 8 alin. (1) lit. b) şi alin. (3).
(3)Prevederile alin. (1) se aplică şi în cazul pensionarilor de invaliditate gradul III, al pensionarilor nevăzători, pe perioada în care se află în situaţiile prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A şi B şi alin. (2) lit. c) şi d).
(4)În cazul în care stagiul de cotizare este mai mic de o lună, pentru situaţiile prevăzute la art. 9 şi 31, baza de calcul a indemnizaţiilor o constituie venitul lunar din prima lună de activitate pentru care s-a stabilit să se plătească contribuţia, cu respectarea prevederilor alin. (2). (la data 28-Nov-2006 Art. 10, alin. (4) din capitolul I modificat de Art. III, punctul 1. din Ordonanta urgenta 91/2006 )
[...]"
iar, mai sus in OUG 158/2005:
"Art. 8
(2)Se asimilează stagiului de cotizare în sistemul de asigurări sociale de sănătate perioadele în care asiguratul beneficiază de concediile şi indemnizaţiile prevăzute de prezenta ordonanţă de urgenţa.
[...]
(4)Perioadele prevăzute la alin. (2) şi (3) se asimilează stagiului de cotizare numai dacă în aceste perioade asiguratul nu a realizat stagii de cotizare în înţelesul prevederilor prezentei ordonanţe de urgenţă."
Parerea mea este ca nu trebuie scazute zilele de concediul medical anterior, pentru ca si medicalul acordat in mai (sau pe toata durata celor 6 luni anterioare) se considera perioada asimilata stagiului de cotizare. Repet: parerea mea...gresesc cumva?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul cencediu medical hogye lavinia hogye lavinia Avem o angajata care lucraza de 2 luni la noi si are concediu medical. Mentionam ca anterior a fost in somaj. Putem sa luam ca si baza de calcul comcediu ... (vezi toată discuția)
Concediu medical tampau gabriela tampau gabriela Din data de 01.05.2012 pana pe 10.08.2012 am avut la o salariata concediu medical cod 15(risc maternal) . Din data de 11.08.2012 i s-a dat concediu medical ... (vezi toată discuția)
Calcul concediu medical fara cotizatie - absolventi DanaLD DanaLD Buna ziua, Am o nelamurire si as fi extrem de recunoscatoare daca as primit ajutor :frantic: Un absolvent de facultate este angajat din data de 01.09.2013 ... (vezi toată discuția)