Am o firma cu sediul in apartamentul unui bloc.
Sunt inregistrat la asociatia de prop pe pers juridica.
Am platit pina acum gigacaloria la pret de pers juridica, adica dublu.
Diferenta de pret imi este facturata de catre acociatia de prop separat, ca un alt bun, dar in aceeasi factura de intretinere lunara.
Problema mea este ce destinatie legala trebuie sa aiba aceste sume provenite din diferentele de cost al gigacaloriei dintre pres fiz si jur.
Am intrebat administratorul de asociatie unde anume se regasesc aceste sume incasate pina acum. Raspunsul lui: la dispozitia asociatiei de prop. Adica din ei a facut reparatii la bloc, a platit penalitati la furnizori, etc.
Am ramas inca o data socat, ca inca o zi minunata din aceasta tara.
Intrebarea mea:
Ma poate lamuri cineva privitor la vreun text de lege referitor la aceasta situatie?
Poate stabili asociatia de prop pretul gigacaloriei de capul sau, fara sa aiba vreun contract cu furnizorul ?
Se poate folosi cineva din aceasta tara(exc fiscului) fara titlu executoriu de niste sume de bani in sensul de a le da alta destinatie decit cele stabilite prin contract?(este vorba aici de stopaj la sursa?)
Va multumesc si admir profesionalismul celor ce l-au avut si pina acum in raspunsurile d-lor.
Pai parca e aceeasi valoare. Acum se aude ca vor face diferentierea. Ar putea fi diferit daca ar avea firma contract direct cu furnizorul. Sunt curios sa vad si alte pareri.
LEGE Nr. 230 din 6 iulie 2007
privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari
Art. 48
....
(2) Cheltuielile efectuate de asociaţia de proprietari pentru plata unor servicii de utilităţi publice sau de altă natură, legate de proprietăţile individuale din condominiu şi care nu se facturează individual pe fiecare dintre acestea, se repartizează după acelaşi criteriu care a stat la baza emiterii facturii, în conformitate cu prevederile contractului încheiat cu furnizorul respectivului serviciu.
ORDIN Nr. 483 din 29 septembrie 2008
privind aprobarea Contractului-cadru de furnizare a energiei termice
Art. 12
(2) Cantităţile de energie termică pentru încălzire ce se facturează individual se determină astfel:
..........
b) în cazul în care nu sunt montate repartitoare de costuri, sunt deconectări de la instalaţia interioară de distribuţie a energiei termice sau/şi sunt operatori economici care îşi desfăşoară activitatea în condominiu, cantitatea de energie termică pentru încălzire consumată în spaţiile comune se calculează proporţional cu raportul dintre suprafaţa echivalentă termic a corpurilor de încălzire montate în spaţiile comune luată împreună cu cea a conductelor reţelei interioare de distribuţie şi încălzire ce traversează spaţiile comune şi suprafaţa echivalentă termic totală din condominiu (SET 3/SET, conform anexei nr. 2). Suprafaţa echivalentă termic totală însumează suprafaţa echivalentă termic a tuturor corpurilor de încălzire racordate la instalaţia interioară de distribuţie a energiei termice şi cea a tuturor conductelor reţelei interioare de distribuţie şi încălzire. Cantitatea de energie termică consumată în proprietatea fiecărui consumator este proporţională cu:
1. suprafaţa utilă a spaţiului cu destinaţie de locuinţă şi cu suprafaţa echivalentă termic a corpurilor de încălzire şi a coloanelor de distribuţie şi de încălzire din spaţiile cu altă destinaţie decât cea de locuinţă pe care proprietarul le are în folosinţă (SET 2 din anexa nr. 2), dacă este cazul, pentru consumatorii racordaţi la reţeaua internă de distribuţie a agentului termic, fiind aplicabile prevederile art. 9 pct. 14;
2. suprafaţa echivalentă termic totală a corpurilor de încălzire şi a conductelor reţelei interne de distribuţie şi încălzire ce se găseşte în spaţiul cu altă destinaţie decât cea de locuinţă(SET 4 din anexa nr. 2), pentru operatorii economici;
Daca veti studia pe indelete Ordinul ANRE si veti avea in vedere principiul enuntat de art. 48/2 din Legea 230/2007, cu certitudine ca veti reusi in relatia cu asociatia de proprietari.
Poate va ganditi la ideea unui bransament individual si, deci, la un contract individual cu furnizorul.
Nu cred ca m-am facut pe deplin inteles.
Eu nu contest CHELTUIELILE asociatiei de prop.
Raspunsurile dvs sunt in legatura cu repartizarea costurilor pe beneficiari.
Eu intreb cum se poate sa platesc o factura de incalzire, si banii sa ia o cu totul alta destinatie. Asociatia de prop NU are contract cu furnizorul pt a i se factura de catre acesta la pret de pers jur. Deci nu are acele cheltuieli pe care m-i le-a facturat.
X emite catre Y suma de plata 100lei
Y emite catre Z suma de plata 200lei.
Diferenta de pret dintre X si Y nu este specificata in nici un contract.
Deci Y se transforma intr-un intermediar, intr-o firma capusa, care incaseaza in numele furnizorului, fara acordul acestuia, la un alt tarif, transformindu-se intr-un comerciant SRL.
Este legala aceasta situatie, in care BENEFICIARUL nu primeste nimic din diferenta incasata de INTERMEDIAR in numele acestuia?
Cu certitudine exista contract pentru furnizarea energiei termice, incheiat intre furnizor si asociatia de proprietari, in temeiul prevederilor art. 30 din Legea 230.
E posibil ca in acest contract sa se precizeze modul de tarifare a energiei termice si in functie de destinatia spatiilor care beneficiaza de agent termic.
Puteti solicita sa consultati acel contract, sa cereti in scris explicatii asociatiei de proprietari cu privire la temeiul legal al modalitatii de incasare si al alocarii diferentei de care spuneti, tinand cont de faptul ca asociatia are obligatia sa repartizeze costurile dupa acelasi criteriu pe care furnizorul il utilizeaza la emiterea facturii.
Referitor la diferenta dintre pretul de livrare si cel care va este incasat, cred ca ea nu poate fi explicata in acest spatiu, pentru ca in lipsa informatiilor complete nu se pot face trimiteri la reglementari.
Daca am retinut bine si din Regulamentul acestui site, in acest spatiu se exprima puncte de vedere, indrumari, cu suport legal si caracter general, care au menirea de a indruma catre modalitatile de solutionare.
Da, cunosc asociatii care au arondate mai multe firme care foloseau energia termica (ET) pentru incalzirea sediilor prin as. prop. si DA, pretul/Gcal era diferit de cel al populatiei care beneficia de o anumita subventie care putea sa fie de la stat sau cons. local, sau combinate. Insa, toti agentii economici arondati as. prop., erau luati in evidenta furnizorului cu SET-ul respectiv (suprafata echivalent termica - mai bine spus, situatia caloriferelor); ei bine, factura pe care o intocmea furnizorul, cuprindea anexe pentru fiecare scara in parte, pentru populatie, cu cantitate, pret, suma si separat situatia firmelor arondate cu cantitate, pret suma.
In aceste conditii asociatia refactura acelor firme c/val ET consumate, o trecea in lista de plata, firmele achitau suma respectiva si asociatia platea furnizorul, desigur cu evidente separate.
In cazul in care furnizorul de ET nu are in evidenta situatia firmelor - persoane juridice pentru care pretul/Gcal este diferit de cel al populatiei, asa cum arata @clientX, as. prop. face un abuz prin facturarea unei cantitati de ET la un pret diferit decat cel facturat de furnizor pentru as. prop. respectiva regasindu-se in situatia de ”firma capusa” , incalcand in mod grosolan legea. Nu dau idei ce ar trebui sa faca @clientX !