avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 541 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Cauza in instanta pe rol, decesul unei parti, ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Cauza in instanta pe rol, decesul unei parti, mostenire, succesiune

Revin cu corectari la postare.
Rog admin sa stearga postarea anterioara.

Subiect: O solutie, un sfat, va rog: cauza in instanta, mostenire, succesiune
A. Va prezint urmatoarea situatie si va rog sa ma ajutati:

Sora mea a decedat.

Era vaduva si nu are copii.

Succesiunea dupa sot a fost incheiata iar ea era proprietara averii comune ramasa dupa sot.

Acum cativa ani a incheiat un contract de vanzare-cumparare pentru apartamentul sau cu o familie, cu clauza de uzufruct viager si cu specificarea obligatiei acestora de a o intretine pe parcursul vietii si de a o inmormanta, si cu mentionarea in contract a unei sume pe care acestia i-ar fi platit-o pentru apartament, o suma mult mai mica decat valoarea apartamentului, binenteles.

In urma cu doi ani a deschis actiune in instanta pentru rezolutionarea respectivului contract datorita neintelegerilor aparute intre ei.
Cealalata parte a solicitat si ea rezolutionarea contractului.
Fiecare din parti solicita despagubiri, cu diverse argumente.
Mai exista si alte reprosuri si cereri de despagubire intre cele doua parti, mai putin importante in situatia pe care doresc sa o prezint.

Acest proces este pe rol in instanta, in faza de rejudecare, iar sora mea a decedat, asa cum am precizat. Noi nu avem martori pe care sa-i ducem in instanta, pentru ca toata tranzactia dintre sora mea si cei parati s-a desfasurat fara sa stim, iar unul din martorii care au fost dusi la prima judecare nu se va putea prezenta, fiind grav bolnav.

In cauza sora mea a angajat o avocata, careia i-a achitat integral sumele cerute pentru reprezentare in instanta (inclusiv recurs)

Ce este de facut? Noi, surorile si copiii celorlalti frati (decedati) ce avem de facut in continuare?


Ni s-a prezentat de catre avocata o variata:

1.mergem la notar pentru a obtine certificat de mostenitor (pentru noi destul de dificil de obtinut intrucat sunt multi nepoti carora nu le cunoastem adresa, unii nu sunt in tara, nu stim daca vom gasi certificatele de nastere si deces ale parintilor nostri). Pe cei care nu vor veni sa fie inscrisi in certificatul de mostenitor, avocata ii va cita ca parte (parati?) in instanta

2.cu certificatul de mostenitor obtinut, va introduce in cauza existenta in instanta pe mostenitorii care vor dori sa se constituie succesori, incheind cu fiecare dintre mostenitori un contract de reprezentare si solicitand o suma ca onorariu de la fiecare (e corect? avand in vedere ca a fost achitat onorariu de catre sora mea reclamanta), pentru a duce la final cauza apartamentului.

Aceasta a fost varianta prezentata de dna avocat. Exista si alte variante pentru solutionarea cat mai rapida si mai simpla a situatiei?


3.pe langa apartamentul in cauza, mai exista si alte bunuri care nu fac obiectul cauzei aflate pe rol: acestea cum se impart? E necesara o actiune de partaj succesoral separata de cauza ce exista acum in instanta? Se pot contopi? Pot ceilalti sa dea declaratie ca renunta la aceste bunuri (e vorba de un loc de veci, valoare sentimentala).

Facem abstractie de faptul ca, dupa introducerea in cauza a mostenitorilor, m putea incerca o mediere cu paratii. Pana la aceasta faza ce avem de facut, cat mai simplu, mai putin costisitor, mai putin tracasant?

B. Poate fi deschisa actiune de partaj succesoral doar pentru locul de veci, respectiv bunurile care nu fac obiectul cauzei aflate pe rol in instanta?


Va rog sa ma sfatuiti.
Va multumesc
Ultima modificare: Marți, 17 Mai 2011
EugeniaG, utilizator
Cel mai recent răspuns: bellefille , utilizator 19:37, 17 Mai 2011
Ati putea incerca o mediere cu partea adversa, dar numai dupa ce veti obtine certifivcatul de mostenitori. Avand in vedere faptul ca si partea adversa are o cerere reconventionala, prin care are anumite pretentii fata de sora dvs. nu puteti renunta la actiune...Totusi dvs. sustineti ca nu aveti probe prin care sa dovediti sustinerile surorii dvs...si atunci cum veti continua procesul sperand ca veti castiga. Sfatul meu ar fi sa tineti totusi legatura cu avocata ei, care cunoste bine dosarul si doar impruna cu acesta veti avea sanse de castig. Va trebui sa discutati si raportat la ce a dispus instanta cu privire la motivele de rejudecare. Rejudecarea face sa prelungeasca procesul si poate de aceea avocata va mai cere bani. Oricum veti fi nevoiti sa o angajati ori pe aceasta ori alt avocat, care cu siguranta va va cere mai mult decat avovcata care deja cunoste speta. Cu privire la celelete bunuri care fac parte din masa succesorala le-ati putea imparti, insa la momentul in care veti( daca acest lucru se va intampla) castiga apartamentul, va trebui sa aduceti si acest bun la masa succesorala.
Multumesc pentru raspuns.
Este posibil a deschide actiune de partaj succesoral doar pentru o parte din bunurile ramase (locul de veci), sa exclud apartamentul?
Daca veti obtine certificat de mostenitor si daca locul de veci si alte bunuri aflate in patrimoniul defunctei, la data decesului,nu sunt mentionate in contractul de intretinere incheiat de aceasta,puteti obtine acestea prin notariat.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

O solutie, un sfat, va rog: cauza in instanta, mostenire, succesiune EugeniaG EugeniaG Va prezint urmatoarea situatie si va rog sa ma ajutati: Sora mea a decedat. Era vaduva si nu are copii. Succesiunea dupa sot a fost incheiata iar ea ... (vezi toată discuția)
Dezbaterea succesiunii după bunicii din partea tatălui (decedat și el) în instanță. cum pot intra în posesia moștenirii? mariancristielena mariancristielena Buna ziua ,de 4 ani de zile exista un proces pe rol la judecatoria sect .2,pt dezbaterea succesiuni, tatal meu a fost chemat in instanta de un cumnat , sotul ... (vezi toată discuția)
Succesiune, problema fiu-mama ionutnegrea ionutnegrea Buna ziua, Va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema: Sora mea impreuna cu sotul ei au detinut un apartament. Nu au avut copii. In anul 2012 sotul ... (vezi toată discuția)