avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 589 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... divort si custodia unui minor cu cetatenie multipla in ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

divort si custodia unui minor cu cetatenie multipla in Romania

Buna ziua, sunt intr-o situatie foarte delicata si complicata in acelasi timp si am nevoie mare de sfatul unui avocat.
Sunt cetatean roman si sunt casatorit cu o femeie cu cetatenie angoleza si portugheza. Casatoria a avut loc in 2005 la consulatul republicii Angola in Portugalia si ulterior a fost transcrisa la consulatul Romaniei in Portugalia si la autoritatile portugheze. Copilul nostru s-a nascut in Portugalia si a dobandit cetatenia romana la nastere. Dupa cativa ani a obtinut si cetatenia portugheza prin naturalizare. In urma cu doi ani am emigrat impreuna in Suedia, unde traim si in prezent, avand scopul de a-i oferi o viata mai buna fiului nostru si intregii famillii.
Dupa aceasta mutare sotia mea s-a schimbat mult in comportament, a devenit egoista si foarte agresiva, a inceput sa vorbeasca tot mai des de divort, uneori ma ameninta ca imi ia copilul si pleaca cu el in tara ei de bastina, Angola, si ca-si intemeiaza alta familie, etc.
Suntem si intr-o situatie problematica aici, in Suedia, in curand nu vom mai avea unde locui, desi muncim este extrem de greu sa gasim un apartament in chirie iar autoritatile nu vor sa ne sprijine in acest sens.
Vreau sa iau hotararea sa vin cu fiul meu in Romania, unde am un apartament, si sa traiesc cu el acolo. Consider ca ii pot oferi o viata decenta in Romania, mai ales ca este tara unde isi are originile.
As vrea sa divortez de sotia mea in Romania si sa obtin custodia copilului nostru in tribunalele din tara.
Copilul are document de calatorie portughez. Dar intentionez sa-i fac si pasaportul romanesc, cetatenia romana fiind cea dobandita prin nastere.
Daca vin cu copilul in tara in vacanta, cu aprobarea sotiei, si decid sa nu mai parasesc Romania pot fi acuzat de vreo fapta penala dupa legea romana?
Bineinteles ca ii voi permite mamei lui sa-l viziteze oricand in Romania.
Am nevoie de vreo aprobare scrisa din partea sotiei ca sa vin cu copilul in Romania? Putem divorta in Romania, chiar daca nu am trait niciodata impreuna acolo? Repet ca avem certificat de casatorie romanesc de la consulatul Romaniei din Portugalia.
Daca eu voi fi cu copilul in tara si va veni sotia mea si va dori sa scoata copilul din Romania folosindu-se de documentul portughez de calatorie al minorului, va putea face acest lucru?
Copilul care are cetatenie romana nu va putea parasi tara fara acordul meu, dar avand si cetatenie portugheza, autoritatile portugheze se vor putea implica in acest caz?
Din cate stiu eu in Romania conteaza doar cetatenia romana, asa ca si eu si copilul meu vom fi avantajati in cazul unui proces in tara, e adevarat?
Dar autoritatile suedeze s-ar putea implica? Copilul a trait in ultimii doi ani in Suedia.
As putea sa cer la tribunal in Romania ca sotia mea sa fie expertizata de un medic psihiatru, ca sa se stabileasca daca are probleme in acest sens?
Cred ca e posibil sa aiba anumite probleme, nu neaparat vreo boala psihica, dar poate o instabilitate, depresie, etc.

Care credeti ca ar fi sansele mele sa obtin custodia fiului meu in tribunalele din Romania?
Mentionez ca aceasta decizie a mea nu este o alegere ci sunt obligat de imprejurari sa o iau, este o decizie foarte dificila, stiu ca copilul va suferi dupa mama, dar consider ca este in interesul fiului meu si am puterea necesara sa fac acest lucru acum cand inca nu este prea tarziu, copilul are 5 ani si 8 luni.

As dori un raspuns cat mai complex din partea unui domn sau doamne avocat, va rog mult de tot, traiesc intr-un stres enorm de ceva timp si am mare nevoie de sfatul unui avocat.

Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Bogdan Milentin , utilizator 17:04, 15 Mai 2011
Va rog, imi poate raspunde cineva? Ce sanse am sa castig acest caz si sa ma pot stabili cu fiul meu in Romania?
Suntem intr-o situatie de "care pe care", sotia mea este o persoana iresponsabila, irationala, intr-o stare de depresie si de o incapatanare iesita din comun. Deci varianta unei discutii logice si o solutie de compromis este exclusa din start.

Mai ales ca in ultimul timp sotia mea ma ameninta ca ia copilul si se muta cu el in Angola, tara ei natala. Angola este o tara de lumea a treia care este guvernata dupa legea armelor, unde nici nu s-a auzit de conventia de la Haga, asa ca nu voi putea face nimic sa-l scot pe fiul meu de acolo.
Iar fiul meu are cetatenie romana de la nastere, e nascut in Portugalia, deci are tot dreptul sa traiasca in Europa si nici nu pot sa ma gandesc sa-l las sa fie dus cu forta in Angola, o tara africana care a avut un razboi civil de 30 de ani cu aproape un milion de victime care s-a terminat oficial in 2004. Asa ceva este exclus.
Prefer sa vin in Romania si sa fac tot posibilul sa raman cu el acolo.

Cred ca si DVS ca parinte ati face la fel in locul meu, nu?

Va rog, raspundeti-mi, ce sanse am sa castig acest caz in Romania?
V-am raspuns in celalalt topic

www.avocatnet.ro/content/for...

In acest topic (pe care l-am citit dupa ce v-am raspuns in celalalt) aduceti mai multe amanunte, dar ele nu infirma, ci dimpotriva confirma ceea ce mai mult am ghicit dincolo = Trebuie sa va rezolvati situatia (divort+incredintare) in intantele SUEDEZE. (luati legatura cu un avocat in Suedia).

Sunt competente să hotărască în problemele privind divorţul instanţele din statul membru:
(a) pe teritoriul căruia se află:
- reşedinţa obişnuită a soţilor, sau
- ultima reşedinţă obişnuită a soţilor în condiţiile în care unul dintre ei încă locuieşte acolo, sau
- reşedinţa obişnuită a pârâtului, sau
în caz de cerere comună, reşedinţa obişnuită a unuia dintre soţi, sau
- reşedinţa obişnuită a reclamantului în cazul în care acesta a locuit acolo cel puţin un an imediat înaintea introducerii cererii, sau
....
(Dupa cate puteti observa ... toate "drumurile" duc in Suedia)

+
Instanţele unui stat membru sunt competente în materia răspunderii părinteşti privind un copil care are reşedinţa obişnuită în acest stat membru la momentul la care instanţa este sesizată

Cele mai sus citate sunt din: Regulament nr. 2201 din 27/11/2003
Publicat in Jurnalul Oficial al Comunităţilor Europene nr. 338 din 23/12/2003
Ultima modificare: Duminică, 15 Mai 2011
romascanu, moderator
Teama mea cea mai mare este ca sotia mea doreste sa plece cu fiul nostru in tara ei natala in Angola si sa ramana acolo cu el. Si ar face acest lucru ca sa se razbune pe mine si din incapatinare.
Iar Angola nu este semnatara a Conventiei de la Haga, deci legal nu as putea face nimic ca sa-mi aduc copilul inapoi in Europa.

Asta este si motivul principal pentru care vreau sa vin eu sa traiesc in Romania cu fiul meu, nu as putea sa traiesc cu ideea ca fiul meu este intr-o tara africana de lumea a treia, o dictatura, o tara in care legea se face cu arma.
Imi iubesc prea mult fiul ca sa permit sa se intample asa ceva.

Credeti ca acest motiv nu ar fi indeajuns de serios si de preocupant ca tribunalul pt minori din Bucuresti sa nu ma oblige sa duc copilul inapoi in Suedia la mama lui care are intentii sa se mute in Africa?
Totusi fiul meu este cetatean roman si ar avea dreptul sa duca o viata normala in Romania, tara natala a mea si unde ar avea o familie care il iubeste.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Conventia de la haga, copil minor cu cetatenie romana. Bogdan Milentin Bogdan Milentin Sunt casatorit cu o femeie africana, avem impreuna un baiat in varsta de aproape 6 ani. Copilul are cetatenie romana dobandita la nastere si cetatenie ... (vezi toată discuția)
Mama pleaca cu copilul in africa de sud cu sentinta definitiva si irevocabila si contesta dreptul de vizita al tatalui simona nicoleta simona nicoleta buna ziua!ma numesc marius b .in anul 2001 m am casatorit in ambasada romana din lisabona,portugalia .din aceasta casatorie am un baiat.in anul 2003,de comun ... (vezi toată discuția)
Ce am nevoie sa pot circula in ue cu copilul fara prezenta tatalui? Andra-2016 Andra-2016 Eu romanca, tatal copilului meu este portughez, copilul (de 11 luni) nascut in UK si recunoscut de tata pe certificat nastere, copilul are numele de familie si ... (vezi toată discuția)