avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 412 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Care ar fi cotele de mostenire cuvenite in acest caz ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Care ar fi cotele de mostenire cuvenite in acest caz special?

Buna ziua,
Multumesc anticipat pentru amabilitatea specialistilor ce-mi vor da raspuns la aceasta intrebare:
Care ar fi cotele de mostenire cuvenite pentru descendentii supravietuitori in acest caz:
1)Sotul decedat in 2003 a posedat impreuna cu sotia un apartament (construit in 1974), si un teren, achizitionat pe numele lui in timpul casatoriei in alta localitate (teren construibil casa);
2)Sotia decedata in 2007, a posedat impreuna cu sotul un apartament, are succesiune facuta pe terenuri agricole (impreuna cu 3 frati) in nume propriu;
- copil comun o fata (nu e in localitate)
-copilul sotiei din prima casatorie, crescut de primul sot al decedatei (nu e in localitate).
La ce articol din mostenire ar avea dreptul fiecare copil dat fiind situatia prezentata?
W:vishenka:eek-end placut si multumesc
Cel mai recent răspuns: hacman , utilizator 13:01, 25 Octombrie 2013
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Teoretic, cotele ar fi un felul urmator:
dupa decesul sotului, se imparte jumate din apartament si jumatate din teren: 1/4 sotiei si 3/4 fiicei "comune"( 50%+1/4x50% sotie si 3/4x50%copil)
dupa decesul sotiei jumatate din apartament si din teren plus acea patrime (din ap si teren)care a dobandit-o la decesul sotului, toate se impart la 2, fiind 2 copii([1/4x50%]/2)
Sper ca s-a inteles :P
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
La decesul sotului (2003), masa succesorala era formata din: 1/2 din apartament si 1/2 din teren.
Mostenitori:
- sotia - 1/4 din masa succesorala;
- copilul comun - 3/4 din masa succesorala

La decesul sotiei (2007), masa succesorala era formata din 5/8 din apartament, 5/8 din teren si partea ei din terenurile agricole (cele mostenite alaturi de frati).
Mostenitori:
- copilul din prima casatorie - 1/2 din masa succesorala;
- copilul comun - 1/2 din masa succesorala.

Procentual, in total au:
- copilul din prima casatorie:
- 3/8 din apartament, adica 37.5%;
- 3/8 din teren, adica 37.5%;
- 1/2 din terenurile agricole (partea mamei), adica 50%.

- copilul comun:
- 5/8 din apartament, adica 62.5%;
- 5/8 din teren, adica 62.5%;
- 1/2 din terenurile agricole (partea mamei), adica 50%.
Ultima modificare: Vineri, 13 Mai 2011
Ana Mocanu, utilizator
Multumesc tuturor:vishenka:
Buna seara!
Trec cam prin aceeasi situatie, defapt mama care m-a crescut. Ea fiind sotia decedatului, apare si fiul decedatului din prima casatorie sa-si ceara drepturile ce i se cuvin dupa moartea tatalui. Eu detin acte vanzare-cumparare pe 1/2 din casa si mica parte de teren, insa cealalta jumatate ramanand sa se imparta intre sotie si fiul decedatului, acum sotia este chemata la mediator, in aceste conditii ne-am decis sa angajam un avocat, care ne spune sa nu ne prezentam la mediator, fiindca tot in instanta vom ajunge, ca din 2400 mp, ei ca sotie i se cuvin 600mp, iar restul i se cuvin fiului decedatului. Ma puteti lamuri in acest aspect? De ce sotia primeste mai putin decat fiul? Eu avand act vanzare cumparare pe case si drum, adica intrarea in curte, daca lui i se cuvine cea mai mare parte din cealalta parte a terenului si nu va dori sa il vanda noua, statul ma poate obliga pe mine sa-i dau intrare la teren prin curtea mea? El o da in judecata pe mama care m-a crescut, nu pe mine, de ce m-ar obliga pe mine statul, un strain, sa-i permit sa treaca prin curte, el nemaiavand acces la alt drum? Ce parere aveti, cine ar avea castig de cauza in aceasta situatie, sotia sau fiul?

Va mutumesc!
O seara buna!
Buna ziua,
Se pare ca fiul decedatului din prima casatorie are 3/4 iar mama are 1/4. Asa spune legea :(
Daca relatiile sunt bune nu e o problema...Daca relatiile sunt reci dar politicoase iar nu ar fi ceva de nerezolvat...Daca relatiile sunt "urate, de vise rele"...aici vorbim despre altceva. :( Dupa cum am mai intalnit la mine in familie astfel de cazuri unele s-au rezolvat ca un vis frumos...eu sunt considerata "verisoara" de fiul vitreg al surorii mamei mele. Unchiul meu (tatal lui) a murit in 1970 dar noi inca tinem legatura si ne consideram rude. Iar fiul vitreg al matusii mele a pastrat legatura cu cea care i-a fost mama vitrega de la 23 de ani pana la decesul acesteia (in ianuarie 2013) si nu numai cu ea ci si cu celelalte rude ale mele, care de fapt nu-i erau rude!
Bine ar fi daca ati putea sa ajungeti la o intelegere, in sensul ca daca terenul permite, chiar daca forma lui e un dreptunghi cu o latura ingusta sa-i permiteti sa faca o alee in care sa poata intra cu masina la terenul lui iar el sa va lase conform, partea cealalta de casa chiar daca terenul dv ar capata o alta forma. Cu buna intelegere orice se poate face. In acest fel chiar ar putea sa-si construiasca casa si sa aiba acces la ea prin acea alee, civilizat, fara probleme, fara sa treaca prin curtea dvs. Repet daca este om cumsacade! Si cred ca daca mergeti la mediator conform legii (fara a fi trecut pe la mediere nu puteti intra in sala de judecata) puteti rezolva si fara judecata. Dar puteti rezolva si intre dvs daca e posibil sa luati in considerare sugestia mea (numai daca e posibil). Ce este de rezolvat este ca trebuie sa aveti evaluat de un evaluator autorizat partea de casa1/2) ce trebuie sa se imparta intre mama dvs si fiul decedatului din prima casatorie. Astfel veti sti cat ar fi de plata pentru a compensa renuntarea lui. Si daca este o persoana cumsacade puteti sa-i mai oferiti acele lucruri personale ale decedatului care i-ar aminti de tatal lui (un ceas, poze, altceva).
Va doresc mult succes si intelepciune si rabdare, daca e cazul, sa puteti rezolva cum e normal, civilizat, de comun acord, aceasta problema :wave:
Ultima modificare: Vineri, 25 Octombrie 2013
hacman, utilizator

Alte discuții în legătură

Cote succesorale xp-kry xp-kry Se da urmatoarea situatie : atat sotia cat si sotul au cate un copil din afara casatoriei . Sotul decedeaza . La dezbaterea masei succesorale vine sotia ce se ... (vezi toată discuția)
Drept de urmas in urma decesului unui parinte alba.ciprian alba.ciprian tatal meu s-a recasatorit cu o doamna ,au cumparat impreuna o casa si ne-am mutat impreuna toti trei in ea , dupa 13 ani de casnicie el a murit ,eu am ramas ... (vezi toată discuția)
Impartirea averii dupa deces galaoan galaoan acum 34 ani unchiul meu, care avea un copil a ramas vaduv si apoi s-a recasatorit. Casa in care au locuit unchiul meu si actuala sotie a fost construita cu ... (vezi toată discuția)