am si eu o problema si as vrea sa va cer parerea inainte de a incepe demersurile. am sa incep cu inceputul.cand parintii mei au divortat(aveam 3 ani) eu am fost data in grija bunicilor de pe tata.acestia mai aveau 2 copii:tatal meu si unchiul meu.pana acum 3 ani totul a fost bine.dar bunicul meu a decedat si ai mei nu au apucat sa imi faca acte pe apartament.
apoi a inceput circul.unchiul meu a avut pretentii la apartament si in urma unei succesiuni i-a revenit 12,5 % din apartament,tatalui meu tot atat si bunica mea are 75 %.
acum tatal si bunica mea vor sa imi faca acte pe apartament si sa imi cedeze partile lor.unchiul meu sustine ca nu imi va da partea lui decat dupa moartea bunicii.
acum eu nu stiu cum sa procedez.as vrea sa merg la un notar si sa imi fac actele pentru partea de aprtament care mi-o dau tatal si bunica mea.dar nu stiu daca sa fac vanzare-cumparare sau mostenire/donatie.as vrea sa fac un act care sa nu poata fi atatcat in instanta in cazul in care unchiul meu ar avea din nou pretentii dupa moartea bunicii.
daca merg la notar unchiul meu va trebui sa vina si el sa semneze pentru partea lui?
cum trebuie sa procedez in acest caz?si daca unchiul meu isi pastreaza partea imi poate face probleme?
as fi interesata si daca stiti cam cat m-ar costa(estimativ) sa fac aceste acte.
va multumesc!!!
In sine, contractul de vanzare-cumparare este cel mai indicat in situatia dvs.Mergeti la notar cu bunica si respectiv tatal dvs., (pentru bunica va fi necesara si o adeverinta de la un medic de specialitate precum ca "este in deplinatatea facultatilor mentale") si cereti perfectarea actului pe cotele lor indivize.Daca unchiul dvs. se va tine de cuvant si va va vinde la un moment dat, dupa decesul bunicii, cota sa indiviza din bunul imobil, dvs. nu va mai ramane in final decat sa alipiti toate aceste cote.
Mentionez faptul ca la notar veti plati urmatoarele tarife:
- 40 lei- extras de carte funciara pentru autentificare;
- impozit- 2% sau 3% din valoarea declarata sau de expertiza a imobilului- depinde de momentul dobandirii imobilului in cauza;
- tarif ANCPI - 0,15% din valoarea declarata sau de expertiza a imobilului;
- onorariu notarial - cu valoare la decizia notarului
Cotele de mostenire mi se par ciudat calculate, nu prea par corecte...
Oricum, daca dv. cumparati 87,5% din bun cereti apoi in instanta iesirea din indiviziune si ii platiti unchiului o suma de bani pentru diferrenta lui.
Apoi, gata!, ramaneti singur proprietar acolo!
In mod evident ca atribuirea in totalitate a imobilului catre dv. depinde si de situatia locativa a fiecaruia, imbunatatiri aduse etc.
Cu privire la actul pe care sa il alegeti ca sa-m incheiati, acesta depinde de cine l-ar putea ataca etc., precum si de situatia concreta de fapt: daca platiti efectiv pretul e vanzare, daca nu, e donatie... Nu incheiati alt act decat ceea ce faceti efectiv... Pentru asta va recomand sa vedeti un avocat totusi, inainte de a va hotari.
daca vreti sa incheiati actul este ideal sa fie un contract de vanzare, prin care bunica si tatal dvs. va vand cotele lor asupra bunului.
unchiul va fi si el most. rezervatar al bunicii si v-ar ataca orice alt act.
ar putea sa va atace si vanzarea pt. probleme legate de pret-neplata pretului sau pret ireal, insa dvs. la semnarea contractului ar fi bine sa va luati un martor, care ar semneaza si el actul.
daca actul va fi atacat in instanta de catre unchi, sansele lui de reusita ar fi f. mici, caci martorul va declara ca vanzarea a fost legala din toate punctele de vedere.
Buna ziua!
Actul care nu se poate revoca este cel de vanzare-cumparare. Dintre solutiile enumerate de dvs. va recomand contractul de vanzare-cumparare.
Nu este necesara prezenta unchiului dvs. la notariat pentru vanzarea cotelor bunicii si tatalui catre dvs.
Dupa moartea bunicii nu poate avea nicio pretentie asupra cotei pe care v-a vandut-o.
Daca unchiul isi pastreaza partea, singura dvs. problema va fi ca ramaneti in coproprietate pe cote parti cu dansul. Acest lucru presupune o actiune in instanta de iesire din indiviziune prin care puteti cere sa-i achitati sulta (pretul pentru cota pe care o detine dansul) si sa ramaneti cu intreg imobilul in proprietate.
Cu stima,
av. Silviu Serban