avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Act de donatie imobil de la bunica la nepot
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Act de donatie imobil de la bunica la nepot

Buna ziua,

Am nevoie de o lamurire in privinta urmatoarei situatii:
Bunica mea doreste sa imi faca act de donatie pentru apartamentul ei pentru ca tatal meu sa nu il poata vinde dupa decesul ei, iar apartamentul sa imi revina mie dupa moartea ei. In actul de donatie se vrea introducerea unei clauze in care si ea, dar si tatal meu sa aiba "drept de locuinta" sau ceva de genul asta. Adica doreste sa se asigure ca nimeni nu o va da afara din casa ei pe timpul vietii si ca nici pe tatal meu nu il pot da afara din casa dupa decesul ei. (nu ca s-ar pune problema din partea mea, insa nu putem fi sigure de intentiile tatalui meu)
Bunicul nu mai traieste, tatal meu este singurul ei copil iar eu sunt singura ei nepoata, nu mai am frati.
Intrebarea mea este urmatoarea:
Exista posibilitatea ca tatal meu sa semneze o declaratie notariala cum ca nu va avea pretentii de mostenire (sau cum se numeste) dupa moartea bunicii mele? Intreb asta deoarece am inteles din alte surse ca tatal meu poate ataca in instanta actul de donatie si ma poate da in judecata, dupa moartea bunicii. Am inteles ca e ceva mentionat in Codul Civil de drepturile copilului.
Daca se face acul de donatie pe numele meu, dupa moartea bunicii ce se intampla? Trebuie sa fac anumite demersuri ca sa trec imobilul pe numele meu? Sau la ce sa ma astept mai precis?

Va multumesc anticipat si imi cer scuze in avans daca nu am explicat situatia foarte clar.

O zi buna!

Cel mai recent răspuns: Roxana alina Stancu , Avocat 11:35, 2 Noiembrie 2011
Tatal dvs poate ataca contractul de donatie. In ceea ce priveste renuntarea la succesiune, codul civil stabileste ca nu se poate renunta la o succesiune nedeschisa.
Va multumesc foarte mult pentru raspuns.
Sa inteleg ca nu se poate face nimic in acest sens.
Adica bunica mea nu poate face nici un act prin care sa imi revina mie imobilul dupa decesul ei pentru ca tatal meu poate ataca in instanta actul respectiv si poate intra in drepturi asupra imobilului.
Imi cer scuze daca ma repet, vreau doar sa ma asigur ca am inteles corect.

Va multumesc.
Se poate incheia un contract de vanzare cumparare catre dvs., in cuprinsul caruia includeti clauza de uzufruct viager pentru bunica si tatal dvs. Asta inseamna ca dvs. deveniti proprietarul imobilului, iar bunica si tatal vor avea dreptul de a-l folosi (inclusiv a locui) pe toata durata vietii lor. Astfel, imobilul nu va mai intra in masa succesorala la decesul bunicii, tatal dvs, urmand sa mosteneasca celelalte bunuri care vor ramane.
@narcisa_salbatica:
Multumesc mult pentru lamuriri.

S-a pus problema si contractului de vanzare-cumparare, insa un notar ne-a spus ca si acesta poate fi atacat in instanta de catre tatal meu (dupa decesul bunicii mele) in cazul in care in contractul de vanzare-cumparare nu apare o tranzactie in bani.
Adica daca ar aparea tranzactie financiara pe contractul de v/c, unde clar s-ar vedea ca eu platesc efectiv pentru imobil, domnul notar mentiona ca doar in cazul acesta, tatal meu ar fi 100 exclus din drepturile de mostenire.

Oare este adevarat ce ne-a spus notarul respectiv? Sau poate era dumnealui prea putin informat .... Eu m-am pus sa citesc Noul Cod Civil, insa nu am cunostinte in domeniu absolut deloc si ma incurc foarte tare in termeni, etc.
Bunica va poate da apartamentul in urmatoarele moduri:

1. Prin act de donatie incheiata la notar, cu conditie de a locui pe toata durata vietii pentru bunica si cu conditie de a locui pentru tatal dvs, pe ce durata doreste bunica.
Dupa decesul bunicii, tatal dvs poate introduce cerere de revocare a donatiei doar daca sunteti vinovata fata de bunica de ingratitudine (cruzimi, injurii, ati atentat la viata ei sau nu i-ati asigurat alimente bunicii ajunsa la nevoie -art 1023 Cod civil) sau daca nu v-ati indeplinit sarcina la care v-ati obligat in actul de donatie -art 1027 Cod civil.
2. Prin act de vanzare-cumparare incheiat la notar. Prin actul de vanzare a apartamentului notarul certifica toate datele cuprinse in contract, deci si faptul ca bunica a primit banii pe care ii declara in contract ca pret al apartamentului.
Tatal dvs nu poate sa ceara in instanta anularea contractului de vanzare-cumparare incheiat la notar pe motiv ca nu ati platiti banii bunicii, din moment ce notarul certifica chiar acest lucru. De aceea in cazul dvs cred ca incheierea unui contract de vanzare-cumparare este cea mai sigura solutie. Cautati un alt notar sa va incheie actul de vanzare-cumparare.

Alte discuții în legătură

Act de vanzare cumparare sau donatie ? Annita Annita Buna ziua, Bunicii mei vor sa-mi lase mie, dupa moartea lor, apartamentul in care locuiesc numai eu de 5 ani, ei avand apartamentul lor. Intrebarea este, ... (vezi toată discuția)
Succesiune mostenire petrolul30 petrolul30 Buna ziua, Am si eu o problema de lamurit, daca ma puteti ajuta. Bunicul meu are 2 copii: baiat (tatal meu) si fata. Bunica mea a murit de mult timp. ... (vezi toată discuția)
Mostenire ContSters139791 ContSters139791 Buna ziua. Va rog sa ma ajutati cu urmatoarea speta. Tatal meu a decedat. Bunica paterna mi-a instrainat apartamentul sau in timpul vietii printr-un contract ... (vezi toată discuția)