avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 603 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... contract formare profesionala restituire cheltuieli
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

contract formare profesionala restituire cheltuieli

Buna ziua. Recent,din luna mai 2008, m-am angajat la o firma multinationala, la un call center. Pe langa semnarea contractului individual de munca, am semnat si fisa postului, un act aditional la contractul de munca si un contract de formare profesionala. Problema apare in cuprinsul textului acestui ultim contract- contract de formare profesionala, in care scrie ca valoarea cursurilor este de 750 euro, si o indemnizatie de 200 ron/brut/luna. La interviu mi s-a comunicat ca aceste cursuri sunt gratuite, ca apoi, dupa finalizarea lor si la semnarea contractelor mai sus mentionate, am citit(nici macar nu mi s-a explicat/comunicat) despre costul acestor cursuri, costuri pe care eu ar trebui sa le platesc, daca nu fregventez/acumulez abstete/nu finalizez cursul SAU IN CAZUL IN CARE "AS AVEA INITIATIVA INCETARII CONTRACTULUI DE MUNCA INAINTE DE EXPORAREA CELOR 6 LUNI STIPULATE IN ACTUL ADITIONAL". In actul aditional la art. 3.4.3. precizeaza ca "salariatul care urmeaza cursurile de formare preofesionala nu poate avea initiativa incetarii contractului individual de munca o perioada de cel putin 6 luni, de la data finalizarii pregatirii" si urmatorul articol preziceaza ca "nerespectarea perioadei de 6 luniu determina obligaria salariatului la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregatire sa profesionale si tipulate in contractul de formare profesionala, (costul indemnizatiei, a cursurilor)". Daca intentionez sa plec, pt ca m-am angajat aici pt ca aveam nevoie de o slujba, si de o carte de munca, dar in cazul in care am posibilitate a gasesc un loc de munca pe domeniul studiilor mele (trec in anul 3 la facultaea de drept, si inca nu am facut dreptul muncii de aceea intreb ), trebuie sa restitui aceasta suma? Suma care nu mi-a fost mentionata decat la semnarea contractelor, si care , chiar daca as fi refuzat eram la finalizarea cursurilor. pot sa invoc un viciu de consintamant? au fost 2 cursuri unul de limba italiana, pt care nu am primit nici o diploma, pe motiv (citez din spusele celor de la resurse umane) "ca nu e un centru lingvistic aici" si un curs de telemarketing, in urma caruia am o diploma, fara stampila, doar cu semnatura trainer`ului si a directorului adjunct, dar precizez fara stampila si fara data fiind scrisa in limba italiana "nel mese di giugno 2008.." (in luna iunie 2008) . Interesant e faptul ca actele sunt semnate cu data de 19 mai, data in care am inceput cursurile iar stampila de la itm e de pe data de 26 mai, cand eu am semnat aceaste acte dupa data de 26 mai. Ce pot sa fac in aceasta situatie, si in aceasta situatie mai sunt si alti colegi? (din ce an vb cu cei care lucreaza acolo mai demult, cei care au plecat si desi au facut cursurile nu au platit nimic), dar niciodata nu se stie. As aprecia orice fel de raspuns, stiu ca ar trebui sa`mi fie rusine ca am semnat asa ceva, desi sunt stundeta la drept, dar nu aveam cum altfel, aveam nevoie de o slujba.
Cel mai recent răspuns: Nicoleta Ilea , Consultant resurse umane 20:02, 25 Septembrie 2008
Sunt legale acele acte aditionale la contractele de munca. Nu trebuie sa iti fie rusine ca le-ai semnat, nu puteai face altfel.
uite mai jos dispozitiile aplicabile din Codul muncii ( legea 53/2003).

Art. 194

(1) În cazul în care participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională este iniţiată de angajator, toate cheltuielile ocazionate de această participare sunt suportate de către acesta.

(2) În cazul în care, în condiţiile prevăzute la alin. (1), participarea la cursurile sau stagiile de formare profesională presupune scoaterea parţială din activitate, salariatul participant va beneficia de drepturi salariale astfel:

a) dacă participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioadă ce nu depăşeşte 25% din durata zilnică a timpului normal de lucru, acesta va beneficia, pe toată durata formării profesionale, de salariul integral corespunzător postului şi funcţiei deţinute, cu toate indemnizaţiile, sporurile şi adaosurile la acesta;

b) dacă participarea presupune scoaterea din activitate a salariatului pentru o perioadă mai mare de 25% din durata zilnică a timpului normal de lucru, acesta va beneficia de salariul de bază şi, după caz, de sporul de vechime.

(3) Dacă participarea la cursurile sau la stagiul de formare profesională presupune scoaterea integrală din activitate, contractul individual de muncă al salariatului respectiv se suspendă, acesta beneficiind de o indemnizaţie plătită de angajator, prevăzută în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă, după caz.

(4) Pe perioada suspendării contractului individual de muncă în condiţiile prevăzute la alin. (3), salariatul beneficiază de vechime la acel loc de muncă, această perioadă fiind considerată stagiu de cotizare în sistemul asigurărilor sociale de stat.
Art. 195

(1) Salariaţii care au beneficiat de un curs sau un stagiu de formare profesională mai mare de 60 de zile în condiţiile art. 194 alin. (2) lit. b) şi alin. (3) nu pot avea iniţiativa încetării contractului individual de muncă o perioadă de cel puţin 3 ani de la data absolvirii cursurilor sau stagiului de formare profesională.

(2) Durata obligaţiei salariatului de a presta muncă în favoarea angajatorului care a suportat cheltuielile ocazionate de formarea profesională, precum şi orice alte aspecte în legătură cu obligaţiile salariatului, ulterioare formării profesionale, se stabilesc prin act adiţional la contractul individual de muncă.

(3) Nerespectarea de către salariat a dispoziţiei prevăzute la alin. (1) determină obligarea acestuia la suportarea tuturor cheltuielilor ocazionate de pregătirea sa profesională, proporţional cu perioada nelucrată din perioada stabilită conform actului adiţional la contractul individual de muncă.

(4) Obligaţia prevăzută la alin. (3) revine şi salariaţilor care au fost concediaţi în perioada stabilită prin actul adiţional, pentru motive disciplinare, sau al căror contract individual de muncă a încetat ca urmare a arestării preventive pentru o perioadă mai mare de 60 de zile, a condamnării printr-o hotărâre judecătorească definitivă pentru o infracţiune în legătură cu munca lor, precum şi în cazul în care instanţa penală a pronunţat interdicţia de exercitare a profesiei, temporar sau definitiv.
Actele aditionale semnate sunt perfect legale si valabile. Nu are de ce sa va fie rusine. La angajare ar fi trebuit sa primiti o informare in care trebuia mentionat si acest fapt. Alte societati prevad un termen mult mai mare de 6 luni, asa ca la dvs. este destul de bine. Luati situatia ca pe o experienta in plus si inca o diploma in buzunar.
Perioada prevazuta in actul aditioanal este rezonabila, si la semnare ati citit actul respectiv avand posibilitatea de a refuzaza semnarea lui . Ca un sfat , este bine sa stiti cu exactitate data la care s-a incheiat cursul, data de la care aveti o obligatie contractuala de respectat.
Multumesc pentru cele scrise, pe mine ma doare mai tare faptul, ca daca as avea ocazia sa plec mai devreme de cele 6 luni prevazute in contract, ce se pot face? Nu pot sa zic ca e un salariu mare, dar e daca gasesc pe domeniul meu sau ceva mai bine platit si vreau sa plec, mai devreme de 6 luni, ce pot sa fac?
Inafara de faptul ca trebuie sa restituiti suma aferenta perioadei ramase, nu aveti nimic de facut. Intrucat sunteti studenta la drept, v-am copiat si textul de lege aplicabil pentru a vedea ca angajatorii pot insera in actul aditional si o restrictie de 3 ani. Ca viitor jurist, obisnuiti-va cu dispozitiile legale, chiar daca nu va convin. E un prim pas in a intelege dvs. ceea ce va trebui sa explicati si altora mai tarziu.:)
Ultima modificare: Miercuri, 9 Iulie 2008
Doinita Stingaciu, Avocat

Alte discuții în legătură

Clauza de scolarizare in cim tiliuta tiliuta buna ziua, asi dori sa stiu in ce situatie ma aflu daca incalc o clauza de scolarizare pe care o am prevazuta in cim :``angajatul dispune de formare ... (vezi toată discuția)
Act aditional formare profesionala vladutvladut vladutvladut Am semnat un act aditional de formare profesionala, formare profesionala care dureaza 1 an in Franta, urmand sa se finalizeze in februarie 2008. In actul ... (vezi toată discuția)
Demisie in caz de formare profesionala xxandra xxandra Buna, sunt in urmatoarea situatie: sunt angajata la o firma, si am semnat contract aditional contractului de munca in care scrie ceva de genul "salariatul care ... (vezi toată discuția)