avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 297 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Persoane la intretinere
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Persoane la intretinere

Buna seara!

Locuiesc intr-o garsoniera in Bucuresti si ma mai viziteaza mama pentru a ma ajuta la treburile casnice.
Luna aceasta m-am trezit la intretinere cu o persoana in plus. Precizez ca mama nu locuieste impreuna cu mine, ci doar ma viziteaza ocazional, uneori ramanand peste noapte, dar nu mereu.
Este legala actiunea administratorului blocului de a o trece la intretinere sau nu?
Cui ma adresez si ce ma sfatuiti sa fac pentru a rezolva aceasta problema?
Normele metodologice la lg. 230/2007 (legea asoc. de propretari) prevad la Cap. II art. 17 lit r (atributiile comitetului executiv al asoc. de propr):
"r) stabileste cotele de participare pe persoana la cheltuielile aferente persoanelor cu domiciliul in cladire si pentru persoanele care locuiesc temporar, minimum 15 zile pe luna; stabileste perioada pentru care proprietarii, respectiv chiriasii, pot solicita in scris scutirea de la plata cheltuielilor pe persoana si care trebuie sa fie de cel putin 15 zile pe luna, conform hotararii adunarii generale;"

Din acest text rezulta ca o persoana poate fi trecuta la intretinere daca locuieste temporar mai mult de 15 zile pe luna.
In conditiile mentionate de dvs ,nu este legala impunerea la plata a unei persoane in plus
Pentru remedirea situatiei sesizati oficial presedintele de asociatie ,subliniati aspectul ca mama dvs va viziteaza ocazional fara sa locuiasca in imobil consecutiv minimum 15 zile,astfel incat impunerea este netemeinica,motiv pentru care ii solicitati sa opereze numarul corect in evidente si in calculul lunar al cotelor de intretinere
In lege nu scrie ca trebuie sa fie consecutive, iar comitetul executiv poate pune la cheltuielile de intretinere si o persoana care vine din 2 in 2 zile.
Ar fi bine ca mama dvs. sa obtina de la domiciliul sau,in cazul in care acolo exista asociatie de proprietari,o adeverinta din care sa rezulte faptul ca nu este scoasa de la intretinere.Impreuna cu aceasta adeverinta,depuneti o plangere la presedintele asociatiei dvs.In functie de raspunsul pe care il veti primi,vom vedea care este calea de urmat pe mai departe.
Am mai auzit chestia asta cu "daca platesti in alta parte, nu trebuie sa platesti si aici". Dar logica imi spune ca este o aberatie, si nici nu am vazut procedura reglementata legal.

Logica normala este, consumi => platesti. Si mai mult decat atat platesti acolo unde consumi.

Alte discuții în legătură

Cine controleaza activitatea administratorului? dayana7 dayana7 mai multi vecini vrem sa sesizam neregulile facute de administratorul blocului. unde si cui ne adresam? stie cineva? va multumim f. mult! (vezi toată discuția)
Repartizarea cheltuielilor de reparatii yoko49 yoko49 In blocul in care locuiesc s-a prins in buget printre altele si zugravirea scarilor.Pe fiecare scara sunt 17 ap cu 3 camere si 19 ap cu 2 camere. Proprietarii ... (vezi toată discuția)
Cheltuieli comune asociatie de proprietari alcaz alcaz Poate fi scutita o persoana de plata unor cheltuieli comune la asociatia de proprietari daca nu locuieste in apartamentul sau (fiind singurul locatar), care ... (vezi toată discuția)