avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 919 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Conventia de la Haga, copil minor cu cetatenie romana.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Conventia de la Haga, copil minor cu cetatenie romana.

Sunt casatorit cu o femeie africana, avem impreuna un baiat in varsta de aproape 6 ani. Copilul are cetatenie romana dobandita la nastere si cetatenie portugheza prin naturalizare deoarece s-a nascut in Portugalia unde am si trait impreuna pana in 2009 cand am decis sa ne mutam in Suedia.
Suntem intr-o situatie foarte dificila si eu as dori sa ma mut cu copilul in Romania dar sotia mea refuza.
Daca vin cu fiul meu in tara si decid sa raman acolo se poate invoca conventia de la Haga si pot fi obligat sa duc copilul inapoi in Suedia?
In Suedia am trait doar doi ani si copilul ar fi traumatizat daca ar trebui sa se intoarca deoarece mama lui nu are o locuinta, castiga putin si este si intr-o stare de depresie de cateva luni.
Cat timp ar putea dura procesul in Romania?
Ce sanse as avea sa am castig de cauza si sa pot ramane cu fiul meu in Romania?
Cel mai recent răspuns: Bogdan Milentin , utilizator 17:57, 19 Mai 2011
Suntem intr-o situatie extrem de tensionata, mai ales de cand sotia mea a inceput sa ma ameninte ca ia copilul si se muta cu el in Angola, in tara ei natala. Angola nu este semnatara a conventiei de la Haga, asa ca daca il duce acolo nu voi putea face nimic ca sa aduc copilul inapoi in Europa. Plus ca Angola este o tara de lumea a treia guvernata dupa legea armelor, au avut un razboi civil de 30 de ani cu aproape un milion de victime, care s-a terminat oficial in 2004.
Deci nu pot sa risc sa o las sa-l duca pe fiul nostru acolo, asta este exclus din start.
Prefer sa merg eu cu el in Romania si sa incerc sa castig custodia ca sa putem trai in tara.
Va rog, raspundeti-mi daca ma puteti ajuta cu vreo informatie.
Vreau sa fiu bine inteles, am de-a face cu o persoana iresponsabila, irationala, care sufera de depresie si care este de o incapatinare iesita din comun.
Deci varianta unei discutii logice cu ea ca sa ne rezolvam problemele si sa facem ceea ce este mai bine pt copil, e exclusa.
Acest copil va suferi pe viitor si va fi traumatizat in orice situatie, din nefericire.
Dar eu si sotia mea suntem intr-o situatie de "care pe care", deci nu exista o solutie de mijloc, de compromis.
Iar eu nu pot sa-mi las copilul sa fie dus intr-o tara africana unde nu va avea nici un viitor si mama lui nu intelege acest lucru.
Acest copil este cetatean roman de la nastere, este nascut in Portugalia, deci este mult mai indreptatit sa traiasca in Europa, iar daca mama lui nu intelege acest lucru, trebuie sa o oblig intr-un fel sau altul din nefericire.
Si asta pt binele copilului, cred ca si DVS ca parinte ati face la fel in locul meu.
Asa ca , va rog, spuneti-mi ce sanse am sa pot ramane cu fiul meu in Romania, sunt in criza de timp si fiecare zi conteaza.

Va multumesc.
Bogdan Milentin a scris:

Daca vin cu fiul meu in tara si decid sa raman acolo se poate invoca conventia de la Haga si pot fi obligat sa duc copilul inapoi in Suedia?


Da.

Dupa cum la fel de adevarat este ca autoritatea judiciară sau administrativă a statului solicitat (RO) nu este ţinută să dispună înapoierea copilului, dacă există un risc grav ca înapoierea copilului să-l expună unui pericol fizic sau psihic sau ca în orice alt chip să-l situeze într-o situaţie intolerabilă. (art 13 din Conventie).
DAR ...nu m-as/v-as imbata cu apa rece (tinand cont ca va scriu de pe ..."malurile Dambovitei", unde solutiile, departe de a fi previzibile, par mai degraba din capitolul ..."ne lasam surprinsi").

Luati legatura cu un avocat din Suedia si vedeti cum puteti pleca de acolo cu o hotarare de incredintare. (sa obtineti acolo / in statul de resedinta o hotarare de incredintare).
Ultima modificare: Duminică, 15 Mai 2011
romascanu, moderator
Am citit articolele Conventiei de la Haga si am vazut cateva posibile aparari pt mine. Dar adevarul e ca teoria e una si modul cum se aplica ea in practica e alta si mai ales ca difera de la o tara la alta. Asta sunt convins ca DVS stiti cum se aplica articolele conventiei in Romania.
Copilul va fi traumatizat psihic daca va fi dus cu forta inapoi in Suedia, asta din mai multe motive: 1. mama lui nu are o situatie stabila, nu are un apartament, castiga destul de putin. 2. eu as putea fi acuzat si incarcerat pt neinapoierea minorului si asta ar fi f traumatizant pt fiul meu. 3. fiul meu este cetatean roman de la nastere si nu are legaturi puternice cu Suedia. 4. nu sunt sigur daca faptul ca a trait aici doar doi ani se poate considera "rezidenta obisnuita" a copilului si a noastra.
Iar mama nici mama si nici copilul nu au cetatenie suedeza, nici macar rezidenta permanenta, cred ca asta se obtine dupa 5 ani aici.
Copilul a trait pana la varsta de 3 ani si 8 luni in Portugalia, si doar de doi ani suntem in Suedia.
Deci probabil ca Portugalia ar fi mai potrivita sa fie considerata "rezidenta obisnuita" pt ca acolo s-a nascut si a trait o perioada.

De asta va intreb, daca reusesc sa traiesc cu el in Romania un an de zile si pot sa dovedesc integrarea lui in noul mediu si ca Romania a devenit "rezidenta obisnuita" a copilului, credeti ca tribunalul de specialitate din Bucuresti ar decide totusi ca minorul sa fie trimis in Suedia unde ar avea un viitor incert si ar fi traumatizat psihic?
Sau ce ar putea insemna ca copilul sa fie pus intr-o "situatie intolerabila" la intoarcerea in Suedia?

Alte discuții în legătură

Divort si custodia unui minor cu cetatenie multipla in romania Bogdan Milentin Bogdan Milentin Buna ziua, sunt intr-o situatie foarte delicata si complicata in acelasi timp si am nevoie mare de sfatul unui avocat. Sunt cetatean roman si sunt casatorit ... (vezi toată discuția)
Mama pleaca cu copilul in africa de sud cu sentinta definitiva si irevocabila si contesta dreptul de vizita al tatalui simona nicoleta simona nicoleta buna ziua!ma numesc marius b .in anul 2001 m am casatorit in ambasada romana din lisabona,portugalia .din aceasta casatorie am un baiat.in anul 2003,de comun ... (vezi toată discuția)
Ramanere cu copil minor in tara poate fi considerata rapire ? florinmantescu florinmantescu Buna seara, Situatia: parinti casatoriti, copil de 6 ani, locuiesc in Suedia cu permise de rezidenta. Toti trei au cetatenia romana. La un moment dat tatal ... (vezi toată discuția)