avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 906 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Sunt persoana cu handicap, as vrea sa stiu cand pot ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Sunt persoana cu handicap, as vrea sa stiu cand pot iesi la pensie

Sunt nascuta la data de 15 octombrie 1968, si am 22 ani si 11 luni in campul muncii, cand pot iesi la pensie? Mentionez ca am dobandit handicapul la varsta de 7 ani.
Sunteti persoana cu handicap preexistent calitatii de asigurat, va veti pensiona pentru limita de varsta potrivit art. 58 din Legea nr. 263/2010 (sper ca varsta ivirii handicapului este de 7 ani potrivit certificatului de incadrare in grad de handicap).

Art. 58. – Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare în condiţii de handicap preexistent calităţii de asigurat beneficiază de reducerea vârstelor standard de pensionare prevăzute în anexa nr. 5, în funcţie de gradul de handicap, după cum urmează:
a) cu 15 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap grav, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, cel puţin o treime din stagiul complet de cotizare;
b) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap accentuat, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, cel puţin două treimi din stagiul complet de cotizare;
c) cu 10 ani, în situaţia asiguraţilor cu handicap mediu, dacă au realizat, în condiţiile handicapului preexistent calităţii de asigurat, stagiul complet de cotizare.

Varsta standard de pensionare este de 63 de ani iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani. Ca sa aflati cand veti putea beneficia de pensie, trebuie sa precizati in ce grad de handicap sunteti incadrata, mediu, accentuat sau grav?
scuze, am uitat sa precizez ce era foarte important: handicap accentuat, si varsta ivirii handicapului este 7 ani. Multumesc pentru sfaturi.
Eu repet, ca sa beneficiati de prevederile art. 58 din Legea nr. 263/2010 trebuie ca in certificatul dvs. de incadrare in grad de handicap sa scrie ca handicapul s-a ivit la varsta de 7 ani (n-ati precizat).

Daca exista aceasta mentiune in certificatul de incadrare in grad de handicap, veti putea beneficia de pensie pentru limita de varsta la 53 de ani, cu conditia realizarii a doua treimi din stagiul complet de cotizare de 35 de ani (adica sa realizati 23 de ani si 4 luni, daca n-am gresit la impartiri si inmultiri :) ). Inca nu ati realizat doua treimi din stagiul complet de cotizare.
;) scrie in certificat varsta cand a aparut handicapul, si pana implinesc 53 ani o sa realizez si cele 2 treimi din stadiu.:((.
Multumesc pentru sfaturi. Doar speram sa mai existe si o alta posibilitate. Cand ai un handicap, e greu sa muncesti pana la 53 ani. Dar nu cred ca intereseaza pe nimeni. :(

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cand pot iesi la pensie? DanOltean DanOltean Sunt nascut la 16.12.1964 si am din nastere coxartroza congenitala la piciorul stang. Ma intereseaza cand pot iesi la pensie mentionez faptul ca am lucrat 27 ... (vezi toată discuția)
Pensie pentru limita de varsta, persoana cu handicap preexistent calitatii de asigurat escuco escuco sunt nascut pe 26.12.56,am o vechime de 16ani,7luni si 13 zile in conditii de handicap preexistent(gradul II de handicap) si din data de 21.11.2011 beneficiez ... (vezi toată discuția)
Pensionare persoana cu handicap marinica71 marinica71 la ce varsta poate iesi la pensie o persoana cu handicap?e vorba de o femeie de 52 ani cu surditate profunda ,cu vechime in campul muncii. (vezi toată discuția)