Am fost implicat ca pasager intr-un accident motocicleta-pieton (care traversa neregulamentar) . Am parcurs toti pasii, adica am fost la politie, pietonul a fost la spital si nu are nimic, s-au facut masuratorile la fata locului si s-a stabilit vinovatia pietonului.
Soferul motocicletei a primit autorizatia de reparatii, dar nu si o copie a procesului verbal intocmit de politie, acestia motivand ca soferul nu trebuie sa primeasca asa ceva.
Intrebarea mea este urmatoarea : care sunt pasii urmatori, pentru a il putea actiona in instanta pe pieton (desi se va incerca o abordare amiabila intai) pentru repararea daunelor motocicletei, care sunt considerabile.
Ma intereseaza ce acte trebuie sa detina soferul si de la cine pentru a putea angaja apoi un avocat.
Am impresia ca in cazul accidentul in care ati fost implicat s-a intocmit dosar penal. Numai in cazul intocmirii unui dosar penal se efectueaza masuratori ce se consemneaza intr-un proces verbal de cercetare la fata locului. Acest proces verbal nu se imaneaza partilor.
Politia nu a spus ca se intocmeste dosar penal. Problema a fost ca pietonul nu a vrut sa mearga la politie , cu greu a acceptat sa mearga la spital, dar in drum spre spital s-a razgandit si a plecat acasa.
Asa ca eu si soferul am fost singuri la politie si am declarat accidentul (reusisem sa ii luam pietonului CNP-ul ) si a 2-a zi pietonul s-a dus la spital si cei de la politie ne-au contactat sa mergem sa fim de fata la masuratori.
Dumnealor au spus ca pietonul nu are nimic si ca totul este in regula, ca acesta a declarat ca a traversat neregulamentar si ca problema se termina aici. Nu scria nimic in procesul verbal semnat de sofer referitor la starea de sanatate a pietonului.
Cum se poate afla daca s-a deschis dosar penal? Din ce am citit in codul penal, nu se indeplinesc conditiile necesare? Gresesc?