Buna ziua. Recent,din luna mai 2008, m-am angajat la o firma multinationala, la un call center. Pe langa semnarea contractului individual de munca, am semnat si fisa postului, un act aditional la contractul de munca si un contract de formare profesionala. Problema apare in cuprinsul textului acestui ultim contract- contract de formare profesionala, in care scrie ca valoarea cursurilor este de 750 euro, si o indemnizatie de 200 ron/brut/luna. La interviu mi s-a comunicat ca aceste cursuri sunt gratuite, ca apoi, dupa finalizarea lor si la semnarea contractelor mai sus mentionate, am citit(nici macar nu mi s-a explicat/comunicat) despre costul acestor cursuri, costuri pe care eu ar trebui sa le platesc, daca nu fregventez/acumulez abstete/nu finalizez cursul SAU IN CAZUL IN CARE "AS AVEA INITIATIVA INCETARII CONTRACTULUI DE MUNCA INAINTE DE EXPORAREA CELOR 6 LUNI STIPULATE IN ACTUL ADITIONAL". In actul aditional la art. 3.4.3. precizeaza ca "salariatul care urmeaza cursurile de formare preofesionala nu poate avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel putin 6 luni, de la data finalizarii pregatirii" si urmatorul articol preziceaza ca "nerespectarea perioadei de 6 luniu determina obligaria salariatului la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatire sa profesionale si tipulate in contractul de formare profesionala, (costul indemnizatiei, a cursurilor)". Daca intentionez sa plec, pt ca m-am angajat aici pt ca aveam nevoie de o slujba, si de o carte de munca, dar in cazul in care am posibilitate a gasesc un loc de munca pe domeniul studiilor mele (trec in anul 3 la facultaea de drept, si inca nu am facut dreptul muncii de aceea intreb ), trebuie sa restitui aceasta suma? Suma care nu mi-a fost mentionata decat la semnarea contractelor, si care , chiar daca as fi refuzat eram la finalizarea cursurilor. pot sa invoc un viciu de consintamant? au fost 2 cursuri unul de limba italiana, pt care nu am primit nici o diploma, pe motiv (citez din spusele celor de la resurse umane) "ca nu e un centru lingvistic aici" si un curs de telemarketing, in urma caruia am o diploma, fara stampila, doar cu semnatura trainer`ului si a directorului adjunct, dar precizez fara stampila si fara data fiind scrisa in limba italiana "nel mese di giugno 2008.." (in luna iunie 2008) . Interesant e faptul ca actele sunt semnate cu data de 19 mai, data in care am inceput cursurile iar stampila de la itm e de pe data de 26 mai, cand eu am semnat aceaste acte dupa data de 26 mai. Ce pot sa fac in aceasta situatie, si in aceasta situatie mai sunt si alti colegi? (din ce an vb cu cei care lucreaza acolo mai demult, cei care au plecat si desi au facut cursurile nu au platit nimic), dar niciodata nu se stie. As aprecia orice fel de raspuns, stiu ca ar trebui sa`mi fie rusine ca am semnat asa ceva, desi sunt stundeta la drept, dar nu aveam cum altfel, aveam nevoie de o slujba.
Cel mai recent răspuns:
Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane
20:02, 25 Septembrie 2008