avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1031 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... greseala in hotararea judecatoreasca definitiva si ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

greseala in hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila

Am hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila din 17.05.2000 prin care mi-a fost incredintat copilul minor .
In sectiunea "Hotareste " din hotarare, s-a strecurat o greseala (nu am sesizat).
La anul de nastere al copilului in loc sa scrie anul 2000 a fost scris anul 200. Doresc sa indrept aceasta greseala, insa nu stiu care este procedura. Va rog sa ma ajutati si sa-mi spuneti ce pot face.
Cel mai recent răspuns: Florenta-Beatrice Dan , Avocat 10:46, 11 Iulie 2008
Codul de procedura civila lamureste problema dvs.

Art. 281
(1) Erorile sau omisiunile cu privire la numele, calitatea si sustinerile partilor sau cele de calcul, precum si orice alte erori materiale din hotarari sau incheieri pot fi indreptate din oficiu sau la cerere.
(2) Instanta se pronunta prin incheiere data in camera de consiliu. Partile vor fi citate numai daca instanta socoteste ca este necesar sa dea anumite lamuriri.
(3) in cazul hotararilor, indreptarea se va face in ambele exemplare ale hotararii.

Adresati-va, cu o cerere de indreptare a erorii materiale, instantei care a pronuntat hotararea mentionata.
Depuneti prin registratura o cerere de indreptarea a erorii materiale.

Judecatoria ...
Dosar nr...

Domnule Presedinte

Subsemnata.....domiciliata in ... reclamanta (sau parata) in dosarul nr.... al acestei instante,
In temeiul art 281 c.p.c va rog sa dispuneti indreptarea erorii materiale din sentinta nr... pronuntata la data de ... in dosarul nr..., in sensul ca anul de nastere al minorului ... este 2000 conform certificatului de nastere depus la dosar si si nu 200 asa cum din eroare a fost mentionat in dispozitiv.
Ultima modificare: Marți, 8 Iulie 2008
romascanu, moderator
Sa scrieti si ca solicitati judecarea cererii in lipsa dvs.
Daca procedati asa nu mai este necesar sa mergeti la termenul de judecata deoarece probele sunt suficient de clare in sensul ca este vorba despre o greseala.

avocat Claudiu Lascoschi
Nu este necesara solicitarea privind judecarea in lipsa, cat timp alin. 2 prevede clar ca:
"Instanta se pronunta prin incheiere data in camera de consiliu. Partile vor fi citate numai daca instanta socoteste ca este necesar sa dea anumite lamuriri."
Asa, dar daca partile nu se prezinta dupa ce sunt citate ce se poate intampla ?
Nu se aplica procedura comuna ?
Nu exista niciun text de lege derogatoriu de la procedura comuna.

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Recurs impotriva incheierii de indreptare eroare materiala. procedura Irina S. Irina S. Cum se judeca recursul impotriva Incheierii prin care s-a indreptat eroarea materiala strecurata in decizia instantei de apel (instanta care a rejudecat ... (vezi toată discuția)
Ajutati-ma sa ajut instanta......intrebare: cum? anniela anniela Buna ziua, Pe scurt,proces de partaj ajuns in faza finala - hotararea succinta publicata pe internet - portalul instantelor - din care reiese o greseala de ... (vezi toată discuția)
Greseala inscriere in titlu de proprietate - respectiv hotarare definitiva si irevocabila! pimionela pimionela Cum se poate rezolva o problema rezultata in urma inscrierii gresite a tarlalei pe titlul de proprietate dupa care s-a facut partaj la judecatorie, greseala ... (vezi toată discuția)