avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 131 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA tva valoare neamortizata
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

tva valoare neamortizata

Buna ziua
O societate caseaza niste mijloace fixe, in urma carora rezulta 3000 kg fier vechi, pe care le vinde catre alte societate.
Mijloacele fixe nu sunt amortizate complet. Se colecteaza TVA la valoarea neamortizata?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornelia Tulpan , Contabil 12:43, 16 Mai 2011
In situatia casarii mijloacelor fixe ale societatii, indiferent daca aceasta are loc inainte sau dupa expirarea duratei normate de viata a acestora, pentru a evita obligatia de a colecta TVA sau considerarea ca nedeductibile la calculul impozitului pe profit a cheltuielilor aferente casarii, societatea are obligatia de a indeplini prevederile legale, bineinteles fara a omite intocmirea documentelor specifice prevazute in O.M.F.P. nr. 850/2004 : proces-verbal de scoatere din functiune a mijloacelor fixe.
In conformitate cu prevederile Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, casarea mijloacelor fixe atrage aplicarea dispozitiilor articolului 149 din Codul fiscal.
Pentru bunurile de capital (,,considerate a fi activele corporale fixe..., precum si operatiunile de constructie, transformare sau modernizare a activelor corporale fixe'') achizitionate sau fabricate, construite, utilizate pentru prima oara dupa modernizare sau transformare ulterior datei aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, se aplica prevederile privind ajustarea taxei deductibile in cazul bunurilor de capital.
Conform prevederilor art. 149 alin. (4) lit. d) din Codul fiscal, taxa pe valoarea adaugata deductibila se ajusteaza in cazul in care bunurile de capital isi inceteaza existenta in intreprindere ori operatiunea de casare are ca efecte chiar incetarea existentei bunurilor de capital.
Aceste prevederi ale Codului fiscal referitoare la ajustarea taxei pe valoarea adaugata deductibila sunt aplicabile si in cazul bunurilor de capital amortizate integral, dar aflate in cursul perioadei de ajustare.
Pentru bunurile de capital achizitionate sau fabricate, altele decat bunurile imobile, perioada de ajustare este de 5 ani. Aceasta perioada se calculeaza incepand cu data de 1 ianuarie a anului in care bunul a fost achizitionat, iar ajustarea se va efectua o singura data pentru intreaga perioada de ajustare ramasa, incluzand anul in care apare obligatia ajustarii.
Valoarea ajustarii este de pana la o cincime pe an din valoarea taxei deduse initial, iar aceasta va fi reflectata in decontul TVA aferent perioadei fiscale in care bunurile de capital isi inceteaza existenta. Cu toate acestea, conform prevederilor pct. 54 alin. (14) al Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, in situatia in care suma care ar rezulta ca urmare a ajustarii este inferioara valorii de 1.000 lei, ajustarea taxei deductibile aferente bunurilor de capital nu se va efectua.
Pe de alta parte, in cazul unui activ corporal fix achizitionat si pus in functiune anterior datei aderarii Romaniei la Uniunea Europeana, indiferent de momentul in care este realizata casarea ,, raportat la durata normata de viata a acestuia '' din punctul de vedere al taxei pe valoarea adaugata nu exista obligatii ale societatii comerciale, intrucat nu poate fi realizata ajustarea, iar operatiunea nu constituie livrare de bunuri, evident in conditiile respectarii prevederilor legale referitoare la casare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajustare tva privind casare baraci diana81 diana81 Am in firma 2 baraci pe care vreau sa le casez ce presupune acest lucru precizez faptul ca nu sunt amortizate integral si ca au fost receptionate in octombrie ... (vezi toată discuția)
Lipsa mijloc fix la inventar lyly-ana lyly-ana Multumesc ,dar cred ca trebuie sa fiu mai explicita. Mijlocul fix este o prelata,s-a pierdut pur si simplu.Care e solutia? (vezi toată discuția)
Ajustarea valorii tva deductibile florip florip Buna ziua, In cazul casarii unui mijloc fix neamortizat integral, partea neamortizata reprezinta cheltuiala nedeductibila si se impoziteaza la calculul ... (vezi toată discuția)