Revin cu corectari la postare.
Rog admin sa stearga postarea anterioara.
Subiect: O solutie, un sfat, va rog: cauza in instanta, mostenire, succesiune
A. Va prezint urmatoarea situatie si va rog sa ma ajutati:
Sora mea a decedat.
Era vaduva si nu are copii.
Succesiunea dupa sot a fost incheiata iar ea era proprietara averii comune ramasa dupa sot.
Acum cativa ani a incheiat un contract de vanzare-cumparare pentru apartamentul sau cu o familie, cu clauza de uzufruct viager si cu specificarea obligatiei acestora de a o intretine pe parcursul vietii si de a o inmormanta, si cu mentionarea in contract a unei sume pe care acestia i-ar fi platit-o pentru apartament, o suma mult mai mica decat valoarea apartamentului, binenteles.
In urma cu doi ani a deschis actiune in instanta pentru rezolutionarea respectivului contract datorita neintelegerilor aparute intre ei.
Cealalata parte a solicitat si ea rezolutionarea contractului.
Fiecare din parti solicita despagubiri, cu diverse argumente.
Mai exista si alte reprosuri si cereri de despagubire intre cele doua parti, mai putin importante in situatia pe care doresc sa o prezint.
Acest proces este pe rol in instanta, in faza de rejudecare, iar sora mea a decedat, asa cum am precizat. Noi nu avem martori pe care sa-i ducem in instanta, pentru ca toata tranzactia dintre sora mea si cei parati s-a desfasurat fara sa stim, iar unul din martorii care au fost dusi la prima judecare nu se va putea prezenta, fiind grav bolnav.
In cauza sora mea a angajat o avocata, careia i-a achitat integral sumele cerute pentru reprezentare in instanta (inclusiv recurs)
Ce este de facut? Noi, surorile si copiii celorlalti frati (decedati) ce avem de facut in continuare?
Ni s-a prezentat de catre avocata o variata:
1.mergem la notar pentru a obtine certificat de mostenitor (pentru noi destul de dificil de obtinut intrucat sunt multi nepoti carora nu le cunoastem adresa, unii nu sunt in tara, nu stim daca vom gasi certificatele de nastere si deces ale parintilor nostri). Pe cei care nu vor veni sa fie inscrisi in certificatul de mostenitor, avocata ii va cita ca parte (parati?) in instanta
2.cu certificatul de mostenitor obtinut, va introduce in cauza existenta in instanta pe mostenitorii care vor dori sa se constituie succesori, incheind cu fiecare dintre mostenitori un contract de reprezentare si solicitand o suma ca onorariu de la fiecare (e corect? avand in vedere ca a fost achitat onorariu de catre sora mea reclamanta), pentru a duce la final cauza apartamentului.
Aceasta a fost varianta prezentata de dna avocat. Exista si alte variante pentru solutionarea cat mai rapida si mai simpla a situatiei?
3.pe langa apartamentul in cauza, mai exista si alte bunuri care nu fac obiectul cauzei aflate pe rol: acestea cum se impart? E necesara o actiune de partaj succesoral separata de cauza ce exista acum in instanta? Se pot contopi? Pot ceilalti sa dea declaratie ca renunta la aceste bunuri (e vorba de un loc de veci, valoare sentimentala).
Facem abstractie de faptul ca, dupa introducerea in cauza a mostenitorilor, m putea incerca o mediere cu paratii. Pana la aceasta faza ce avem de facut, cat mai simplu, mai putin costisitor, mai putin tracasant?
B. Poate fi deschisa actiune de partaj succesoral doar pentru locul de veci, respectiv bunurile care nu fac obiectul cauzei aflate pe rol in instanta?
Va rog sa ma sfatuiti.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns:
bellefille , utilizator
19:37, 17 Mai 2011