avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 823 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... Secretarul U.A.T. poate reprezenta primaria&consiliul ...
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

Secretarul U.A.T. poate reprezenta primaria&consiliul local in instanta?

Am o mare nelamurire!
Secretarul u.a.t poate reprezenta primaria sau consiliul local in instanta?
In ce conditii?
Poate va ajuta urmatorul fragment:
Read more: [ link extern ]
Citeste mai mult pe EuroAvocatura.ro:

Potrivit art.21 alin.(1) din Legea administratiei publice locale, nr.215/2001, autoritatile administratiei publice prin care se realizeaza autonomia locala in comune si orase sunt consiliile locale, comunale si orasenesti, ca autoritati deliberative, si primarii, ca autoritati executive, iar potrivit art.67 alin.(1) din aceeasi lege, primarul reprezinta comuna sau orasul in relatiile cu alte autoritati publice, cu persoanele fizice sau juridice romane sau straine, precum si in justitie .
Avand in vedere prevederile susmentionate, instanta de recurs a retinut ca primarul nu poate reprezenta in justitie consiliul local, comunal sau orasenesc. Cu atat mai mult, s-a aratat ca secretarul unitatii administrativ-teritoriale, in considerarea dispozitiilor art.83 din Legea 215/2001 , nu poate reprezenta in justitie nici consiliul local si nici unitatea administrativ-teritoriala.
Parerea mea este ca secretarul UAT nu poate face acest lucru...conform art. 21 alin.3 din legea 215/2001, primarul poate desemna fie o persoana cu studii juridice din cadrul aparatului de specialitate, fie un avocat, care sa reprezinte in instanta interesele unitatii administrativ teritoriale sau ale autoritatii administratiei publice locale. Ori, secretarul UAT nu face parte din aparatul de specialitate al primarului (art. 77 din legea 215/2001).
Multumesc pt.raspunsuri!
boon, s-o luam metodic:
@ kyandra, are dreptate....secretarul u.a.t. nu face parte din aparatul primarului, si totusi io, in calitate de secretar, fac pe nebunu la instante...cu oarecare succes, as zice.nu m-o intrebat in veci, nici un judecator, pe cine caut io acolo.... :))
pe cealalta parte, consiliul local, e reprezentat in instanta, astfel:
o.g. 35/2002
"ART. 79^1
(1) Pentru buna organizare a lucrărilor consiliului local, precum şi pentru soluţionarea altor aspecte din activitatea sa, acesta poate crea un post cu activitate permanentă la comune şi oraşe şi 1 - 2 posturi la municipiu, pe care vor fi încadrate, prin hotărâre, persoane care au studii superioare, de regulă juridice sau administrative.
(2) Funcţiile pe care vor fi încadrate persoanele prevăzute la alin. (1) se stabilesc prin hotărâre a consiliului local, iar selecţionarea acestor persoane se face pe bază de concurs sau examen organizat în condiţiile legii. Comisia de concurs se stabileşte de consiliul local.
ART. 79^2
Salarizarea persoanelor prevăzute la art. 79^1 se face potrivit anexei nr. II la Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 24/2000 privind sistemul de stabilire a salariilor de bază pentru personalul contractual din sectorul bugetar, aprobată prin Legea nr. 383/2001, cu modificările şi completările ulterioare, iar cheltuielile aferente se suportă din bugetul local.
ART. 79^3
(1) Apărarea intereselor consiliului local în faţa instanţelor de judecată se face de persoanele angajate, potrivit art. 79^1, dacă acestea au pregătirea profesională corespunzătoare, sau de un apărător ales, în măsura în care asistenţa juridică nu poate fi asigurată altfel. Cheltuielile se suportă din bugetul local.
(2) În situaţiile prevăzute la alin. (1) împuternicirea se semnează de preşedintele de şedinţă." :)
:hm:Deci secretarul u.a.t ar putea sa fie &avocatul consiliului,pt.apararea intereselor acestuia...Insa daca nu e remunerat in plus la salariul amarat....Are vreun rost?!:-/

Alte discuții în legătură

Caliatate procesuala primaria, consiliul local, consiliul judetean MARIKO9 MARIKO9 As vrea sa lamurim cateva aspecte: 1. intr-un litigiu cu primaria chem in judecata primarul in calitate de repreyentant al primariei sau primaria x prin ... (vezi toată discuția)
Calitate procesuala aricici aricici In cazul unei decizii a unui Primar , decizie de sanctionare a unui functionar public din subordine, in contestatia pe care acest functionar o depune la ... (vezi toată discuția)
Contencios administrativ olteandenisa olteandenisa Am o întrebare , cine poate formula Intâmpinare împotriva Instituției Prefectului în cazul în care Prefectul solicită în instanța de contencios ... (vezi toată discuția)