avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 621 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Permis de lunga sedere
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Permis de lunga sedere

Buna ziua. Sunt cetateanca a Republicii Moldova si sunt desemnata ca administrator (unicul) a unei societati comerciale cu capital strain din Bucuresti. La moment am o viza de scurta sedera care imi expira in circa o luna si jumatate si am nevoie sa obtin o viza de lunga sedere pentru obtinerea permisului de sedere. Am dorit sa inchei un contract de munca intre societate si mine in calitate de director pentru a lua autorizatia de munca. Dar din cate am citit din cauza ca sunt unicul administrator nu pot sa inchei un contract de munca. Iar daca trebuie sa depun actele ca administrator al societatii la consulatul Romaniei din Republica Moldova trebuie sa aduc un aport de capital statutar de 50000€ care la moment nu este posibil(aceasta cerinta a aparut dupa anul nou). Si acum incerc sa caut o posibilitate de a obtine aceasta viza. Va rog sa ma ajutati.
Cel mai recent răspuns: Zinaida Ciornii , Consultant resurse umane 12:03, 19 Octombrie 2008
Daca societatea este societate cu raspundere limitata ( S.R.L.) puteti sa incheiati contract de munca.
legea aplicabile in cazul dvs. este OUG 194/2002, republicata in 2008.
Va remit un extras din lege, dar cautati-o pe internet si studiati-o in intregime, cu siguranta se poate rezolva problema obtinerii permisului de sedere.

Art. 56: Prelungirea dreptului de sedere temporara in scop de munca
(1) Strainilor intrati in Romania in scopul angajarii in munca li se prelungeste dreptul de sedere temporara, daca:
a) sunt titulari ai unei autorizatii de munca valabile;
b) prezinta contractul individual de munca vizat de inspectoratul teritorial de munca in a carui raza isi are sediul angajatorul sau o conventie civila incheiata cu o structura sportiva, in conditiile legii, daca strainii desfasoara activitati in calitate de sportiv profesionist;
c) salariul inscris in contractul individual de munca este cel putin la nivelul salariului minim garantat in plata;
d) actul medical de atestare a starii de sanatate, din care sa rezulte ca strainul este apt pentru a fi incadrat in munca;
e) certificatul de atestare fiscala emis de administratia finantelor publice in a carei raza teritoriala isi are sediul angajatorul privind achitarea la zi a obligatiilor catre bugetul public national, doar la prelungirile ulterioare sau daca intre data inregistrarii solicitarii pentru eliberarea autorizatiei si data inregistrarii cererii pentru eliberarea permisului de sedere au trecut mai mult de 60 de zile;
f) copia actului de identitate si, dupa caz, a autorizatiei sau a altui document legal care atesta exercitarea unei activitati ori profesii independente, daca angajatorul este persoana fizica.

(2) Prelungirile ulterioare ale dreptului de sedere temporara in scop de munca se acorda daca strainul prezinta documentele prevazute la alin. (1) lit. b), c) si e), precum si daca indeplineste conditiile pentru prelungirea autorizatiei de munca.

(3) Cererea pentru prelungirea dreptului de sedere temporara se depune de catre strain cel tarziu la data incetarii dreptului de sedere.

(4) Dreptul de sedere temporara se prelungeste pentru o perioada egala cu perioada de valabilitate a autorizatiei de munca sau, dupa caz, cu perioada pentru care valabilitatea acesteia se prelungeste.

(5) Strainilor care pot fi incadrati in munca la persoane fizice sau juridice din Romania, fara autorizatie de munca, in conditiile legii, li se poate prelungi dreptul de sedere fara indeplinirea conditiei prevazute la alin. (1) lit. a).

Cred ca este vorba de obtinerea permisului de lunga sedere si nu de prelungirea dreptului de sedere temporara. :)
Dreptul de sedere pe teritoriul Romaniei, conferit strainului prin viza de scurta sedere, nu poate fi prelungit.

Viza de lunga sedere permite strainilor intrati pe teritoriul Romaniei sa solicite prelungirea dreptului de sedere temporara si sa obtina un permis de sedere.
Art. 44 din OUG nr.194/2002 republicata - Viza de lunga sedere pentru angajare in munca
(1) Viza de lunga sedere pentru angajare in munca se acorda strainilor pe baza autorizatiei de munca eliberate de Oficiul Roman pentru Imigrari.
(2) Autorizatia de munca se elibereaza, la solicitarea angajatorului, daca se constata indeplinirea urmatoarelor conditii:
a) angajatorul face dovada faptului ca desfasoara o activitate legala in Romania, ca nu are datorii si ca a facut o selectie legala, cu prezentarea dovezilor care sa ateste acestea, potrivit prevederilor legislatiei speciale privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei;
b) strainul indeplineste conditiile speciale de pregatire profesionala, experienta in activitate si autorizare, este apt din punct de vedere medical sa desfasoare activitatea respectiva, nu are antecedente penale, se incadreaza in contingentul anual aprobat prin hotarare a Guvernului, potrivit prevederilor legislatiei speciale privind incadrarea in munca si detasarea strainilor pe teritoriul Romaniei, precum si a celor prevazute la art. 6 alin. (1) lit. a), e), f), g) si h), art. 8 alin. (1) lit. b)-d), art. 27 alin. (2) lit. c) si e).
(3) Autorizatia de munca nu se acorda strainilor care in ultimii 2 ani au avut un drept de sedere pentru desfasurarea de activitati comerciale si nu au respectat planul de afaceri prevazut la art. 43 alin. (2) lit. a).
(4) Oficiul Roman pentru Imigrari emite autorizatia in termen de 30 de zile de la data primirii solicitarii din partea angajatorului. In cazurile in care pentru constatarea indeplinirii conditiilor de obtinere a autorizatiei sunt necesare verificari suplimentare, termenul de solutionare a cererii poate fi prelungit cu cel mult 15 zile.
(5) Solicitarea de viza trebuie sa fie insotita de urmatoarele documente:
a) autorizatia de munca, eliberata de Oficiul Roman pentru Imigrari;
b) dovada mijloacelor de intretinere la nivelul salariului minim garantat in plata pentru intreaga perioada inscrisa in viza;
c) certificat de cazier judiciar sau alt document cu aceeasi valoare juridica, eliberat de autoritatile din tara de domiciliu sau de resedinta;
d) asigurarea medicala pe perioada valabilitatii vizei.
(6) Strainul poate solicita viza de lunga sedere pentru angajare in munca in termen de 30 de zile de la eliberarea autorizatiei. Viza se aproba de Centrul National de Vize, fara a mai fi necesara si obtinerea avizului prevazut la art. 30 alin. (7).
Stimata Rikka, Dvr. aveti posibilitate de a fi angajata la SRL, cu CIM, pe post de Dir.general, pe baza autorizatiei de munca solicitata la ORI, din pacate va mai trebui sa va mai faceti o viza de scurta sedere, pentru alte scopuri, avand in vedere ca toata procedura pentru obtinerea autorizatiei de munca dureaza cam 3-3,5 luni. ( legislatia : OUG nr.56/2007 si OUG 194/2002 mentionata mai sus.) Cu stima,Zinaida.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Angajat strain permis de lunga sedere 5 ani - salariu minim Mariralu Mariralu Buna ziua , Stiu ca pentru obtinerea prelungirii unui permis de sedere in scop de munca pe 1 an de zile trebuia sa ai incadrat salariatul strain la un ... (vezi toată discuția)
Salariu minim cetateni straini incadrati in romania handaricimarin handaricimarin s-a promulgat o noua OUG care reglementeaza un salariu mediu pe care cetatenii straini incadrati in munca pe teritoriul Romaniei trebuie sa-l aiba?daca da,la ... (vezi toată discuția)
Viza romania munteanmircea munteanmircea ce acte are nevoie un cetatean din ghana sa obtina viza de munca sau turistica in romania? (vezi toată discuția)