avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Incredintare copil minor, mamei minore din concubinaj.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Incredintare copil minor, mamei minore din concubinaj.

Am cautat pe net si in carti de specialitate dar nu am gasit prea clar. Sau poate nu am cautat prea profund.
Situatia este cam in felul urmator. Mama e minora, tatal e major ei au trait in concubinaj si au un copil minor. Acuma mama copilului are 17 ani si doreste sa-i fie incredintat copilul spre crestere si educare, aceasta avand servici si dorind cu adevarat sa creasca propriul copil. Copilul este recunoscut de tatal acestuia inca de la nastere.
Dar avand in vedere ca mama este minora, aceasta neavand capacitatea deplina de exercitiu trebuie sa introduca actiunea de incredintare minor prin intermediul mamei ei (bunica copilului), , ca reprezentant legal, sau exista vreo procedura speciala in astfel de cazuri, mama putand introduce cererea in nume propriu?
Oricum nu am gasit mai nimica specificat cu aceasta mentiune.

Si daca ar exista sanse ca sa obtina copilul, mama minora fiind, fata de tatal copilului recunoscut de acesta, tatal fiind major?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Imparatul , utilizator 00:59, 10 Iulie 2008
Daca nu exista presiuni din partea tatalui copilului, avand in vedere ca mama are 17 ani, ati putea astepta ca aceasta sa devina majora si lucrurile ar fi mai simple. Promovata la majorat, o astfel de actiune s-ar materializa prin reusita mamei, fara prea multe probleme.
In momentul de fata risca ca odata promovata actiunea , alaturi de bunica copilului ca reprezentant legal, instanta sa se autosesizeze ca minorul este crescut tot de un...minor si sa riste ca aceasta (instanta) sa incredinteze copilul tatalui care e major. Si sfatul meu este sa astepte pana la 18 ani. Daca tatal tot nu o forteaza sa-i ia copilul...sa astepte majoratul.
Decretul nr. 31/1954:
ART. 8
Capacitatea deplina de exerciţiu începe de la data când persoana devine majora.
Persoana devine majora la împlinirea vârstei de optsprezece ani.
Minorul care se căsătoreşte, dobândeşte, prin aceasta, capacitatea deplina de exerciţiu.

Deci femeia minora casatorita are capacitate deplina de exercitiu si isi poate promova singura actiunea de incredintarea minorului, fara a avea nevoie de incuviintarea mamei sale.

Nu am nici un dubiu ca instanta va incredinta copilul mamei sale daca nu sunt alte probleme de alta natura (gen neglijenta in ingrijirea copilului, lasarea sa nesupravegheata pe timp indelungat, etc).

Bafta!
Multumesc mult pentru raspunsuri.
Adica era problema ca fiind minora sa nu-i incredinteze instanta copilul tatalui si nu mamei, aceasta minora fiind. Mi-au fost de folos intradevar si voi vorbi cu mama minorului sa-i spun situatiile si ce are de facut. Inca odata multumesc frumos. Vacanta placuta tuturor si o vara frumoasa.
avocat.consult a scris:

Deci femeia minora casatorita are capacitate deplina de exercitiu ...

Deci... concluzia e adevarata doar daca o luati dvs. de nevasta:tooth: Nu de alta, dar in speta minora e un pic cam necasatorita.

Scuzati interventia cam sugubeata :coffee: dar raspunsul m-a distrat.

Alte discuții în legătură

Desfacerea casatoriei unei minore niculaucarmen niculaucarmen pentru desfacerea casatoriei cu o minora, de 17 ani, dupa o luna de casnicie, din culpa sotului (comportament agresiv),trebuie sa isi dea acordul si mama ... (vezi toată discuția)
Tutela la 21 de ani ?! 1q2w3e 1q2w3e Lucrez in invatamant si sunt diriginta la o clasa terminala. La sfarsitul lunii Ianuarie 2009 mama unei eleve a formulat o cerere catre directorul scolii ... (vezi toată discuția)
Lncredintare copil mamei minore delia andreea navrotescu delia andreea navrotescu buna ziua! mama este minora (17 ani) si doreste in instanta incredintarea copilului nascut dintr-o relatie de concubinaj. Tatal este major (un iresponsabil!!). ... (vezi toată discuția)