avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 872 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor

buna ziua,

am o nelamurire privitoaire la pensia de urmas:
in martie mamei mele i-a fost sistata pensia de invaliditate astfel incat la 53 de ani a ramas fara niciun venit..
tatal meu a decedat inluna aprilie ,prin urmare mama ar putea sa beneficieze de pensie de urmas.
intrebarea mea este pentru cat timp? am cititt in lege ca pentru 6 luni...
mama trebuie sa indeplineasca varsta de pensionare de 60 de ani pentru a putea beneficia apoi de pensia de urmas?
daca se angajeaza undeva cu 2 ore deci si cu un salariu mizer, poate beneficia de pensia de urmas mai mult de 6 luni?

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 21:15, 13 Mai 2011
1. Deoarece din prezentarea dvs. lipsesc multe informatii, pentru a va da un raspuns transant, va redau din Legea 263/2010 sa vedeti unde va incadrati:

Art. 85
(1) Sotul supravietuitor are dreptul la pensie de urmas pe tot timpul vietii, la implinirea varstei standard de pensionare, daca durata casatoriei a fost de cel putin 15 ani.

(2) In cazul in care durata casatoriei este mai mica de 15 ani, dar de cel putin 10 ani, cuantumul pensiei de urmas cuvenit sotului supravietuitor se diminueaza cu 0,5% pentru fiecare luna, respectiv cu 6,0% pentru fiecare an de casatorie in minus.

Art. 87
Sotul supravietuitor care nu indeplineste conditiile prevazute la art. 85 si la art. 86 alin. (1) beneficiaza de pensie de urmas pe o perioada de 6 luni de la data decesului, daca in aceasta perioada nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).

Art. 88
Sotul supravietuitor care are in ingrijire, la data decesului sustinatorului, unul sau mai multi copii in varsta de pana la 7 ani, beneficiaza de pensie de urmas pana la data implinirii de catre ultimul copil a varstei de 7 ani, in perioadele in care nu realizeaza venituri lunare dintr-o activitate profesionala pentru care asigurarea este obligatorie sau daca acestea sunt mai mici de 35% din castigul salarial mediu brut, prevazut la art. 33 alin. (5).

2. Cititi din Legea 263/2010 art.83-93 si vedeti ce conditii trebuie sa indepliniti, daca va incadrati in ele si daca mai aveti intrebari reveniti.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor maryan27 maryan27 Buna ziua! Pentru a beneficia de pensia sotului decedat, care sunt conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca sotia in viata? Trebuie sa indeplineasca ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor p_cris02 p_cris02 buna ziua, va rog sa ma ajutati cu un raspuns : tatal meu a iesit la pensie de drept din minerit: acum ca a decedat .mama mea care are 55 de ani poate ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas pentru sotul supravietuitor necsici necsici am 47de ani am fost casatorita 11ani, sotul meu a decedat in urma cu un an sotul meu a avut o vechime de 35 de ani ,eu nu am nici un venit ,pot lua o pensie ... (vezi toată discuția)