avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 921 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale un alt fel de asociere?
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

un alt fel de asociere?

Se poate efectua o asociere intre 2 persoane juridice (fiecare vine cu ceva diferit, de ex., una cu brevetul, cealalta cu mana de lucru si spatiu), dar FARA participatiune? Sau acest caz e de domeniul colaborarii cu toate consecintele derivate?

Va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 18:35, 13 Iulie 2008
ce vreti sa faceti? Daca fiecare asociat contribuie cu ceva, se cheama ca participa la asociere.... . Incercati sa detaliati intrebarea pentru a putea intelege ce doriti.

inquisitor a scris:

Se poate efectua o asociere intre 2 persoane juridice (fiecare vine cu ceva diferit, de ex., una cu brevetul, cealalta cu mana de lucru si spatiu), dar FARA participatiune? Sau acest caz e de domeniul colaborarii cu toate consecintele derivate?

Va multumesc anticipat!


In principiu, vrem sa facem un o asociere, dar fara sa se ajunga la contributie la capital social, fara modificarea venitului, inregistrarea luiu si toate consecintele derivate din aceasta actiune.
Asocierea in participatiune
temei legal:
-Codul Comercial (art. 251-256).
-Codul Fiscal / codul de procedura fiscala / Codul Fiscal prevede ca asocierea trebuie inregistrata la organul fiscal competent inaintea inceperii activitatii.

Caracteristici:
- este un tip special de contract prin care doua sau mai multe persoane fizice si/sau juridice convin sa creeze o asociere in care sa contribuie anumite bunuri in vederea exercitarii in comun a unor activitati comerciale, cu scopul de a imparti profitul obtinut.
-Cu exceptia contractului asocierea nu necesita formalitati de constituire .
-Asocierea in participatiune nu creeaza o noua entitate juridica,
-Asocierea in participatiune nu beneficiaza de personalitate /patrimoniu propriu
-Asocierea in participatiune nu poate dobandi drepturi / obligatii proprii.
-aportul poate consta in bani, in natura (bunuri mobile sau imobile, corporale /necorporale, chiar creante), sau licente si know-how.


CONTRACT DE ASOCIATIUNE IN PARTICIPATIUNE

1. PARTILE CONTRACTANTE
Incheiat astazi ...................... intre (se pun datele participantilor):
Societatea Comerciala .......X........... inmatriculata la nr. ........... in Registrul comertului, cu sediul in ................., cod postal .............., telefon ............, fax ............. avand contul ................... deschis la .................., reprezentata de Presedintele Consiliului de administratie director general ...............
si
Societatea Comerciala .......Y.......... inmatriculata la nr. ........... in Registrul comertului, cu sediul in ................., cod postal .............., telefon ............, fax ............. avand contul ................... deschis la .................., reprezentata de Presedintele Consiliului de administratie director general ...............


2. OBIECTUL CONTRACTULUI
Obiectul contractului consta in amenajarea pe cheltuiala sa de catre S.C. X a unui spatiu comercial al carui proprietar este pe care sa-l puna la dispozitia S.C. Y in vederea deschiderii de catre aceasta a unui local de alimentatie publica


3. DURATA CONTRACTULUI
Prezentul contract intra in vigoare
- la data de ................, data asupra careia ambele parti sunt de acord, si va fi valabil pana la data de ...............................................


4. CONDITIUNILE ASOCIATIUNII
S.C. X se obliga:
- sa amenajeze spatiul comercial ce face obiectul prezentului contract potrivit destinatiei hotarate de comun acord cu S.C. Y in termenul convenit;
S.C. X are dreptul:
- sa ceara, in cazul expirarii contractului sau a rezilierii din vina celeilalte parti, restituirea in natura a bunului cu care a contribuit la asociere sau, daca aceasta nu este posibila, repararea daunelor suferite;
- sa primeasca un procent de ..... din profitul anual net realizat de S.C. Y;
- sa ceara socoteala cu privire la bunul adus in asociere, la beneficii si pierderi.


S.C. Y se obliga:
- sa utilizeze spatiul comercial ce face obiectul prezentului contract potrivit destinatiei sale;
- sa efectueze reparatiile aparute din vina sa;
- sa restituie, la expirarea contractului sau la rezilierea acestuia din vina, spatiul comercial in stare in care i-a fost remis.
S.C. Y are dreptul:
- sa ceara S.C. X sa efectueze reparatiile ce nu au fost produse din culpa sa, in timp util. Daca acest lucru nu este posibil, este indreptatit sa reduca din procentul pe care-l datoreaza anual S.C. X, suma corespunzatoare pierderilor suferite.


5. RASPUNDEREA CONTRACTUALA
Nerespectarea obligatiilor (sau uneia din obligatiile), prevazute mai sus, de catre una dintre parti determina rezilierea contractului de catre cealalta parte cu un preaviz prealabil de 15 zile.


6. LITIGII
Litigiile decurgand din interpretarea si executarea prezentului contract, vor fi solutionate de catre parti pe cale amiabila. In cazul nesolutionarii lor in acest mod, litigiile vor fi supuse instantelor judecatoresti competente.


7. DISPOZITII FINALE
Modificarea prezentului contract poate fi facuta numai in scris, prin acordul ambelor parti, sub forma unui act aditional.
Prezentul contract a fost incheiat astazi ............., in doua exemplare, cate unul pentru fiecare parte.
Asocierea in participatiune trebuie inregistrata la administratia financiara inainte de a incepe activitatea si oricum e mult mai complicata decat pare. Asociatul vizibil trebuie sa tina contabilitatea asocierii.

Alte discuții în legătură

Contract de asociere in participatiune mel4 mel4 Ce tip de contract reprezinta contractul de asociere in participatiune? Cand se foloseste frecvent un astfel de contract? Ce conditii trebuie sa indeplineasca ... (vezi toată discuția)
Contract de parteneriat intre 2 firme AresG AresG Buna , Problema mea sta in felul urmator : eu am o firma si vreau sa ma asociez cu cineva care detine alta firma . prin contract intre firme . Vreau in asa ... (vezi toată discuția)
Asociere in participatiune boydad02 boydad02 buna seara, sunt persoana fizica si intentionez sa ma asociez in participatiune cu o societate comerciala la care lucrez in prezent, profitul si pierderile ... (vezi toată discuția)